facebook
twitter

Горещи новини

Тръмп: Мога да изведа САЩ от НАТО, но засега не е нужно

2567
ЕПА/БГНЕС

Мога да изведа САЩ от НАТО, но засега не е нужно, заяви президентът на САЩ Доналд Тръмп. Той даде пресконференция в щабквартирата на НАТО в Брюксел, където тази сутрин успя да промени дневния ред на срещата на върха и да върне лидерите на пакта на темата за бюджета, която бе приключена завчера вечерта.

Дипломати съобщиха по-рано, че Тръмп е заговорил отново за нуждата от повишаване на вноските на съюзниците в бюджета на организацията и дори е заплашил да изведе САЩ от НАТО, ако вноските на страните-членки не се увеличат дори над договорените 2 на сто от БВП. В някои медии се появиха събщения, че Тръмп е поискал 4 на сто от БВП за отбрана от съюзниците, както написа в туитър малко по-рано. Това наложи промяна в дневния ред, били прекратени дебатите с лидерите на евроинституциите и на Грузия, Украйна и Афганистан. В залата останали само лидерите на 29-те съюзници, за да обсъдят ултиматума на Тръмп, съобщи Политико.

По-късно, на пресконференцията в отговор на въпрос ще напуснат ли САЩ НАТО, Тръмп отговори, че би могъл да го стори, но засега не е необходимо, защото останалите лидери поели ангажименти, каквито не били поемали досега. Според Тръмп става дума за допълнителни 33 до 40 млрд. долара в бюджета на пакта.

Вчера казах на колегите, че съм изключително недоволен от случващото се, от вноските им в НАТО и днес те значително повишиха ангажиментите си.  Затова днес сме много доволни и НАТО днес е много по-силна, отколкото преди два дни, заяви Тръмп на пресконференцията. Към нас не се отнасяха справедливо, но нещата вече се промениха, защото лидерите на останалите страни поеха ангажименти за увеличаване на вноските, уточни той в отговор на журналистически въпрос. Преди това той подчерта, че около 90 на сто от финансирането на алианса се осигурява от САЩ и че само 5 страни-съюзници са достигнали до разходи за отбрана в размер на договорените в пакта 2 на сто от БВП.

Срещата на върха на НАТО приключи с пресконференция на генсека на организацията Йенс Столтенберг, който обаче не даде точен отговор на въпроса какво са се договорили точно лидерите за увеличаване на разходите за отбрана. Той подчерта, че след договореното увеличение на разходите за отбрана до 2 на сто от БВП до 2024 г. и след призивите на президента Доналд Тръмп още от предишната среща на върха, пактът вече е постигнал ръст с 33 млрд. долара. Ще очакваме към 41 млрд. допълнително, но ще има и още увеличение, каза Столтенберг. Той добави, че лидерите са се договорили да удвоят усилията за постигането на целта, договорена още в Уелс. Въпреки че бе запитан неколкократно от журналисти какъв ръст в разходите за отбрана е договорен в крайна сметка, той не каза нищо по-конкретно. Няма и друг заключителен документ от срещата с изключение на двете декларации, договорени и подписани от лидерите на 29-те съюзници още в сряда вечер. Там се говори единствено за потвърждаване на поетите ангажименти за ръст от 2 на сто от БВП до 2024 г. Това бе потвърдено и от френския президент Еманюел Макрон. Той каза, че лидерите не са обсъждали 4 на сто от БВП за отбрана, както бе предложил в туитър часове по-рано Тръмп. Макрон подчерта, че значение има единствено записаното в заключителната декларация от срещата.

107

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Русия спира износа на петрол за Украйна

18.04.2019

339 4
Започва строителството на 56 км. от "Хемус"

18.04.2019

933 5
Надал изхвърли Димитров от Топ 40 на тениса

18.04.2019

1153 7

Коментари

Страници

Втора смяна

мдаа, Дончо напуска ОТАН, а Меркел - ЕС. Цирка ще е пълен.

Асол
снимка на Асол

Този е по-добър и от  Баце

?

 

Pegpec3aEC

И колело на тав ЗИП и евроклакьорките на НАТО може да купи. Ама по-веороятно е те д акупят американски скрап за милиарди от него. И ако не правите разлика между преговори със заплахи в мафиотски стил, мястото ви не е в политиакта или медиите, даже и в хоремака хората не са толкоз глупави...Ооо, то било пропаганда.

ablepsia

Този е по-добър и от  Баце

 

Няма база за сравнение - Тръмп, такъв-инакъв, е патриот на САЩ и се грижи само и единствено за интересите на САЩ. А Баце ви се грижи само за чуждите интереси (с просто око е видно за чии), а покрай тях - за личните си такива.

Асол
снимка на Асол

Човекът е отишъл да скръцне със зъби на клиентите си, че военната му стока трябва да се харчи ..пък с пазенето - всеки да си се спасява по единично

duzov

Ама той май се е изнервил, че не се купува достатъчно  количество американско оръжие?!

skyspirit
снимка на skyspirit

А, който не иска стока - мита, Дизелгейт 2 и т.н. В отговор - глоби на Фейсбук, Айфон, Интел и т.н.

 

А КБЖ се подсмихва.

Iezuit
снимка на Iezuit

Тръм и като поведение, и като приказки е досущ като 12 годишен училищен хулиган...

Доцента

Сега вече разбирам защо Путин се бъркал по изборите в САЩ

дон Базилио
снимка на дон Базилио

за да обсъдят ултиматума на Тръмп

настойчивото предложение 

 

dissidentbg

След краят на Студената война, през 1991г се взема решение постепенно секретни документи на НАТО да бъдат публикувани. Доста са интересни и обясняват развитието и стратегията на НАТО.

На 4-ти април 1949г във Вашингтон е първото събиране и идеята за създаване на отбранителен блок. Името НАТО се появява през ноември 1949г. НАТО е с идея, САЩ да защитават съюзниците (Германия все още не е съюзник) от Западна Европа от евентуално нападение от страна на СССР, защото всички признават, че СССР ги превъзхожда с конвенционално оръжие, а САЩ ще ги пази, защото има атомна бомба.

Скоро след това, когато СССР има атомна бомба, НАТО губи малко от идеята си. Това най-добре проличава по време на войната в Корея. Американците и най-вече главнокомандващият Douglas MacArthur настояват да се ползват поне 60 атомни бомби в Кореа и Китай. Тогава настъпва първото разногласие в редиците на НАТО. Европейските държави са твърдо против това, защото СССР няма да може да бомбардира САЩ, но ще стовари атомни бомби в Европа.

ЧИЧКО СИМИТЛИ

защото СССР няма да може да бомбардира САЩ, но ще стовари атомни бомби в Европа.

 Туполев Ту-4 се произвежда серийно от 1949 г.

Masek
Дончо отменил всички предвидени двустранни срещи с натовци , заплашил , че САЩ ще напуснат НАТО и им дал свободно време за размисъл. Накрая приел единствено Петруха за 20 мин разговор , щото му предстои среща с Путин и иска да чуе лично от Петруха как е хавата . Пасито да търси врачка да бае , щото Дончо ще им бутне яслата като нищо. Ердоган се усети накъде дуе ветеро и започва кооперирано с руския ВПК. Нашенци поне някоя УАЗ-ка и ЗИЛ да запазят .
duzov

По-късно, на пресконференцията в отговор на въпрос ще напуснат ли САЩ НАТО, Тръмп отговори, че би могъл да го стори, но засега не е необходимо, защото останалите лидери поели ангажименти, каквито не били поемали досега.

Те това е пироня! Май сме поели ангажиман да си Овеличим разходите за отбрана, или по-точно, да закупуваме щатско оружие, нищо че е скъпо, пък не дотам качествено. ?

 

 

П.П. Емотиконите са скапани! Върнете старите!

SSlavov

Мога да изведа САЩ от НАТО, но засега не е нужно

Защо се старае преди срещата - направи толкова много. Маша не дава сигнал за спиране,а той е неуморен и на климатик?

ЗИП
снимка на ЗИП

Тръмпи кърти, чисти, извозва !

 

:))

 

Как само спича марионетките да кихат.

 

 

Ако не кихнат, като нищо ще се случи това, което чух от един експерт Гърдев :

 

Шевернадзе отишъл на срещата на Варшавския договор през 1991г и казал - "Другари ние напускаме, вие разбира се ако искате може да си останете"....

 

:))))

 

 

Pegpec3aEC

П.П. Емотиконите са скапани! Върнете старите!

Аааа, тия с цункането отзаде не са евроатлантически икони. Може Марийката Габриел да им се е скарала, че така подриват демокрацията. 

Masek
Дончо довършил накрая натовци като им казал : " Путин е мой конкурент. Аз вече говорих за това / бел. че не трябва Путин да се назовава ''враг " , а да се гледа на него и Русия като на конкурент в света / Но може би той ще стане един ден мой приятел." И отпрашил пред погледа на слисаните участници.
skyspirit
снимка на skyspirit

Ако Тръмп наистина е казал това, всичко що е дете на капитан Грант у нас, вече е изпаднало в когнитивен дисонанс. А с години градена стратегия отиде у ряката.

 

Вече усещам паниката на ул.Козяк ?

ПГеоргиев

Тръмпета хвърля в публиката все що има политически анализатори и коментатори.

Вече никой не може да направи що годе дългосрочна прогноза как ще се развиват нещата.

Ако днес Тръмп е спокоен и уравновесен, то утре изстрелва някаква нова идея и обръща прогнозите с главата надолу.

Еквилибрист някакъв.

Но заявленията му са от типа " Мо'а да кОпам, мо'а и да не кОпам".

NATO-вци са се хванали за главите. Вчера безпардонно прекъсва Столтенберг, кога оня взел да ръси дежурните реплики за евроатлантическа солидарност и партньорство.?

"Като има солидарност вдигнете процентите, иначе се оправяйте сами."

Има някаква логика в планираните Европейски сили на деветте страни, обсъждани миналия месец. 

Но излязат ли (хипотетично) САЩ от NATO, то тази организация ще просъществува още максимум година-две. А и Столти миналия месец в свое изявление каза, че NATO не е вечна и рано или късно ще дойде време да И се сложи край.

Penchobre

Не може да се отрече, че в думите и действията на Тръмпи има здрав смисъл и много пресметливост. 

Pegpec3aEC

Давай, Дончо, изведи американските войски от Германия. Айде, нали си голям демократ, а германците точно това искат. Germans want Donald Trump to pull US troops out of Germany, poll finds | The Independent

Айде, дрогаре евроатлантици, дет се тупате в гърдите кат Бат ви Боеко, че сте големи демократи, подкрепете гласа народен германски. Ъъъъ, пръц, ама ние сме всъщност платени артисти, играещи ролята на демократи и кот пише в сценария на Вашингтон тва свирим. 

ЧИЧКО СИМИТЛИ

Почти половина немцев хотят, чтобы Янки ушли из страны

Исследование, проведенное по заказу информационного агентства DPA и опубликованное в среду, продемонстрировало что 42 процента немцев будут счастливы, если войска США уйдут из Федеративной Республики. В то же самое время, 37 процентов опрошенных сообщили, что хотят, чтобы американские солдаты остались, а 21 процент затруднились ответить.

В частности, избиратели крайне левой социалистической партии Die Linke и крайне правой партии Альтернатива для Германии высказали пожелание о закрытии Американских военных баз с соотношением поддержавших эту идею 67 и 55 процентов соответственно, заявляя, что Янки должны уйти. С другой стороны, только 35 процентов избирателей Партии Христианских демократов Ангелы Меркель поддержали эту идею.

http://perevodika.ru/articles/1199458.html

Бай Драган

Може би някой днес му е напомнил  юбилейната за Меркел 75 годишнината от Курската битка.

66

Дваай, Дчоно, иевзди аеариимнсткке всойки от Гнемраия.

© Segabg.com 2018

 

И като ги изведе какво? Германците се изпедерастиха. Толку годин леберастия ......

 

 

Играта е САЩ сами ли ще падат в пропаста

или че завлекат и съюзниците.

Пък даже Трумп мое си мисли и че ко ги бутне, че се размине ..... засега

Ко не вдявате за кво иде реч вижте колко произвеждат и колку консумират САЩ

 

66

Моята прогноза съм я казвал.

Първата жертва че е еврозоната.

Голямо  буууум на юг.

 

Zmeja

ЗИП,

Напомням, в неделя Световното по футбол приключва.

Ганий

Много пиша за въздържател, но това е по изключение, както казах.

 

Не се схваща една важна взаимовръзка - САЩ, ООН и НАТО...

 

ООН-то и НАТО-то служат на САЩ да си измива лицето, ръките, ногите и още едно нещо (кх-кх!), когато бомби и провежда своята външна политика.

Просто излишни разходи за грим и пудра, от гледна точка на САЩ,

 

Като си решат нещо, САЩ така и така ще го направят, ма трябва да дигат пушилка в ООН-то (демократичност/законност) и да придават масовост чрез НАТО-то - вижте колко сме много.

 

Без да се стесняваме можем да кажем, че ООН-то и НАТО-то са на издръжка на САЩ и служат за параван при провеждане на американската външна политика.

 

Ако е ударен калемът по следната задача:

 

1) за да избомбим някоя държава ни трябват условни 100 единици разходи за наште въоръжени и пр. сили

 

2) за да избомбим някоя държава ни трябват условни 95 единици разходи за наште въоръжени и пр. сили (т.е. 5% се поемат от балъците в НАТО) + 50 или 100 условни единици издръжка на разни галфони в ООН-то и НАТО-то, т.е. общо харч 145-195 условни единици.

 

то очевидно решението по т.1 е значително по-малко обременяващо за САЩ.

 

------

заб. в този смисъл вж съдбата на СЕАТО, СЕНТО и практиката от последните десетилетия да се прави ad hoc някаква коалиция на пуделите за решаване на конкретни тактически задачи - т.е. тези целеви и временни коалиции на пудели заместват НАТО-то и то вероятно значително по-евтино.

Гарван
снимка на Гарван

Отделно сега има частни армия и "умерени опозиции", които не се отчитат пред никой и за тях не важат съюзи, резолюции и спогодби.

Чудя се македоноидите какво празнуват на тоя фон :)
И за пореден път излиза вярна приказката, че досега не е прокопсал съюз в който ние членуваме :D

protor

Гнилото НАТО преди или след гнилия капитализъм ке падне? В тезисите какво пише?

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×