Медия без
политическа реклама

Румъния към Брюксел: Объркали сте ни с България. Имаме доказателство

Букурещ се възмущава от несправедливи оценки на Еврокомисията в последните й доклади

28 Окт. 2019
Светослав Терзиев
Румънски самодеец надуваше саксофон пред сградата на Европейската комисия в Брюксел, когато България и Румъния бяха приветствани с голям плакат по случай предстоящото си влизане в ЕС на 1 януари 2007 г.

Последните мониторингови доклади на Европейската комисия за Румъния и България предизвикаха силно недоволство в Букурещ.  „Европейската комисия обърка Румъния с България! Имаме доказателство“, пише днес в заглавие вестник „Адевърул“ (“Истина“). Той цитира възраженията на гражданското движение Съюз за честна Румъния срещу препоръката на ЕК да бъде отменен за България Механизмът за сътрудничество и проверка (МСП) и да бъде продължено прилагането му за Румъния.

Според Брюксел България е постигнала достатъчен напредък в борбата с корупцията на високо равнище и организираната престъпност, а Румъния е отбелязала регрес. „Президентът и румънското правителство би трябвало веднага да протестират, защото всички данни показват точно обратното“, пише изданието.

Съюзът за честна Румъния илюстрира твърдението си с две графики, които разкриват как ЕК изопачава показателите за независимостта на правосъдието. Според тях Румъния е 6 места по-напред от България в класацията на държавите от ЕС, а Хърватия е по-зле дори от България, въпреки че за нея бе направена препоръка от ЕК да влезе в Шенгенското пространство. По 10-степенната скала България е на 4-та степен, като изпреварва само Словакия и Хърватия. Румъния надвишава 5-та степен, а средната в ЕС е 7-ма степен. Най-високата, 10-та степен, се достига само от Финландия. По-зле от Румъния са „шенгенските“ държави Унгария, Полша, Латвия, Словения и Гърция.

Втората графика показва, че Румъния е напреднала най-много в съдебната реформа в сравнение с всички новопрети държави. Проследено е развитието от 2008 до 2018 г. По този показател Румъния е лидер в Евросъюза, защото в диапазона от -2, където е Унгария, до +1,5 само тя се доближава до максималната стойност. В България също има подобрение, но то е под 0,5.  Изводът е, че в Румъния има рязък напредък, а не спад, както смята Комисията, а България е в застой и напредъкът й, отчетен от Брюксел, е нереален.

Съюзът за честна Румъния обещава да огласи през близките дни и данни за борбата с корупцията в двете държави, за да покаже, че са оценения несправедливо от комисията на Жан-Клод Юнкер.