Медия без
политическа реклама

Съдът пусна обвинен в шпионаж за Русия да иде в Москва

Главният прокурор сигнализира ИВСС заради магистрата, позволил пътуването на Н. Малинов

ТАСС
Шефът на "Русофили" Николай Малинов получи награда от президента Владимир Путин.

Главният прокурор Сотир Цацаров се прицели в съдия от Специализирания наказателен съд, след като магистратът позволи на обвинения в шпионаж шеф на движение "Русофили" Николай Малинов да напусне страната, за да присъства на събитие в Руската федерация. В сигнал до Инспектората към Висшия съдебен съвет Цацаров твърди, че е било необходимо първо да се поиска разрешение от прокуратурата, преди съдия Андон Миталов да се произнесе за пътуването на Малинов.

През септември прокуратурата обвини председателя на НД "Русофили", че се е поставил в услуга на чужда държава или организация. Оттогава той е на свобода под парична гаранция от 50 хил. лв. и със забрана да напуска страната. От държавното обвинение съобщиха в понеделник, че на 21 октомври в спецсъда е постъпила молба от адвокатите на Малинов, с която се иска забраната му да пътува в чужбина да бъде изцяло отменена. Причината за искането е, че в периода от 1 до 5 ноември шефът на "Русофили" е поканен да присъства на мероприятие, организирано от фонд "Руский мир" и Международния славянски съюз, както и на друго подобно събитие в края на месеца.

Съдия Миталов излиза с определение, с което дава разрешение на Малинов да напусне страната, но единствено за конкретния период на събитието в Русия. Според главния прокурор магистратът е извършил две нарушения при произнасянето си по този казус. Според НПК искането за еднократно напускане на страната се отправя първо към наблюдаващия прокурор, а едва след това отказът му може да бъде обжалван в съда. От държавното обвинение са категорични, че този ред не е бил спазен. Освен това съдията се е произнесъл извън конкретното искане на адвокатите - цялостно отпадане на забраната за пътуване зад граница. Вместо това съдът е разрешил на Малинов да напусне България само за няколко дни.

След като Цацаров е бил сигнализиран по случая от прокурор Мария Макрелова от спецпрокуратурата, той е препратил сигнала до председателя на спецсъда Мариета Райкова, както и до шефа на Инспектората към ВСС Теодора Точкова. Той настоява ИВСС да извърши проверка, като прецени дали да поиска дисциплинарно наказание на съдия Андон Миталов или извънредната му атестация заради влошаване качеството на работата и неспазване на етичните правила.

ЗАСЛУГИ

По време на визитата си в Руската федерация обвиненият в шпионаж Николай Малинов е бил награден лично от президента Владимир Путин на церемония в Кремъл по повод Деня на народното единство.  Сред другите наградени по информация на ТАСС са почетният консул на Русия в град Сейнт Джонс - Джон Стюарт Дюрант, председателят на общественото обединение "Славянски културен център" Татяна Кузина, председателят на руско-колумбийската търговска палата Оскар Лопес, почетният професор от Талинския университет Рейн Мюлерсон, генералният директор на италианската Група "Енел" Франческо Стараче и др.

Още по темата