Медия без
политическа реклама

Нови счетоводни стандарти влошили резултата на БЕХ със 177 млн. лв.

НЕК топи загуби, АЕЦ "Козлодуй" пак е на печалба

05 Ноем. 2019РУМЯНА ГОЧЕВА
Илияна Кирилова
Основните играчи на енергийния пазар запазват лидерската си позиция най-вече заради скъпия борсов ток.

Българският енергиен холдинг (БЕХ) отчита отрицателен резултат преди данъци от 36.3 млн. лв. Това е влошаване с около 177 млн. лв. спрямо същия период на 2018 г., когато холдингът бе на плюс от 141.2 млн. лв. "Съществено влияние върху финансовия резултат на холдинга оказаха влезлите в сила нови международни счетоводни стандарти и изменения в действащите международни счетоводни стандарти", пишат от холдинга. Данните са от отчетите на държавните енергийни дружества за третото тримесечие, показа справка на в. "Сега".

Традиционно една от основните причини за загубите в последните пет години са разходите за покупка на квоти за емисии на парникови газове, които от 2013 г. насам са все по-значимо перо в разходите на централите, работещи с изкопаеми горива. В опит да ги спасят БЕХ и ресорното министерство за пореден месец се опитват да приключат процедурата по увеличение на капитала на дружеството с 600 млн. лева. За да може холдингът да "кредитира" губещи централи обаче, е нужно разрешение от Брюксел. То бе поискано през март, но отговор още няма.

В същото време Националната електрическа компания (НЕК) започна да топи загубите си, а АЕЦ "Козлодуй" почти удвоява печалбата си. На печалба са още "Булгаргаз", "Булгартрансгаз" и ЕСО. Загуба отчитат от "Мини Марица-изток" и "Марица-изток 2".  За деветте месеца на годината НЕК отчита отрицателен финансов резултат от 16 млн. лева. В сравнение със същия период на предходната година загубата е намалена със 145.2 млн. лв., като това се дължи на увеличените приходи от т.нар. фонд "Сигурност". НЕК е получила 116.9 млн. лв. повече спрямо същия период на миналата година. На фона на намалената си загуба НЕК бави инвестиционната и ремонтната програма - първата е изпълнена на 26.1%, а втората - на 16.5 на сто.

АЕЦ "Козлодуй" приключва деветмесечието с печалба в размер на 308 млн. лв. при отчетена печалба за същия период на 2018 г. от 170 млн. лева. И сега, както и през предишното тримесечие, подобреният резултат на Първа атомна се дължи на отчетения ръст на приходите от продажбата на ток. Централата продава голяма част от произведената енергия на свободния пазар, като в дълги периоди от време България бе на едно от първите места по най-скъп ток при продажба на борсовия сегмент "ден напред". Оперативните приходи на централата са в размер на малко над 1 млрд. лв., което е със 181 млн. лв. над отчетените за съпоставимия период на 2018 г. Основната част от тях (99%) са формирани от продажбата на електроенергия и са на обща стойност 997 млн. лв., което е ръст с 22.8%.

Отчетите показват още, че "Булгаргаз" е на печалба от 35.8 млн. лв. при 17.1 млн. лв. за същия период на 2018 г. Добри са и финансите на "Булгартрансгаз", който също е на плюс, но от 90 млн. лева. Финансите на Електроенергийния системен оператор също са с положителен знак, въпреки че той топи печалбата си с 8.4 млн. лв. до 16.6 млн. лв. през третото тримесечие.

ГУБЕЩИТЕ

Зле се представят "Мини Марица-изток", които регистрират загуба от 7.4 млн. лева. Без изненади на минус  е и ТЕЦ "Марица-изток 2", въпреки че и те намаляват отрицателния си резултат. Централата е на загуба от 173 млн. лв., като това е подобрение с 90 млн. лв. спрямо отчетената загуба за същия период на миналата година. Общите задължения на държавната централа само към БЕХ към септември са били около 600 милиона лева. Натрупаната загуба е над 800 милиона лева, а общите задължения надхвърлят 1.54 милиарда лева.

 

Още по темата