Медия без
политическа реклама

Държавата ще съди братя Домусчиеви за 52 млн. лв.

06 Ноем. 2019РУМЯНА ГОЧЕВА
Снимка: БГНЕС
Премиерът Борисов избягва да коментира темата "БМФ", но за сметка на това демонстрира топли отношения с бизнесмена Кирил Домусчиев.

Агенцията за публичните предприятия и контрол (АППК), както бе преименувана Агенцията за приватизация, ще съди дружеството "Кей Джи Маритайм Шипинг", притежавано от "Адванс Пропъртис" на братята Кирил и Георги Домусчиеви, заради неизпълнение на договора за приватизация на Параходство "Български морски флот" (БМФ). Новината идва, след като до средата на 2019 г. компанията на Домусчиеви трябваше да предостави отчетни документи за това как и дали е изпълнила ангажиментите си след раздържавяването на флота за 2018 година, в която изтича приватизационният договор. Едва тогава АППК започна анализ има ли неизпълнение на някое от условията по него - за поддържане на определен брой персонал, за инвестиции и най-вече - за корабен тонаж.

В резултат компанията на Домусчиеви бе глобена през септември с над 50 млн. лв. заради неспазване на поетите през 2008 г. ангажименти при раздържавяването на дружеството. Глобата обаче не е била платена в срок, затова от бившата Агенция за приватизация ще заведат иск пред Арбитражния съд на Българската търговско-промишлена палата, съобщиха от АППК за в. "Сега".

В договора е заложено купувачът да поддържа общ тонаж на корабите, не по-малък от 1 300 000 DWT (дедуейт тона) средногодишно. Това не е спазено. "Кей Джи Маритайм Шипинг" поиска облекчаване на клаузата за тонаж и тъй като АППК не се съгласи, спорът влезе в Арбитражния съд към Търговско-промишлената палата. В крайна сметка арбитражът отхвърли претенциите на собственика на БМФ и потвърди санкцията.

При сделката през 2008 г. купувачите поеха ангажимент за срок от 10 години - до края на 2018 г., флотът да поддържа определена численост на плавателния състав, която към края на периода да е 2360 души. За неизпълнение на това задължение за периода 8 август 2008 г. - 31 декември 2016 г. са начислени неустойки в размер на над 3.6 млн. лв., като сумата е платена, стана ясно в началото на тази година. За 2017 г. е била наложена още една неустойка от над 1 млн. лв., която също е платена.

 

РАЗКОЛ

Сагата с БМФ се точи от години и за малко да доведе до сериозен трус в управляващата коалиция. Преди година НФСБ обвини партньора си ГЕРБ, че прокарва законови поправки в полза на Домусчиеви, като лидерът на НФСБ Валери Симеонов определи случая като "Спасяването на редник Киро". Поправките в Закона за приватизацията предвиждаха задълженията на купувача като инвестиции и заетост например да бъдат за не повече от пет години и това да важи със задна дата. Симеонов видя в това опит ГЕРБ да спасят Кирил Домусчиев от плащането на многомилионната неустойка. В крайна сметка президентът Румен Радев наложи вето на поправките, а управляващите се съобразиха с него под натиска на премиера Бойко Борисов.

Още по темата