Quantcast
Фермер: България яде старите запаси на свинско от Европа | СЕГА
facebook
twitter

Икономика

Фермер: България яде старите запаси на свинско от Европа

1 859
 Pixabay

След кризата с чумата по прасетата сега по магазините у нас масово се продава дълбоко замразено свинско от резервите на Европа, а търговците го предлагат наред с прясното месо. Това твърди Христо Стойков, директор на свинекомплекса в русенското село Бръшлен, в който 40 000 животни бяха умъртвени заради заразата.

"Заради опасната зараза у нас бяха унищожени над 130 000 прасета, чието месо се използваше предимно за прясна консумация. Сега търговците запълват дефицита с внос, като много често докарват у нас нискокачествени екарисажни меса", казва Стойков пред TrafficNews. Сред страните, които според него ще си "разчистят резервите", са Холандия, Франция и Германия.

"Когато в някоя от тези страни има свръхпроизводство, за да не паднат цените катастрофално и фермерът Ханс да е защитен, държавата изкупува големи количества месо, замразява ги дълбоко и ги трупа. Сега този резерв се прочиства с внос в страни, поразени от африканска чума по свинете като България", обясни той.

Стойков даде пример - според него в Русе търговците масово не работят с прясно месо. "Вземат и такова, но го мешат с дълбоко замразено. Вратът например им излиза на цена от 2 лева, а като го смесят с пресния, го продават на 12 лева. Търсят бърза печалба", каза още той. И посъветва - който иска прясно месо, да внимава за цвета - когато то е било дълбоко замразено и след това се размразява, цветът избледнява, а месото отделя вода.

Все още няма коментари

Още

Агенцията по храните хвана едва 18 сериозни нарушения по морето
БАБХ реши да унищожи втората по големина птицеферма у нас

03.07.2020

Обновена

ЮЛИАНА БОНЧЕВА

50774 22
За 8 дни БАБХ смени 3 пъти правилата за вноса на домати

15.06.2020

1486 5

Влез или се регистрирай за да коментираш