facebook
twitter

Горещи новини

Томислав Дончев на спешна среща във ВСС за е-правосъдието

1844
Илияна Кирилова
Висшият съдебен съвет

Вицепремиерът Томислав Дончев и председателят на Държавната агенция "Електронно управление" Атанас Темелков участваха в заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС) заради кризата с електронното правосъдие, предаде "Де факто".

От срещата стана ясно, че в обозримо бъдеще електронна система, която да улесни работата на съдилища, прокурори и адвокати, няма да заработи. Миналата седмица 250 юристи от "Фейсбук" общността на адвокатите попитаха къде са потънали 34 млн. лева за е-правосъдие. Те се оплакаха, че голяма част от съдилищата не осигуряват електронен достъп до делата.

На днешното заседание на Пленума на ВСС дали дали електронното правосъдие ще е част от електронното управление на цялата държава или ще функционира отделно. Вицепремиерът Томислав Дончев беше категоричен, че е безмислено да се търсят отделни софтуерни решения, тъй като системите трябва да "говорят" помежду си. Той направи уточнението, че ще се гарантира спецификите и независимостта на съдебната власт.

Атанас Темелков обясни, че само ВСС не е направил предложение какво да бъде заложено в пътната карта за електронно управление, по която се работи от 5-6 месеца, и това спъва нейното изпълнение.

На финала съдия Боян Магдалинчев обобщи, че е очевидно единната електронна система няма да заработи до края на август.

Ключови думи:

Томислав Дончев, ВСС
2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

ВСС спря използването на единната система на съдилищата

16.09.2020

Обновена

1661 14
Дончев: Трябваше да има по-добре подготвен текст на конституция

31.08.2020

3280 41
Томислав Дончев: Чакат ни протести повече от една година

15.08.2020

9530 47

Коментари

Penchobre

От срещата стана ясно, че в обозримо бъдеще електронна система, която да улесни работата на съдилища, прокурори и адвокати, няма да заработи.

 

Ето това е ясно! Дончев внася яснота по проблемите! Маймунска работа! ? ? ?

Джиджи

? ? ?

Влез или се регистрирай за да коментираш