Quantcast
Прокуратурата чисти Гешев с хвалба за открити 38 тайни сметки в чужбина | СЕГА
facebook
twitter

Първа страница

Прокуратурата чисти Гешев с хвалба за открити 38 тайни сметки в чужбина

Държавното обвинение се събуди за проверката си на недекларирани пари и имоти зад граница
2 864
 Илияна Кирилова
Днес Висшият съдебен съвет ще изслуша и гласува безалтернативната номинация на Иван Гешев за главен прокурор.

11 души, заемащи висши публични длъжности, и 27 магистрати са укрили, че притежават лично или чрез свързани или подставени лица банкови сметки зад граница, недвижими имоти или друго имущество на значителна стойност, както и участие в търговски дружества в чужбина, включително в офшорни компании. Това съобщиха от пресцентъра на прокуратурата в четвъртък, само час след като бяха публикувани документи в сайта actualno, в които се твърди, че единственият кандидат за главен прокурор Иван Гешев е изпрал над 4 млн. швейцарски франка през банки в Швейцария и Монако.

От държавното обвинение са категорични, че разпространената в интернет пространството кореспонденция между зам. главния прокурор Борислав Сарафов и директора на Специализирана административна дирекция "Финансово разузнаване" в ДАНС Евгени Евгениев е фалшива. Документите са два, в които четем, че през 2015 г. е била изискана проверка на информация дали Гешев има сметка на стойност 3 745 586,74 швейцарски франка в банка в кантона Цуг. От ДАНС отговорили, че той действително има такава, като през нея са регистрирани трансакции. Веднага след публикацията главният прокурор е разпоредил проверка на изнесените данни. "Заместникът на главния прокурор по разследването и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов заявява, че никога и по никакъв повод не е изпращал, респ. получавал, публикуваните писма, както и че такава проверка нито му е била възлагана, нито е инициирана от него. Такова е и становището на ръководството на ДАНС. „Документите“ са очевидно неистински и целта на публикуването им определено е свързана с насроченото за утре, 24.10.2019 г., изслушване на кандидата за главен прокурор", пише в съобщението на държавното обвинение.

Случаят даде повод на прокуратурата да се похвали с "успехи" в разследване, което беше разпоредено от Сотир Цацаров през месец май. Главният прокурор разпореди на ДАНС през май, броени дни преди изборите за членове на Европейския парламент, да му бъде предоставена цялата налична в агенцията информация за банкови сметки, участие в офшорни компании, притежавани недвижими имоти в чужбина и други инвестиции от лица, заемащи висши публични длъжности, които не са декларирани от тях по съответния ред. Сега става ясно, че изисканите данни са получени в прокуратурата още на 19 юли. Те касаят 11 души, които към момента заемат висши публични длъжности. Съгласно закона за антикорупционната комисия (КПКОНПИ) въпросните обстоятелства за активи и сметки в чужбина следва да бъдат декларирани, което обаче не е било сторено.

Месец по-късно, през август, от ДАНС е постъпила информация в прокуратурата и за общо 27 магистрати, които не са укрили пред Инспектората към Висшия съдебен съвет банкови сметки и недвижими имоти в чужбина. "Иван Гешев не е сред тях", уточняват от държавното обвинение. Накрая се съобщава, че Върховната касационна прокуратура е възложила на НАП извършване на данъчни проверки на всичките 38 лица, за които е постъпила информация от ДАНС. "След приключване на данъчните проверки прокуратурата ще прецени наличието на предпоставки за образуване на наказателни производства срещу лицата за евентуално извършени данъчни престъпления", се допълва в съобщението. Така на практика, след половин година разследване, прокуратурата  изкуствено удължава проверката си за офшорни сметки и имоти в чужбина на хора във властта. Вече 7 месеца НАП търси укрити данъци при замесените в скандала "Апартаментгейт". Едва ли ще намери по-бързо нарушения, още повече че става дума за пари зад граница.

ДИЗЕЛОВ ДВИГАТЕЛ

Две години от кариерата на безалтернативния кандидат за главен прокурор Иван Гешев, чиято номинация днес ще бъде гласувана във ВСС, преминават в работа единствено по делото за фалита на КТБ. Това става ясно от статистически данни за работата на Гешев, предоставени от прокурорската колегия на ВСС след искане на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов.  Поради големия обем от работа Гешев е изключен от случайното разпределение на новообразувани преписки и дела от 2014 до май 2016 г. Изготвеното обвинение е 85 тома и съдържа 10 821 листа. Подсъдими са 18 души за присвоено имущество на обща стойност 2 765 847 972 лв. При внасянето на обвинителния акт в съда през 2017 г. Гешев  заяви пред журналисти: "Задачата пред разследващия екип беше със сложност, близка до това с дизелов двигател да кацнеш на Луната".

Още

Георги Свиленски от БСП осъди прокуратурата за над 20 000 лв.

19.05.2022

Обновена

2805
Прокуратурата обвини бащата на футболиста Георги Йомов

18.05.2022

Обновена

1545
Прокуратурата се събуди за хакерската атака срещу пощите

18.05.2022

611