Quantcast
В Симитли и Челопеч са ползвани най-много преференции | СЕГА
facebook
twitter

Първа страница

В Симитли и Челопеч са ползвани най-много преференции

Но 44 % от избирателите в цялата страна са пренаредили едва 16 от листите
204
 Илияна Кирилова

Гласуването с преференции продължава да се радва на силна популярност сред българските избиратели. Близо половината (44%) от гласоподавателите, участвали на отминалите местни избори, са отбелязали предпочитан кандидат, обявиха вчера от Централната избирателна комисия (ЦИК). В същото време обаче едва 16 от листите са били пренаредени вследствие на преференциален вот.

По данни на комисията най-широко употребявана е била преференцията в Симитли (92%) и Челопеч (86%). В Симитли по-голямата част от общинския съвет е на Партията на зелените, а ГЕРБ остана в малцинство. В Челопеч най-добре се представиха „Атака“ и НДСВ.

Почти напълно пренебрегнато е било преференциалното гласуване в Хитрино (8%), Черноочене (3%) и Якоруда (4%). Прави впечатление, че става въпрос за общини, където преобладава етнически мотивираният вот. В Хитрино мнозинство имат общинарите от местната коалиция между партия ДОСТ, която се отцепи от ДПС, и БЗНС на бившия военен министър Николай Ненчев. В Якоруда почти напълно доминира движението на Ахмед Доган. Същото е положението и в кърджалийското село Черноочене, което след изборите пострада от същински погром, за който победителите от ДПС обвиниха опонентите си от ГЕРБ.

От най-големите градове единствено избирателите във Варна са ползвали преференцията на ниво около националното - 45%. В Пловдив предпочитан кандидат е отбелязал всеки трети (36%). Изненадващо в София преференциално са гласували само 21 на сто.

АКТИВНОСТ

На втория тур, когато се гласуваше за кметове на общини, кметства и райони, бюлетина са пуснали 1 674 147 души - 42% от имащите право да гласуват на балотажите. Вотът е привлякъл най-много избиратели в Белене и Георги Дамяново - 83%. Поразителното в случая е, че активността е била най-ниска в някои от най-големите градове на страната - Пловдив и Варна (по около 29%).

Още

Wizz Air е оставила пътници в София и Бари

04.07.2022

6144
Двама арестувани в София заради стрелба на детска площадка

03.07.2022

Обновена

2154
Директори канят родители да помагат в яслите в София