Quantcast
Брюксел отлага решението за мониторинга | СЕГА
facebook
twitter

Горещи новини

Брюксел отлага решението за мониторинга

ЕК е доволна от България, но запазва резервите си към Румъния
4729
ЕПА/БГНЕС
Жан-Клод Юнкер

Еврокомисията похвали България за напредъка в реформите на съдебната система и борбата с корупцията, но не заяви категорично, че прекратява наблюдението. Вчера институцията прие поредния си доклад за напредъка по Механизма за сътрудничество и проверка, с който страната ни заедно с Румъния бяха приети в ЕС през 2007 г. Комисията предлага приложението и спазването на реформите да се наблюдава и контролира и от национален механизъм, и от ЕС. 

Още в началото на мандата си заявих, че бих искал механизмът за сътрудничество и проверка да приключи при тази Комисия. Разбира се, осъществяването на тази амбиция винаги е зависело от изпълнението на всички изисквания в областта на съдебната реформа и борбата с корупцията и организираната престъпност. През последните години България отбеляза впечатляващ напредък в изпълнението на препоръките на Комисията. Въпреки че все още са налице предизвикателства, свързани с изпълнението на нужните реформи и поддържането на набраната скорост, отбелязаният от България напредък понастоящем е достатъчен, за да се обмислят прекратяването на действието на МСП и използването на нови механизми за мониторинг на национално равнище и на равнището на ЕС. Ще чуем внимателно становищата на Парламента и на Съвета, преди да вземем решение, заяви председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер.

За Румъния се посочва, че от последния доклад от ноември 2018 г. ЕК е потвърдила пред властите на страната случаи на отстъпление от напредъка, постигнат предишни години, и че това развитие е източник на голямо безпокойство, съобщи БНР.

ЕК съжалява, че Румъния не се е ангажирала с допълнителните препоръки, направени през ноември 2018 г., които са изцяло в съответствие с позициите на други институции. Тези препоръки трябва да бъдат следвани, за да бъде продължен процесът на реформа и да бъде подновен пътят към приключване на МСП.

Приветства се фактът, че през юни румънското правителство е изразило желание да възобнови този подход. Положено е усилия за инвестиране в нови консултации и диалог с правосъдието. ЕК очаква този ангажимент да се превърне в конкретно законодателство и други мерки.

Ключовите институции в Румъния трябва колективно да демонстрират силен ангажимент към независимо правосъдие и борба с корупцията, посочва ЕК. 

Ключови думи:

ЕК, доклад, България
21

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

827 нови случая на Covid-19 у нас

27.01.2021

2273 36
Броят на починалите от коронавирус отново скочи

22.01.2021

Обновена

5793 61
Активните случаи паднаха до нивото от края на октомври

21.01.2021

Обновена

2838 88

Коментари

Елемент Э
снимка на Елемент Э
А така. И сега Баце не може да се похвали предизборно. Ама и тези в Брюксел не лапат мухите, и те виждат какво става у нас.
sega_reader

Още първото изречение хвърля читателя в потрес.

Ние ли очи нямаме, да видим безобразията в съдебната система, тия от Брюксел ли розови очила имат, не е ясно.

Но така не се ръководи съюз, с безхаберие.

Как да им вярваш на тия и конкретно на тоя от снимката след като ние виждаме едно, а те виждат друго, диаметрално противоположно.

Явно някой лъже.

Или те лъжат, или ние сме в заблуда.

Hasta la vista

Скоро един новоизлюпен министър на правосъдието рече нещо за неква оставка...Дали я е депозирал вече?

Justinian2
снимка на Justinian2

Вие не разбирате грам брюкселски език! Сега ще ви преведа казаното.?  Еврокомисията похвали България за напредъка в реформите на съдебната система и борбата с корупцията = Еврокомисията вижда че не сте помръднали , но от добро възпитание ви похвалваме. Устно... но не заяви категорично, че прекратява наблюдението. = НЕ ПРЕКРАТЯВАМЕ наблюдението ! И как още !...Комисията предлага приложението и спазването на реформите да се наблюдава и контролира и от национален механизъм, и от ЕС. = ЗАСИЛВАМЕ наблюдението ! напредък понастоящем е достатъчен, за да се обмислят прекратяването на действието на МСП и използването на нови механизми за мониторинг на национално равнище и на равнището на ЕС. =Тати ще ви купи колело. Някога , ама не сега... Откровена гавра с Мутристан.

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

***

Шлифера

И питал циганина:
-    Това което се обещава веднага ли се дава!!!!
-    Ооооо НЕ, то си е само обещание (казали началниците)!!!
- Ееее тогава аз обещавам каруцата с коня, отговорил циганина (досущ като ИШИАСА, отивайки си „ПРЕПОРЪЧАЛ да отпадне мониторинга“)....

Доц.Трътлев

Пука му на Тиквоча за някакъв мониторинг. Прави си каквото иска. Като глобятват държавата, бърка в хазната, плаща и си кара пак по неговата. Просто им е удобен

Wolf ACE

Нъл беше обещал - прилага Боджо пиниз, хем да, ама не... да му мислят следващите...?

 

тютюн

"Повече от десетилетие българското правосъдие е обект на мониторинг. С него моите сънародници свързваха надеждите си за установяване на законност и справедливост. Днес тези надежди са мъртви."
Това заяви по време на изказването си в пленарна зала в Страсбург в понеделник вечер Иво Христов, член на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент.
"Аморфните формулировки на докладите и безволевите им препоръки не породиха оздравителен ефект", смята българският евродепутат.
В речта си Христов каза още: "Механизмът за сътрудничество и проверка доказа своята неефективност, а проблемите в правосъдието се задълбочиха."
"Предстои да бъде огласен новият мониторингов доклад. Нямам съмнение, че той ще бъде пореден подарък за правителството в навечерието на местните избори в България. През изминалите години Европейската комисия не просто обезсмисли мониторинга, а го превърна в инструмент за политическа намеса и порочна подкрепа на свои фаворити в София. Това дискредитира самата европейска идея в очите на българските граждани. Свидетелство за разочарованието им е и ниската активност на последните избори за Европейски парламент.
В заключение бих искал да кажа, че провалът на Механизма за сътрудничество и проверка, който ще ни бъде представен като успех, не може да заблуди българите, чиито очаквания за законност и справедливост с европейко съдействие останаха несбъднати."

JollyRoger's

Прощална целувка от Юки за сърдечния му Френд??

Айде, сега Даниту да фърга оставката и да се подрежда зад бачо на моста с релса на шията... 

Разпад! 

Stern

Язък! Тъкмо Баце се беше наточил да изригне какъв нечуван успех е постигнал, а Барни да си прибере оставката и им изиграха такъв кофти номер.

Утре вероятно Баце ще се оправдае, както винаги, този път с Румъния. А Барни ще забрави да си извади оставката.

Ад мин

Тече неква информационна шизофрения - току-що по бтв Фльор и шофьора на Мето с радост съобщиха, че според тех немало повече да има проверки и (льошави) доклади

19namo

Махат мониторинга и пускат ВАР. Отговорник- Боби М. 

JollyRoger's

За бантустана ВАР ще го модифицират в ГИПС...?

аман бе

Последно - махат ли мониторинга или не? Днес някои медии тържествено надуха фанфарите, че мониторингът падал. От статията става ясно, че може би, но не съвсем... Последно???!!!

JollyRoger's

Ще бъде заменен с друг. 

Supertramp
снимка на Supertramp
Мониторингът естествено остава. Но докато медиите се мъчат да представят резила като нерезил ... в същото време мълчат по ТОП-новината днес - Хърватска получи покана за Шенген ! https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/sviat/2019/10/22/3980026_hurvatiia_ochakva_da_poluchi_pokana_za_shengen/
Ад мин

Че за Хърватия някой съмнявал ли се е? Те са си Италия и Австрия отсекъде.

Е, ако котка (словенец) не им мине път...

muncho1876

   Ние сме "задния двор" на ЕС. Подложени сме на "дизенфекция". Загубили сме всякакъв суверинитет. Нашата "колониална" адмиистрация е оставена да покрадва това онова, но е верен васал на Брюксел и Вашингтон. За мен членството ни в НАТО и ЕС е нелигитимно защото договорите трябваше да бъдат ратифицирани от ВНС. КС така се мотивира за промяната броя на депутатите - било промяна във "формата на държавно управление" . А членството в НАТО  и ЕС какво е????

hamer

Ама как ще свалят мониторинга - а сюрията брюкселско зеле, което се занимава с наблйдението от какво ще сивади хляба? Не че има файда за нас от тоя мониторинг, ама за тях ....

Били

Добро сме играле, але пак сме паднале. 

Влез или се регистрирай за да коментираш