Quantcast
Започват проверки на трите електроразпределителни дружества | СЕГА
facebook
twitter

Горещи новини

Започват проверки на трите електроразпределителни дружества

821
Илияна Кирилова

Енергийното министерство и Комисията за енергийно и водно регулиране започват проверки в трите електроразпределителни дружества. Това обявиха министър Теменужка Петкова и председателят на регулатора Иван Иванов, предаде БНТ.

Те представиха две спешни мерки за стабилизиране цената на тока на свободния пазар. От 15 до 25 януари ще се проверяват енергийните обекти и електромерите както на битови, така и на бизнес потребители. Целта е да се установи дали компаниите доставят реалната услуга, за която потребителите плащат. Като втора мярка - в понеделник ще се проведе спешна среща с ръководството на трите ЕРП-та, държавните производители на ток за свободния пазар и БЕХ.

Предприетите проверки на енергоразпределителните дружества показват, че държавата е на своето място и потребителите и бизнесът трябва да са спокойни, обяви Петкова. По думите ѝ трябва да се гарантира, че българските потребители и граждани заплащат услугата, която наистина са ползвали. Тя посочи, че като правителство и за нея като министър е важно българският бизнес да бъде конкурентоспособен, защото е в основата на икономическия растеж на страната.

Посочените от бизнеса проблеми на свободния пазар на ток в сегмента "ден напред", които се отнасят до електроразпределителните дружества, са свързани с това, че те купуват около 30% от количествата за т.нар. технологични загуби, пускат оферти без никакво горно ограничение на цените и заради тях средните цени се вдигат силно.

Нямат никакво основание твърденията на определени лица, че ще има повишаване с 15-20% на сметките за ток на хората от 1 юли, обяви Иванов, след като през седмицата се разбра, че от 1 до 10 януари средната цена на електроенергията на борсата е 147.56 лв./мВтч, или с 90% по-скъпа в сравнение с последните десет дни на декември.

"Ще припомня, че неизменно в последните три години такива твърдения, такива злокобни пророчества се правят с определена цел, но искам да отбележа, че неизменно в четири последователни годишни ценови решения КЕВР не е променяла цените на електроенергията за регулирания пазар с повече от цените на годишната инфлация", заяви още Иванов.  И уточни, че това означава преди всичко цените за битовите потребители. "Експерти на комисията ще направят всичко необходимо, за да може тези решения да продължат и в бъдеще, което значи да няма реално увеличение на цената, считано от 1 юли", обяви Иванов.

Междувременно, на днешния парламентарен контрол министър Петкова обяви, че разширението на газовото хранилище "Чирен" ще приключи през 2024 г. Дотогава се очаква да завърши строителството на подземни и надземни съоръжения на газохранилището. По думите й в момента там се провеждат триизмерни полеви сеизмични проучвания. Те ще определят окончателния вариант за разширение на газовото хранилище.

Петкова обясни, че е имало забавяне в изпълнението на проекта заради обжалване на обществена поръчка. Договорът за нея обаче е подписан през май 2018 г. и тя се изпълнява. Очаква се разширението да е изпълнено през 2024 г. и да увеличи капацитета до 1 млрд. куб. м. вместимост.

След реализацията на Южния газов коридор и интерконектора между Гърция и България България ще може да получи 1 млрд. куб.м газ от Азербайджан, заяви още енергийният министър в отговор на друг въпрос. Петкова добави, че по този начин ще се изпълни договорът от 2013 г. между "Булгаргаз" и азербайджанската компания СОКАР. Това е една трета от потреблението на България на природен газ, посочи министърът на енергетиката. За да се изпълни този договор, трябва да се построи газовата връзка между Гърция и България, посочи Петкова като прогнозира тя да е готова до втората половина на 2020 г.

Още

Мая Манолова нахлу в "Булгартрансгаз" да търси 3 млрд. лв.

23.04.2021

Обновена

СВЕТОСЛАВ ТЕРЗИЕВ

9422
С 20 дни закъснение КЕВР разреши 16% поскъпване на газа

21.04.2021

936
Теменужка Петкова пак влиза в "Булгаргаз" на проверка

26.03.2021

879