facebook
twitter

Горещи новини

Смяната на лятно със зимно часово време отпада от идния октомври

3691
Pixabay

През октомври 2019 г. страните-членки на Европейския съюз за последен път ще могат да преместят часовника от лятно на зимно време. Това обяви еврокомисарят по транспорта Виолета Булц на пресконференция в Брюксел, предаде БГНЕС.

"През октомври 2019 ще бъде последният път, когато ще променим времето", каза тя. Според еврокомисаря всяка държава-членка на ЕС може да реши сама кое време - зимното или лятното - иска да остави. "Държавите-членки са длъжни да информират Еврокомисията кое време искат да запазят - лятното или зимното и през октомври 2019 г. тези, които искат зимното - променят на зимно, тези, които искат лятното - остават на лятно. И това е - повече никой няма да премества часа", обясни тя.

На 12 септември председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, по време на обръщение пред Европейския парламент, представи предложение за отхвърляне на сезонното преместване на часа. През август Европейската комисия публикува предварителни данни от онлайн гласуването по въпроса за станалия традиционен преход към зимно и лятно време. Според него около 84% от европейците са подкрепили отмяната на преместването на часа. Гласуването беше проведено от 4 юли до 16 август, като в него взеха участие 4.6 милиона души.
Кравите не разбират защо трябва да се хранят с час по-късно или по-рано при смяната на часовника, каза Виолета Булц, съобщи Инвестор.бг.
Тя обясни, че идеята за преминаването към лятно часово време е била, за да се пести енергия. Европейската комисия обаче отчита, че ефектът от пестене на енергия вече е много слаб, след като все повече се залага на възобновяеми и модерни енергийни източници.

Според Брюксел отмяната на лятното и зимното часово време трябва да стане едновременно и единно от всички европейски страни. Южните страни засега настояват да се заложи на лятното часово време, докато скандинавските са на мнение, че трябва да остане само зимното часово време. За някои европейски наблюдатели обаче предложението на ЕК е предизборен ход, с който само се затруднявал животът на хора, институции и предприятия, без да е сигурно, че страните ще постигнат съгласие и че ще има положителен ефект от промяната.

При официалното представяне на предложението зам.- председателят на ЕК Марош Шефчович обясни, че ЕК бърза с предложението си, защото има и друга работа. По неговите думи ЕК се старае да отговори на "тревогите на хората". Шефчович уточни, че днес пестенето на енергия заради смените на часа е пренебрежимо и отбеляза, че повече се пести с умните съвременни електронни системи. По неговите думи смяната на часа е "остаряла и безсмислена".

ЕК отчита, че днес в около 60 държави по света се извършва смяна на часовото време. В ЕС има три стандартни часови зони - западноевропейско време (Ирландия, Великобритания, Португалия), централноевропейско време (17 държави) и източноевропейско време (България, Гърция, Естония, Кипър, Латвия, Литва, Румъния и Финландия), допълва Нова ТВ.

 

45

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

5 европейски страни изпращат помощи на венецуелците

20.02.2019

680 10
Затвориха участък от "Дунав мост" заради дупка в асфалта

20.02.2019

401
Турция е задържала над 350 нелегални имигранти

20.02.2019

228 1

Коментари

Страници

Гандaлф

Кви са тези дивотии бре.

Има едно действително време.

Астрономичното. Кво че се избира.

La Bamba
снимка на La Bamba

?

Bradatko
снимка на Bradatko

"Според еврокомисаря всяка държава-членка на ЕС може да реши сама кое време - зимното или лятното - иска да остави."

Тази тъпотия изкърти мивките!

Представете си - България с лятно, Румъния със зимно, Гърция с лятно, Финладия със зимно.

В един и същ астрономически, часови пояс!

Верно, тия от ЕК, ама абсолютно за нищо не стават!!!

................

Аз съм за зимното, астрономическото време. Така съм се родил и вероятно организмът ми се е приспособил към такъв годишен цикъл на светло и тъмно.

А ... на Слънцето... изобщо не му пука, както и на въртенето на Земята, BTW!!!

 

Penchobre

Южните страни засега настояват да се заложи на лятното часово време, докато скандинавските са на мнение, че трябва да остане само зимното часово време.

 

Ами сега?

mr_self_destruct

Аз предлагам да се позиционираме на GMT + 3.14.

Дохс_Читем

? Добра идея, само че ние и сега сме с два часа напред спрямо GMT. Затова предлагам GMT+2.7182818284590452353602874713527

Boev
снимка на Boev

Хубаво е да остане централно-европейското време за всички страни.

Повечето страни са и без това на него, останалите 2 зони ще се приспособят някак.

Ще се опростят много пътуванията.

В Китай до 1949 година е имало 5 часови зони, сега е само една.

Верно, някъде се съмва чак в 10 сутринта, а другаде настъпва мрак в 12 в полунощ - ама каквото е това.

 

hamer

Ами като е е "какво от това" защо е тоя вой срещу смяната и какъв проблем е 1 час?

Slava
снимка на Slava

Трябва всички страни от ЕС да се върнат към астрономическото време - така както всички са въвели час напред - час назад, сега всички трябва да премахнат местенето и да се възстанови астрономическото време.

Гандaлф

Пенчо пиле шарено.

Една страна може да си избере ЧАСОВИ ПОЯС.

Таз комисарка е калинка кат носорог!

Памфуций
снимка на Памфуций

Аз съм за зимното, астрономическото време. Така съм се родил и вероятно организмът ми се е приспособил към такъв годишен цикъл на светло и тъмно.

Айде сега - последните близо 40 (39) години си живял 6 месеца по едното и 6 месеца по другото.(дори прериодът в годината по лятно часово е малко по-дълът).  Как реши точно към кое си се бил приспособил. ?

водопроводчик1
снимка на водопроводчик1

А ти някакъв контролиращ ли се явяваш, че питаш?

len

А защо от 19-а година, а не сега октомври?! Аман от тия тъпи смени на часовника!

Гандaлф

Кво значение имат неколко години в сравнение със стотици милиони години еволюция.

 

КОРТИЗОН ШУКАР
снимка на КОРТИЗОН ШУКАР

Жалко смяната же удобна. Никога не е ставало дума за оестене на енвргия а за изгодно изпилзване на светлата част на деня. Сга очаквам служебни пеерасти в детските градини.

 

GoDov

Наздра'е ! 

Това съм аз Льоклер
снимка на Това съм аз Льоклер

 Крайно време беше да спрем да си играем на идими-додими с времето.

? от мен.

ШКОЛНИКА МАРЕК

Ми то тъкмо еволюцията се приспособила генетично към астрономическото време и изведнъж час напред, час назад. Нещо като тука има, тука нема. СигОрно точно заради смяната въртенето на часовниците, еволюцията се е пообъркала и човечеството сътвори куп дивотии в последните години. Включително и ние, българите. Смятайте: от 1979 до 2018. Как ще се оправяме после, един Господ знае. А, да. И ТОЙ.

Майндърбайндър

Трябва общо решение,иначе може да се получи неудобна разлика между съседи.Ако Източна Европа остане на зимно,а Централна на лятно,ще се изравнят всички(без ГБ и Португалия),което ще е по-удобно за бизнеса и пътуванията.

Памфуций
снимка на Памфуций

Пенчо пиле шарено.

Една страна може да си избере ЧАСОВИ ПОЯС.

Таз комисарка е калинка кат носорог!

Що не погледнеш внимателно часовите пояси и държавите. И не сравниш Украйна и Белорус; или Испания, Франция и Великобритания.И след това може да потърсиш в огледалото отражението на някоя калинка.

Особено дълбокомислено е мнението, забъркващо кашата от часовете, генетично приспособяване и еволюция.Научно е доказано, че преместването в друга часова зона води до прастване на рога и копита ......

Гандaлф

Убавец бонго, мда.

Гледай, сравнявай, учи се.

Апропо на микромеките им требеха къде десет години да научат че България не е GMT+1, а GMT+2.

 

Не научно е доказано че земята е кръгла и се върти.

И за проклетия се по един и същ начин.

Напомняш ми за тарикатите дет ме убеждават колко убаво е луминисцентно, лед и квото още се сетиш осветление, а забравят че спектъра на слънцето е непрекъснат и зрението милиони години се е приспособявало към него.

 

водопроводчик1
снимка на водопроводчик1

Спектърът на LED осветлението, приятелю, е доста широк и хич не е прекъснат. Евтините китайски бели светодиоди не са RGB, а са подобни на луминисцентните лампи - ултравиолетов светодиод облъчва луминофор, който свети във видимия спектър. И всичко това в корпуса на светодиода. При добре подбрани луминофори можеш да получиш целия видим спектър такъв, какъвто е при бял ден.

Гандaлф

Съгласен, но високомощните са с тесен спектър та чак до лед лазерите които са монохромни.

Популявно това може да се прочете в мъките да се постигне прилично цветопредаване при лед мониторите. Използват се три, че и повече групи светодиоди, не и в масовите модели естествено.

 

Perkele
снимка на Perkele

Кравите не разбират защо трябва да се хранят с час по-късно или по-рано при смяната на часовника

и аз така

SvSophia
снимка на SvSophia

Къф е проблемът, като се върнем към обичайното -"зимно" - време този октомври, да си останем в него, и кое налага тия големи бели птици още една година да ни правят на гламави?

водопроводчик1
снимка на водопроводчик1

Кретеноиди. Ще я караме по московско време. Да ликуват евромосковците от Раковска 134.

Очевидно човечеството е предприело мерки за своето самоунищожение.

Мишик

В момента сме на московско време, но не виждам некакви изблици на ликуване сред евромосковците...

водопроводчик1
снимка на водопроводчик1

Лъжа е, че южните страни били искали лятно време. България е южна страна, аз съм в България и искам астрономическо време.

водопроводчик1
снимка на водопроводчик1

"Държавите-членки са длъжни да информират Еврокомисията кое време искат да запазят - лятното или зимното и през октомври 2019 г. тези, които искат зимното - променят на зимно, тези, които искат лятното - остават на лятно. И това е - повече никой няма да премества часа", обясни тя.

А защо в заглавието се твърди друго???

Редакцията на СЕГА да не би да провежда самостоятелно или в съучастие своя пропагандна кампания в разрез с моите интереси?

nibbler

Демек - трай коньо за зелена трева. Брекзита го влачат вече години, това време го проучваха, накрая отмениха (помните ли сензационните барекощини НЯМА ДА СМЕНЯАМЕ ЧАСА, няма таратанци). Ама даже и зелента трева ако е Нестле или илка ще е някакво менте с умрели мармоти в нея.

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×