Quantcast
Захариева: Ако не се разберем за Гоце Делчев, спираме работа със Северна Македония | СЕГА
facebook
twitter

Горещи новини

Захариева: Ако не се разберем за Гоце Делчев, спираме работа със Северна Македония

3645
Илияна Кирилова

"Ако не се разберем за датата на честването на паметта на Гоце Делчев, няма да работим в съвместната комисия със Северна Македония", заяви пред Би Ти Ви министърът на външните работи Екатерина Захариева. По думите й България няма да направи компромис с датата и не е съгласна честванията да са на 7 октомври, както предлага Северна Македония.

"Поколения наред в Македония учат децата на откровени лъжи и фалшив национализъм, това няма как да бъде прието от наша страна“, каза Захариева и допълни, че когато в комисията се обсъждат дати и документи, България ги изпраща, а Македония връща становище по тях.

Цялата македонска история е създадена на основата на поделянето с България, но нека и историята, която е записана в учебниците, е коректна, допълни външният министър.

„Вчера пред комисията настояхме за фокус, а до края на годината – и за съществени резултати върху уточненията за Гоце Делчев и Илинденско-Преображенското въстание. Тези две неща са разковничето на нещата; разбира се, направихме и доклад за свършената работа – имаме успехи по темите за Цар Самуил, за Светите братя Кирил и Методий, за Св. Наум. Но как да направиш компромис с истината за Гоце Делчев – разбира се, че няма да отстъпим!", допълни министърът.

По думите й "повечето българи не са и чували датата 7 октомври – това е датата на едно от най-големите предателства в българската история, извършени от БКП – когато след 1944 г. под натиска на Сталин и Тито да признаят македонците като българи; и въпросната 1946 г. на 7 октомври това се е случило – няма как да честваме тази дата".

Относно сделката за изтребителите F-16, Захариева коментира, че "за да се съгласи САЩ да ни продаде самолети, значи сделката е минала през Конгреса, и тук не става въпрос за пари, а за престиж".

Още

Българите в Северна Македония ще правят партия

16.10.2021

2858
Партиите не са готови за промяна

03.10.2021

ТАНЯ ПЕТКОВА

4212
Гърция обърна гръб на България в спора ѝ със Скопие

30.09.2021

8198