Quantcast
Училищен директор агитира за ГЕРБ и себе си в електронния дневник | СЕГА
facebook
twitter

България

Училищен директор агитира за ГЕРБ и себе си в електронния дневник

Диян Стаматов е кандидат за общински съветник в листата на Йорданка Фандъкова
1 891
 Снимка: Архив

Вместо да пише оценки и отзиви за учениците в електронния дневник shkolo, директорът на 119 СУ "М. Арнаудов" в София Диян Стаматов призовава родителите им да го подкрепят и да гласуват за него на изборите в неделя, алармираха във вторник шокирани родители. Стаматов, който бе зам.-министър на образованието в предишния кабинет "Борисов", е кандидат за общински съветник от гражданската квота на ГЕРБ "по личната покана на Йорданка Фандъкова", както пише самият той в съобщението си на училищната платформа.

"Обръщам се към вас с личната молба, ако прецените за разумно и правилно, да ме подкрепите", се казва в посланието на Стаматов, като дори посочва номерата на неговата бюлетина и на преференцията. Той вярвал, че в новото си поприще ще бъде по-полезен на училището и на образователната система в район "Изгрев". В обръщението си Стаматов, който повече от 10 години ръководи едно от най-големите училища в София, припомня нескромно свършеното - "създадохме правила и ценности, подобрихме видимо материалната база, направихме редица нововъведения в образователния процес".  

Агитацията на Стаматов буквално взриви Фейсбук. Там множество родители и граждани изразиха възмущението си от постъпката му. Мненията им варираха от това, че подобна предизборна проява е "незаконна", "неморална", "ужасна и грозна" и че Стаматов трябва да бъде наказан от Централната избирателна комисия (ЦИК) или от общинската (ОИК), както и от инспектората по образование. Чуха се и призиви "Вън политиката и политиците от училището" и за уволнението на Стаматов. 

Самият той отчете пред "Сега" като грешка, че в съобщението си до родителите е посочил номера на бюлетината и преференцията, с която участва в изборната надпревара. С него той възнамерявал основно да ги информира за кандидатирането си за общински съветник. "Според мен това не е пропаганда, никого не агитирам, никого не насилвам, а просто информирам. Дори съм се извинил, че за пръв път от 15 г. съм се обърнал за тяхната подкрепа", допълни той.

Всъщност родители на ученици от 119 СУ са се обадили в ЦИК, за да я сезират за случая. Служител на комисията ги е посъветвал да изпратят жалба, която ще бъде разгледана и на по-късен етап ще бъде взето решение. Председателят на ЦИК Стефка Стоева коментира пред "Сега", че подобен сигнал не е постъпвал до вторник следобед и не е бил разглеждан. "От вас научавам за случилото се. Не сме разглеждали такава жалба. Заседаваме постоянно и взимаме решение по различни казуси", посочи Стоева, като подчерта, че анонимни жалби не се разглеждат.    

В късния следобед съобщението на Стаматов бе изтрито от електронния дневник на училището.

ЗАКОНЪТ

Изборният кодекс постановява, че не се допуска предизборна агитация в държавни и общински учреждения, институции, държавни и общински предприятия и в търговски дружества с повече от 50 на сто държавно или общинско участие в капитала.

Още

Рашков смени шефа на СДВР за втори път за по-малко от 40 дни

28.06.2021

10094
Шеф в "Александровска" е изпълнявал 5 длъжности едновременно

26.06.2021

5227
Жалба на районен кмет блокира 150 000 лв. за младежки проекти в София