facebook
twitter

Горещи новини

Сърбия бута паметници на "завоеватели, военни престъпници и терористи"

4571

Съгласно новоприетия Закон за военните паметници, всички мемориали на завоеватели, военни престъпници и терористи ще бъдат демонтирани, най-вероятно, до края на есента, предава белградското радио „Б-92, цитирано от "Фокус“. От сега нататък държавата, а не отделни хора ще решава на кого може да се строят паметници, пише белградският ежедневник „Вечерни новости“. Сред мемориалите, които най-вероятно ще бъдат демонтирани е плоча в Нови Пазар, посветена на Аджиф Ефенди (Хаджиахметович, по прякор Блюта) и паметникът на т.нар. Армия за освобождение на Прешево, Буяноваац и Медведие, поставен в град Прешево. Инициативата за издигане на мемориали, накърняващи религиозните и националните чувства, историческите постижения и възвеличаващи фашистки и сепаратистки идеали повече няма да бъдат приемани. Вестникът отбелязва, че списъка с неприемливите паметници в Сърбия е „доста дълъг“ и повечето от тях се намират в южната част на страната, както и в северната – в автономния регион Войводина. Всички те ще влязат в дневния ред на новосъздадения Съвет за култивация на традициите на освободителните войни, който ще бъде основан не по-късно от средата на август, съгласно предписанията на Закона за военните паметници. „Съветът ще решава за издигането на нови и демонтирането на стари военни мемориали“, заяви държавният секретар в Министерството на труда, заетостта, ветераните и социалната политика Негован Станкович пред ежедневникът. Той добави, че членовете на това тяло ще бъдат доказани експерти в областта и ще включва представители на държавните университети и сръбската академия на науките и изкуствата, както и четирима представители на държавната администрация. Повечето от неподходящите паметници са издигнати с благословията на местни лидери, които, „поръсени“ с чуждестранни дарения от по няколко хиляди евро, изпълняват желанията на посланиците и почитат различни завоеватели и престъпници, пише „Вечерни новости“. Сега членовете на Съвета ще одобряват паметниците, взимайки предвид вида им, надписите и дали личностите, на които са посветени, заслужават да бъдат възвеличени по този начин, заяви Станкович.

Агенция „Фокус“: Въпросният Аджиф Хаджиахметович (р. 1887 г. – 21 януари 1945 година), известен също като Аджиф Блута или Аджиф Ефенди, е политик, действал в регион Санджак на Кралство Югославия в междувоенния период и по време на Втората световна война. Преди войната е кмет на Нови Пазар (административния център на провинция Санджак) и заместник-председател на Джемийет (партията на мюсюлманското население в КСХС) след изборите през 1923 година. След окупацията на страната от силите на Оста през април 1941 година, той е назначен за кмет на Нови Пазар от германските окупационни власти, а през 1934-44 година е представител на Митровица (Косовска Митровица) в албанския парламент. Член е на Централния комитет на Втората призренска лига. В края на войната е екзекутиран от югославските партизани за колаборация с нацистите и военни престъпления срещу сърби и убийства на албанци, несъгласни с неговото управление. В края на 2000-ите години „Националния съвет на бошняците в Сърбия подема инициатива за историческата му реабилитация в Сърбия. Обявен е за „герой на бошняшкия народ. Кампанията кулминира с издигането на мемориал, посветен на Хаджиахметович на 3 август 2012 година в Нови Пазар. Церемонията по откриването му е посетена от Сюлейман Углянин (министър без портфейл в сръбското правителство), Есад Джуджевич (предсеадател на Националния съвет на бошняците) и Ахмедин Шкрийел (заместник-кмет на Нови Пазар). В Санджак има и такива, които отричат дейността на Аджиф Ефенди заради желанието му да албанизира местното бошняшко население и да включи региона в проекта „Велика Албания. Известен е с това, че праща редица комунисти от Нови Пазар в концентрационните лагери, занимава се с изтребление на евреи, цигани и сърби. Получава Железен кръст от Нацистка Германия.

141

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Брейк измества бейзбола и каратето от олимпийските игри в Париж `24

21.02.2019

98 2
Делегация на "Локхийд Мартин" договаря партньорство с БАН

21.02.2019

298 5
Служителите в градския транспорт на София искат по-високи заплати

21.02.2019

455 8

Коментари

Страници

volog2

Чудна работа как въобще са му построили паметник

4il4irik
снимка на 4il4irik

Какво му е чудното?  Как у нас има паметник на американските летци бомбили София.

Бат Димо

Бомбардирането на цивилно население винаги е било военно престъпление. (коментарът е следващият любител на мирикански летци)

българче
снимка на българче

У нас, драги ми ****,  има военен паметник на загинали американски войници по време на бойни действия.  Точно както има и военни паметници на български войници в други държави. 

 

angelny

По същата логика да построим и  паметници  на турците  загинали приз Руско-Турската война.Това също е станало през военно време.

Butch
снимка на Butch

Да се смята отговор на 5

Каква хубавичка манипулация? Англосаксите са загинали не при бойни действия. Бомбардировките над граждански обекти, винаги е било военно престъпление. Сигурно не си чувал, че София на няколко пъти е бомбардирана и разрушена и над 1000 загинали. Те са били българчета. Ти не си, защото си забравил това.

Български и немски летци са загивали като са защитавали Родината. Те са герои. Другите са военни престъпници. Това е! Простичко е, но не трябва да си заслепен. Да си им правят паметници във военното гробище в Арлингтън. Тук е гавра.

българче
снимка на българче

Както се спомена, родината е била фашистка по това време... според известна част от феновете на соца. Та, англичаните и американците срещу фашизма ли са се борили и съответно, като част от антихитлеристката коалиция загиналите войници имат право на военни паметници или са били нещо друго ?

Butch
снимка на Butch

Англосаксите са се борили срещу хитлеристите при Ардените, при Дюнкерк, при дебаркирането на "Omaha beach". В София са бомбардирали цивилни. Ние не говорим за войнишки паметници на американци във Франция, говорим за летци загинали над София.

В центъра на София, какви военни обекти?

Трябва да се прави разлика. 

българче
снимка на българче

аха .. значи бомбардирайки София като столица на Фашистка България с която са във война, те са извършвали военни престъпления...колко интересна логика.  Да разбирам ли, че стотици хилядите изнасилени германки от съветските войници не е военно престъпление а изконно съветско право ?

А как се нарича когато една държава (СССР) поддържайки дипломатически отношения с друга (България) подготвя терористични групи (шумкари а.к.а. партизани) и ги поддържа финансово, ресурсно и логистично ?  

Butch
снимка на Butch

Изместваш предмета на разговора. Тук не пишехме за терористите от различни разцветки. Пишем за безсмисленото и престъпно избиване на цивилни българи. Нали можеше твоят дядо да е загинал в София. Или щом не е твоят дядо, няма военно престъпление?

българче
снимка на българче

Моя дядо го убиха комунягите след 1950 г. Защото дядо ми не можа да понесе разликата между идеалите на комунизма и реалността на съветската окупация с марионетно комуноидно правителство. Това е съвсем друга тема и не е предмет на обсъждане или каквито и да е спекулации. 

Темата е паметниците. Аз твърдя, че военни паметници имат смисъл и значение и трябва да бъдат поддържани независимо от националността на войника. 

Мъртвият вражески войник вече не е враг а човек оставил костите си за една или друга кауза. 

Съветски войник обаче на българска територия не е загинал и следователно, няма никакво основание да има съветски военни паметници на българска територия. От което следва, че наличните монументи на съветския окупатор на наша територия е жалко, срамно и следва да бъдат затрити. Тези паметници са символ на камшика на един обикновен поробител и нямат никаква историческа или друга стойност. Точно както сърбите смятат да направят с паметниците на техните окупатори. 

 

 

paragraph39

Ти, май, НЕ правиш разлика между "военни паметници" и "военни ГРОБИЩА"!?

в София е паметник/ е НЕ гробница/- на загинали военни летци на САЩ!

Паметниците са за възхвала, признателност, увековечаване, поклон!

Гробищата са за скърбене и "вечен покой"!

Апропо, причината да бъде бомбардирана София тогава е била, че българските ВВС са сваляли сащски и британски бомбардировачи, които са прелитали/транзит!/ над България, за да бомбардират нефтените рафинерии в Плоещ-Румъния, които са произвеждали и са снабдявали с гориво/ и с това са подпомагали!/ хитлеристката армия във военните ѝ действия на Източния и на Западния фронт! Т.е., ако царските ВВС на Царство България НЕ пречеха на сащските и британските бомбардировачи да бомбардират Плоещ, може би София нямаше да бъде бомбардирана!?

Асол
снимка на Асол

Темата е за паметниците в Сърбия, обаче, вие новопръкналият се форумен спецялист я пришихте на България и се заехте да ни обяснявате фамилната си историография, което е доста мило донякъде, при условие че доста добре сте запознат с форумната история, а пък досега нищо не сме знаели за Ваща фамилия, както и този Ви никнейм. Найс, а? На Женския пазар е по-интересно. Искам да Ви напомня, че България е изключително малка страна и подобни героични фамилни историйки няма начин да се прикрият на практика. Остават форумите за да разгазваме личните си легенди. Апропо, аз Вашия ник не го знам, как така стана, че се появихте и задръстихте поне няколко теми в новия форум? Не се заблуждавам, защото съм тук от началото на сайта, а пиша тук от 2003 г. Та, кой сте Вие - герой на нашето време??

 

Параграфе, наведи се!

onzi

Изместваш предмета на разговора. 

 

той затова е тук, разговорът е успешно пренасочен и по статията никой не коментира. класическо тролене.

dissidentbg

Article 25: The attack or bombardment, by whatever means, of towns, villages, dwellings, or buildings which are undefended is prohibited.

 

Не се казва, че имаш право да бомбардираш фашистки столици.

Butch
снимка на Butch

Връщайте старият форум!

dissidentbg

Не предполагах, че българчетата са толкова прости.

Казах ти го. БОМБАРДИРАНЕ НА ЦИВИЛНИ Е ВОЕННО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ.

Американците не са воювали в България, а само са бомбардирали.

 

В началото на войната немската авиация бомбардира само летища в Англия. Но англичаните започват да бомбардират градове в Германия (Това историците отчитат като правилен ход, защото немците намаляват бомбенето на летища). След като немски градове биват бомбардирани, след прочутата реч на Хитлер, започва бомбардиране на английски градове. 

Butch
снимка на Butch

Много е зле сайта! Правя отговор на 5. Излиза отговор на следващ пост, който няма нищо общо с моя коментар.

 

Бат Димо

Бомбардирането на цивилно население винаги е било военно престъпление.

Д-р Тормозчиян
снимка на Д-р Тормозчиян

Следват примера на тов. Назърбаев, по чиято заповед се бутат паметниците на комунистически престъпници и изроди:

 

Декомунизацията започна и в Казакстан – в страната масово свалят съветски паметници

По указание на Нурсултан Назарбаев в Казакстан започна масова декомунизация: свалят съветски паметници, преименуват населени места, улици и площади.

В Есил е бил свален монумент на съветския вожд Владимир Илич Ленин.

В същото време в Актоб е демонтиран паметникът на първия ръководител на Казакстан, когато страната е част от СССР – Левон Мирзоян, участвал активно в репресиите през 1937 година.

Кремълските медии, естествено, не без съдействието на Външно министерство на РФ, създават огромна истерията по повод нежеланието на Казакстан да бъде част от „руския свят”, тоест от съветската идеология.

Декомунизацията в Казахстан

D4D5
снимка на D4D5

Жълтото е чудно на тоя бял фон. ? ?

ablepsia

силите на Оста

 

 

Това явно  е новата мода - да се заобикаля ясното и точно "хитлеристка Германия/нацистките окупатори" и т.н. (щото не се е чуло и видяло през ВВС  в Югославия да са нахлували японци) с горното определение. Вече на няколко места го срещам напоследък. Не върви на добре Европа, не върви.

българче
снимка на българче

Ей такъв закон ни трябва и в България. След което всичките паметници на съветския окупатор да бъдат демонтирани, натрошени на чакъл и потенциално да се използва за бетон за обществени тоалетни.

Mavrodinov

?

Боце

Май с новия форум целта бе филтрация на всички ония досадни копейкаджии и полезни идиоти. Ей, много бях?а, вредни бяха, това е едно добро начало сега! 

Сгугню
снимка на Сгугню

Ей такъв закон ни трябва и в България. След което всичките паметници на съветския окупатор да бъдат демонтирани, натрошени на чакъл и потенциално да се използва за бетон за обществени тоалетни.

Отлична идея. ?

OGI_59 2

***

muro04

Че то има ли паметник, който да не е на завоевател, военнопрестъпник или терорист?

българче
снимка на българче

В случая със съветските паметници в България би трябвало да замениш ИЛИ с И... така ще е съвсем точно и исторически вярно.

провинциалист 2

Защо най-горното квадратче е празно? Не трябва ли там да е дописката?

Или това ще стане в последствие?

Сгуги, аватара ти обезсмисля великата ти мисла.?

Не си разбрал, Сгуги, те в сръбско понасложили паметници на бивши фашистки величия, местни разбира се, а сега вадят закон за събарянето на същите.

Кво ли е довело до това генерално прозрение, постигнало сърбите???

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×