Quantcast

Медия без
политическа реклама

Учен обяви, че делта вариантът в Япония се е самоунищожил

Революционна теория обяснява защо петата вълна в страната рязко се стопи

23 Ноем. 2021
ЕПА/БГНЕС

Японски учен излезе с революционна теория за коронавируса, която вероятно ще породи много (засега неоправдани) надежди по целия свят. Учените търсят обяснение за петата вълна в страната, която беше най-тежката от началото на пандемията, но изключително рязко слезе от рекордния си пик и се стопи.

Вчера случаите достигнаха най-ниския си брой за годината - 50, а починалите са само двама. В мегаполиса Токио случаите са само шест - най-малко от 31 май 2020 г. На 7 ноември за пръв път от 15 месеца нямаше регистриран нито един починал от COVID-19 в цялата страна. А само преди три месеца Япония се превиваше под огромен натиск, като дневният брой новозаразени достигна почти 26 000.

Как се стигна до този неочакван край след такова безмилостно увеличение на случаите? И какво отличава Япония от другите развити държави, където в момента пандемията е в подем? Някои учени дават изненадващ отговор на тези въпроси - според тях делта вариантът в Япония се е самоунищожил.

Познаваме обичайните хипотези за подобен спад. Япония например е с високо ниво на ваксинация - над 75%. Други потенциални фактори са социалната дистанция и носенето на маски, които са нещо естествено за японците. Основната причина обаче може да няма нищо общо с това, а да е свързана с генетичните изменения, които коронавирусът преживява с възпроизвеждането си. Смята се, че той мутира със скорост две мутации на месец.

На това стъпва революционната теория, предложена от Итуро Иноуе, професор в Националния институт по генетика на Япония. Според учения,

 

делта вариантът в Япония е акумулирал твърде много мутации

 

на ключовия протеин nsp14, който отговаря за поправянето на грешките. В резултат на това вирусът започва да изостава с коригирането на тези грешки и в крайна сметка се самоунищожава.

Според изследвания в Азия има повече хора, които притежават защитния ензим APOBEC3A, който атакува РНК вирусите, включително и SARS-CoV-2, който причинява COVID-19. Този ензим се среща по-рядко сред населението на Европа и Африка. Затова учени от Националния институт по генетика и университета в Ниигата се заемат да установят как протеинът APOBEC3A въздейства на протеина nsp14 и дали може да възпрепятства активността на вируса. В рамките на това изследване са анализирани генетични данни на алфа и делта варианти от заразени хора в Япония в периода юни-октомври, разказва предисторията "Джапан Таймс".

Алфа вариантът, който е

 

основният двигател на четвъртата вълна

 

в Япония от март до юни тази година, показва пет основни групи мутации с много други, отклоняващи се в различни посоки. С други думи, този вариант е с доста високо ниво на генетично разнообразие. Учените предполагат, че делта вариантът, който е двойно по-заразен от предишните и причинява по-тежко заболяване сред неваксинираните, ще бъде с още по-ярко генетично многообразие.

Изненадващо обаче се оказва обратното. Мрежата на делта варианта има само две основни групи и мутациите сякаш спират внезапно по средата на еволюционния си процес. Когато изследват ензима nsp14, учените установяват, че при голяма част от пробите са налице много генетични промени в мутационни области, известни като A394V.

 

"Буквално бяхме шокирани от тази находка",

 

обяснява Итуро Иноуе пред "Джапан Таймс". "Делта вариантът беше силно заразен и изтласка всички други варианти в Япония. Но смятаме, че с натрупването на мутации той в крайна сметка дефектира и става неспособен да се репродуцира. Като се има предвид, че случаите спряха да се увеличават, смятаме, че в някакъв момент по време на тези мутации вирусът е достигнал до естественото си изчезване", казва ученият.

Ако вирусът беше жив и здрав, случаите със сигурност щяха да започнат отново да се увеличават след края на последния локдаун, както стана в много други държави със сходно ниво на ваксинация, смята генетикът . Неговата теория, както и случващото се в Япония, са предмет на разгорещени дебати в последните дни.

"Nsp14 си взаимодейства с други вирусни протеини и има ключова роля за защитата на РНК на вируса", обяснява проф. Такеши Урано от Факултета по медицина на университета в Шимане. Той потвърждава, че има изследвания, според които

 

един вирус с осакатен протеин

 

nsp14 почти не може да се възпроизвежда и това може да бъде обяснение за спада на случаите. Веществата, които неутрализират този вирус, на свой ред могат да се превърнат в мощни лекарства срещу него, като според учения от Шимане вече се работи по такъв проект.

Япония обаче е аномалия дорив сравнение с други страни в региона. Още към края на август там делта вариантът беше изтласкал алфа и другите варианти, докато в страни като Индия и Индонезия (и двете пострадаха жестоко от делта варианта) делта вилнееше паралелно с алфа варианта.

Според японските учени подобно естествено изчезване на вируса може да се наблюдава и в други страни, макар че към момента няма данни другаде да са натрупани толкова много мутации на ключовия протеин колкото в Япония. Подобни мутации в областта A394V обаче са открити в поне 24 държави.

Теорията на Итуро Иноуе може да обясни и защо предишната епидемия от ТОРС (SARS) рязко изчезва през 2003 г. Според експерименти при предизвикани мутации в nsp14 във вируса, причиняващ този синдром, в един момент вирусът спира да се възпроизвежда.

Можем ли

 

да се надяваме на нещо подобно и другаде?

 

"Шансовете не са нулеви, но вероятно би било прекомерно оптимистично, тъй като опитахме да открием подобни данни и в други държави, но напразно", казва ученият. А и други варианти на вируса не липсват, тъй че при липсата на доминиращия делта вариант теренът е свободен. Затова, според него, контролът по външните граници е особено важен.

На въпрос възможно ли е японците да притежават нещо, което да липсва у другите народи, учените отговарят отрицателно - етнически хората в Източна Азия са едни и същи, казват те, и въпреки това феноменът се наблюдава само в Япония.

Още по темата