facebook
twitter

Технологии

Измериха скоростта на най-бързата мравка

73

Сигурно сте учили, че най-бързото сухоземно животно е гепардът, най-бързата птица е соколът, а най-бързата риба е рибата меч? Ние няма да променяме учебниците, но ще ви дадем няколко изненадващи цифри. 

Учените успяха да измерят скоростта на най-бързата мравка в света. Тя живее в Сахара и се движи със скорост 85.5 см в секунда - т.е. за секунда тя преминава разстояние, което е 108 пъти по-дълго от тялото й. Това е повече от впечатляващо.  Ако за секунда човек можеше да преминава 108 пъти дължината на тялото си, то хората щяха да тичат с 1000 км. час. 

Сахарската сребърна мравка, наречена Cataglyphis bombycina, може да направи 50 стъпки в секунда. Само за сравнение - Юсеин Болт прави четири стъпки в секунда.

Харалд Волф, професор в Германския университет в Улм, и неговите колеги записаха скоростта на тези мравки с помощта на камера над входа на мравуняк. Видеото е направено в Тунис.

Причината за необичайната скорост на тези мравки все още не е научно проучена, но Волф смята, че тя се дължи на факта, че тези мравки имат малко по-къси крака, отколкото други видове мравки.

Все още няма коментари

Още

Дядо Коледа вече кацна на Международната космическа станция

08.12.2019

368 3
Кланът Ескобар вече прави смартфони

04.12.2019

1669 23
Русия започва да произвежда електромобили

23.11.2019

3984 83

Влез или се регистрирай за да коментираш