facebook
twitter

Горещи новини

Статутът на Голанските възвишения не е променен, твърди Гутериш

Русия и Сирия осъдиха решението на американския презиздент Тръмп
630
архив

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш е „категоричен, че статутът на Голаните не се е променил“, каза говорителят на световната организация Стефан Дужарич часове, след като американският президент Доналд Тръмп призна Голанските възвишения за територия на Израел.

„Политиката на ООН за Голанските възвишения е отразена в съответните резолюции на Съвета за сигурност и не се е променила“, допълни Дужарич.

Резолюция на Съвета за сигурност на ООН, приета единодушно от 15-членния орган през 1981 г., обяви, че „решението на Израел да наложи своите закони, юрисдикция и администрация на окупираните сирийски Голански възвишения е недействително и без международно правно действие“. В нея също така се иска Израел да отмени своето решение.

Сирия на свой ред окачестви като "безсрамно нападение" срещу своя суверенитет и териториална цялост решението на САЩ да признаят израелски суверенитет върху окупираните Голански възвишения.

"Освобождаването на Голан с всички достъпни средства и връщането му в сирийското отечество е неотменимо право", заяви външното министерство на Сирияк. "Това решение (...) прави САЩ главния враг на арабите", се казва още в изявлението, разпространено от сирийската агенция САНА.

"За съжаление това може да доведе до нова спирала на напрежение в региона на Близкия изток", каза пък говорителката на руското външно министерство Мария Захарова. По думите й решението на САЩ е "извън правното пространство" и "пренебрегва всички международни разпоредби и резолюциите на Съвета за сигурност" на ООН.

4

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Дори военният министър се отказа от Тръмп

18.06.2019

3010 23
Тръмп официално започна кампанията си за преизбиране с нов лозунг

19.06.2019

651 7
Тръмп: Започва масова депортация на нелегални имигранти

18.06.2019

1553 2

Коментари

19namo

Щом статутът е непроменен, Артекс не могат да строят там. 

Миряна Б.

Филип Димитров кога-кога превари Цецо, призна ги в зората на демокрацията. А сега нищо чудно двамата да се озоват в една евролиста. Освен това смятам, че за Филип също трябва да се задели апартамент в Летера. Birds of a feather flock together.

paragraph39

Svenska Dagbladet/Швеция/: Следващияг ход на Тръмп признаване на руската анексия на Крим?!

26.03.2019

Гларyс

Абе на тези възвишения имаше ли референдум за присъединяване към обетованата земя?
А в Косово?

Влез или се регистрирай за да коментираш

×