facebook
twitter

Горещи новини

Сменено е ръководството на фонд "Земеделие"

Живко Живков е подал оставка, защото "иска да бъде запазен имиджът на фонда"
1261
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Управителният съвет на държавен фонд "Земеделие" е избрал ново ръководство на фонда, след като досегашният изпълнителен директор е подал оставка. Живко Живков е мотивирал напускането си с желанието да "бъде запазен имиджа на фонда", посочват от пресцентъра на министерството на земеделието.

Новият шеф на фонда е Васил Грудев, който има богат опит и във фонда, и в министерството на земеделието. Бил е експерт в отдел "Директни плащания на площ" във фонда, началник на отдел "Технически инспекторат", бил е заместник-изпълнителен директор и изпълнителен директор на фонда в периода от септември 2013 до ноември 2013 г. Министър на земеделието в служебното правителство на Георги Близнашки, а след това остава до 2017 г. на поста заместник-министър на земеделието.

Оставка подава и заместник-изпълнителният директор Калоян Костадинов. Костадинов, който е син на шефа на комисията по досиетата Евтим Костадинов, бе един от задържаните в мащабната операция във фонда тази седмица. Тя е свързана с разследването срещу алкохолния бос Миню Стайков за злоупотреби с евросредства. От прокуратурата обявиха, че петима от първоначално задържаните шестима служители са с повдигнати обвинения. Четирима от тях са обвинени за извършено в съучастие длъжностно престъпление - неизпълнение и нарушаване на служебните им задължения при обработката на заявления пред фонда за подпомагане на еднолични търговци, свързани с обвиняемия по делото срещу Миню Стайков и други 7 лица. Петият служител е привлечен като обвиняем за участие в ръководената от Стайков организирана престъпна група.

Прокуратурата твърди, че при разследването са събрани писмени доказателства за това, че едно от обвинените длъжностни лица е раздало през последната година с договори за заем общо 1.8 млн. лв. на търговски дружества, в т.ч. на дружества, предлагащи бързи кредити. От същото длъжностно лице са иззети и два луксозни автомобила, единият от които брониран мерцедес, оставен на съхранение в гараж в дома на Стайко и Миню Стайкови в столицата. Същото длъжностно лице е в родство по сватовство със Стайкови.

Арестите на зам.-шефа на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) поставят под съмнение работата му и създават опасност дори да му бъде отнета акредитацията от Брюксел, предупреди преди два дни бившият земеделски министър Мирослав Найденов. Компрометирана бе и проверката по скандала с къщите за гости, тъй като за нея бе отговорен именно Камен Костадинов.

УС освобождава и другия зам.-шеф - Георги Динев.

6

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

КПКОНПИ атакува свързвани с Божков, Василев, Прокопиев, Арабаджиев

14.09.2020

Обновена

1890 21
Страсбург гледа с предимство и делото на Миню Стайков срещу България

13.08.2020

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

5999 8
КПКОНПИ иска конфискуване на автопарка на Миню Стайков и сина му

01.07.2020

835 4

Коментари

Диагностик

Фонда настъпа мотиката по неправилния начин.

сталкер пустиняк

Пет., 19/07/2019 - 16:12 (нов)

Диагностик

Уволнения няма да има. Калинките недостигат. ?

Байпас

Калининград свърши ли, та слагат заместника?

Evasion

Очевидно има нещо вярно в думите на миромършата за снемане доверието от фонда от страна на ЕК...

kaily
снимка на kaily

От Биволъ пък казаха, че новият шеф е излъгал в сивито си, че има докторантура във Франция. А няма.

И му викат Калинчо Грудев

Елемент Э
снимка на Елемент Э
Грудев е човека на ДПС. Живков беше човека на ББ. Значи зависимостта на ББ от ДПС е толкова голяма, че жертва близкия си другар от " Бистришките тигри " .

Влез или се регистрирай за да коментираш