facebook
twitter

Горещи новини

Ядрото на Земята изтича към мантията

Не са ясни възможните последствия за самото ядро и способността му да произвежда магнитно поле, което е от съществено значение за съществуването на живота на планетата
3070
БГНЕС

Наскоро група изследователи публикува документ, който разкрива, че през последните 2 милиарда години нагорещеното течно външно ядро на Земята изтича към горния слой на нашата планета, наречен мантия, разказва БГНЕС. Учените са установили, че по-новите планини и скали, образувани на повърхността на Земята, представляват комбинация от два изотопа на волфрам – волфрам-182 и волфрам-184, които обикновено се намират във външното ядро на планетата.

Този факт заинтригува учените, тъй като материалът, който изригва от вулканите и образува нови планини, идва директно от мантията на планетата, слой, разположен над ядрото на Земята. Фактът, че такава комбинация от изотопи е открита в скала, образувана от сравнително нови изригвания, показва, че течното ядро с температура от 5 000 градуса по Целзий е започнало да изтича в мантията преди около 2,5 милиарда години. Учените не са открили доказателства за течове преди това, разказва още БГНЕС.

Причината за изтичането остава загадка, мистерия са и възможните последствия за самото ядро и способността му да произвежда магнитно поле, което е от съществено значение за съществуването на живота на планетата.

Въпреки че могат да открият течовете, учените все още не знаят какво ги причинява. Според една от техните хипотези, това е причинено от някои богати на кислород материали, които се простират от повърхността в по-ниските нива на мантията, граничещи с външното ядро на планетата. Там кислородът, донесен от земната повърхност, кара волфрама от ядрото да се издигне до мантията.

Друга хипотеза предполага, че същият процес е причинен от постепенното втвърдяване на вътрешното ядро, което първоначално се е състояло изцяло от течен метал. Това е втвърдената въртяща се част на ядрото, която е отговорна за съществуването на магнитосферата на планетата, която предпазва Земята от смъртоносни частици, които я бомбардират от космоса, включително и тези, идващи от Слънцето.

Остава неясно дали течовете от външното ядро на планетата в мантията могат да повлияят на функционирането на вътрешната сърцевина и в крайна сметка да окажат влияние върху нашата магнитосфера. Въпреки това, както казва групата от изследователи, най-новата констатация може да помогне на учените да разберат по-добре същността и механизмите, на които се основава основната функция на Земята. 

Ключови думи:

мантия, земя, изтичане
32

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Земята утихна

14.04.2020

679 3
Открита е планета с размерите на Земята, на която може да има живот

10.01.2020

5210 11
Канада задържа висш полицейски служител по случая „Магнитски“

16.09.2019

801

Коментари

Страници

ThePal
снимка на ThePal

Поредната "новина" за побъркване на четящия плебс...

anarhia

Там се срещнах и с няколко професори. Един от тях ходеше все след мене и разправяше, че люлката на циганите била в Кърконошите[1], друг пък ми обясняваше, че вътре в земното кълбо имало още едно, много по-голямо от външното.

urupuchi

?

Ruja

Затова ще става все по-топло.

Simplified Solu...
снимка на Simplified Solutions 2

Горното съчинение е от рубриката ЛАЙФСТАЙЛ, ИНТЕРЕСНО на БГНЕС:

 

https://bgnesagency.com/lifestyle/%d1%8f%d0%b4%d1%80%d0%be%d1%82%d0%be-%d0%bd%d0%b0-%d0%b7%d0%b5%d0%bc%d1%8f%d1%82%d0%b0-%d0%b8%d0%b7%d1%82%d0%b8%d1%87%d0%b0-%d0%ba%d1%8a%d0%bc-%d0%bc%d0%b0%d0%bd%d1%82%d0%b8%d1%8f%d1%82%d0%b0/

 

Редакцията стана хептен непридирчива. ?

 

ПП - Anarhia, ??

Shaaban_bin_Robert
снимка на Shaaban_bin_Robert

Там кислородът, донесен от земната повърхност, кара волфрама от ядрото да се издигне до мантията.

Спрете контрабандата на кислород!

ЗИП
снимка на ЗИП

Earth - Закривай !

 

:)

Luft hans

Спрете теча!

Турете му там канелка или тапа, ама така не се живее вече.

Изтече кислорода и останахме на един въгледорден двуокис, пък той скъп и трябва да го борим. ?

Solace

Глупости! Кълбета, мантии, изотопи на волфрама...Тук е истината

Сред бездънните дълбини на Космоса плава Великата А’Туин, звездната костенурка. Тя носи на гърба си четири гигантски слона, които крепят на раменете си тежестта на Света на Диска.

ЗЛАТИЯ

?

vvatkov

   Тече, ама нагоре. Ти да видиш!

urupuchi

 Учените са установили, че по-новите планини и скали, образувани на повърхността на Земята, представляват комбинация от два изотопа на волфрам

Планините не представляват това, но щом учените са го установили, начи е така. 

 

 

 

 

Сгугню
снимка на Сгугню

Ужас!

И ко ш`праим сега?

Змей Горынич
снимка на Змей Горынич

Туй наистина много гореща новина - 5000 градуса. Но не е много свежа - некакви 2.5 млрд години...

Пиркс
снимка на Пиркс

Тече, всичко тече... Ганю тъпо зяпа, как ени 2 млрд. му изтичат през мантията и ядрото на планетата към касичката на краварите.

ogopogo_x3

Да идва вогонската пътно-строителна флотилия с кептън Простетник Вогон Джелтц и да отвори новият Междугалактически околовръстен път през Слънчевата система.

Zmeja

 течното ядро с температура от 5 000 градуса по Целзий е започнало да изтича в мантията преди около 2,5 милиарда години

Нема страшно! Поне 0,5 милиарда години сме гарантирани, а после да му мислят други.

Direktiva

Липсва ми групата съветски учени, дето ежедневно откриваха и по-странни работи!

protor

Не разбрах само да обличам ли официалния анцуг?

Zmeja

Един мой шеф обичаше да казва: "Който неясно говори, неясно мисли". А който и неясно пише... Мале, мале!

Миряна Б.

Велики откриватели са обичайно английските и шотландските, руските откриват само метеорити още от времето на Тунгуския, който не беше намерен. Според мен е експеримент за предаване електрически ток на разстояние без кабели и прочее, извършен от Никола Тесла.

 

Харесва ми терминът "мантия". Царствен е някакси. Демек, не сме някой сплескан астероид, а пълноценна планета, на която жителите все не могат да се разберат чия държава заслужава политическата мантия и корона.

Миряна Б.

Радвам се, че обичах и непрекъснато четях Жул Верн. "Пътешествие към центъра на Земята" през един исландски вулкан сред любимите ми негови романи.

 

Знаменитый ученый случайно обнаруживает в образцах лавы из северного вулкана останки животных, исчезнувших с Земли сотни тысяч лет назад. Неужели под земной корой все эти бесчисленные века скрывается от людей доисторический мир гигантских динозавров и птеродактилей, ихтиозавров и других монстров, которых официальная наука считает давно погибшими?! Экспедиция к центру Земли начинается. И даже сами ее отважные участники еще не знают, сколько увлекательных и смертельно опасных приключений им предстоит пережить в "затерянном мире", куда никогда не ступала нога человека...

Миряна Б.

Отговор на 12/ - Трябва първо да се разберем чия е Земята, ще се изясни завинаги и Крим. Та - кой има нотариално заверена собственст на планетата ни?

rorik

https://www.youtube.com/results?search_query=%D0%B1%D0%BE%D0%BB%D1%8C+%D0%B7%D0%B5%D0%BC%D0%BB%D0%B8+%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0%D0%BA%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%BC%D1%8B+%D0%B7%D0%B0+%D0%BD%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D1%8E+

 

за последната седмица

 

https://www.youtube.com/watch?v=w0kdtiTJ96g

fractal
снимка на fractal

Мантията не се охлажда от тектоничните плочи които не се охлаждат понеже парниковите газове не са чист кислород и азот и загряват атмосфетата  и мантията става по рядка и ядрото се движи по свободно

ЗИЛ131

И все пак то се върти :)

First Strike

https://www.geochemicalperspectivesletters.org/article1917

Предводител на ...

Изтича, но само в южното полукълбо, щото си тече надолу ...

ThePal
снимка на ThePal

Бащата на мой приятел веднъж му вика :

- Ти, синко, колко години направи на корабите ?

- Ами почти тридесет, тате ....

- Лелееееее, ми на теб акълът ти е изтекъл през оная работа от чикiite

fierсe
снимка на fierсe

и ко ша праим ся без ядро?!??

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш