Quantcast
Системата вече дава и на болни зелен сертификат | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / COVID-19

Системата вече дава и на болни зелен сертификат

На теория положителният тест дава валиден документ от 11-ия ден, но на практика човек може да го изтегли веднага
34 314
 БГНЕС
Хората, прекарали повторно COVID-19, нямат право на втори сертификат.

Стремежът да се угоди на всички в извънредната ситуация с въвеждането на зелени сертификати поражда все повече абсурди. Въведените изключения от европейските правила доведоха дотам човек в активна фаза на COVID-19 да може да си извади зелен сертификат и с него да застрашава здравето на околните по молове, ресторанти и пр. Това показа проверка на "Сега" в националната здравно-информационна система.

Заради хилядите българи, които прекараха COVID-19, без да се тестват с PCR-тест, миналата седмица здравният министър Стойчо Кацаров промени заповедта си и разреши преболедуване да се доказва с антигенен тест, направен след 1 декември 2020 г. По принцип положителният тест дава валиден сертификат от 11-ия ден. От понеделник обаче всеки с направен положителен антигенен тест може веднага да си изтегли зелен сертификат от системата, на който пише, че е преболедувал, съобщиха читатели пред "Сега". Така на практика дори хора, които са под карантина и болни, могат със сертификата спокойно да обикалят обществени места. Абсурдът е, че дори човек в болница може да си извади зелен сертификат, въпреки че по правило подлежи на 14-дневна карантина след изписването си.

На теория въпросният сертификат би следвало да стане валиден за системата 11 дни след теста. Това обаче може да е пречка само ако някой проверява с валидатор тестовете, или се загледа в датата на теста и знае правилата. А многократно здравните власти обясняваха, че работата на охранителите по входовете на молове, ресторанти и пр. не е да проверяват истинността на сертификатите. На много места "контролът" се изчерпва с поглед, а проверяващите институции не успяват да обхванат хилядите обекти, които в момента трябва да пропускат само със зелени сертификати.

На този фон хората, прекарали повторно COVID-19, имат обратния проблем - нямат право на втори сертификат. Читатели се оплакаха, че системата не им издава сертификат за съвсем валиден положителен тест от прекарано заболяване в началото на октомври, защото са боледували от COVID-19 по-рано. От "Информационно обслужване" потвърдиха пред "Сега", че в тези случаи сертификатът се издава само на база първия положителен тест. Това обаче означава, че тези хора ще изгубят права, ако са боледували преди повече от година, въпреки че имат съвсем легитимна причина да имат валиден зелен сертификат.


Срокове

България тихомълком е въвела срок на валидност от 1 година за сертификатите за ваксинация, въпреки че такъв срок официално в ЕС не съществува. Ако човек с издаден сертификат за ваксинация го провери през приложението за валидиране COVID CHECK BG, ще получи информация, че документът е валиден точно една календарна година от датата на ваксинация. В ЕК не съществува такова правило. За сертификатите за ваксинация комисията е преценила, че не следва да се въвежда валидност. "В сертификатите за ваксинация или за изследване не се посочва дата на изтичане на валидността – те продължават да са доказателство, че в определен момент е настъпило медицинско събитие, а именно ваксинация или тест за COVID-19", обясниха от ЕК. България въведе и друго изключение - за валидността на сертификатите за преболедуване. В ЕК те важат 180 дни, България увеличи срока на 365 дни само за територията на България. Самият документ няма да се променя. Възможно е обаче много хора да не разберат, че това изключение важи само на територията на България и да се опитат да пътуват зад граница със сертификати с изтекла валидност. 

 

Голямото изключение

У нас усилено се лобира и за още една възможност - зелен сертификат срещу тест за наличие на антитела. Възприетата позиция в ЕС и САЩ е, че тестовете за наличие на антитела не могат да покажат дали даден човек е защитен от заразяване с COVID-19. В Европа единствено Австрия използва този показател за зелен сертификат и този единствен пример се изтъква от защитниците на тази възможност у нас.

В Австрия човек може да си направи тест за антитела, който е валиден за три месеца. След изтичането на този срок, има възможност за още един тест и ако той покаже, че още има антитела, валидността на сертификата се удължава с още три месеца.

Засега решението на МЗ е, че тестовете за антитела не могат да служат за зелен сертификат. Министерството се позовава на насоки от Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията (ECDC) и Съвместният изследователски център (JRC), според които положителен резултат от изследване за антитела не може да предостави каквато и да е информация за момента на заразяване и не може да изключи протичаща понастоящем инфекция. Повече за антителата:

Ключови думи:

зелен сертификат, COVID-19

Още

Краят на пандемията се видя и в България

25.09.2022

2116
Китай улеснява влизането на чужденци в страната

20.09.2022

282
Байдън обяви край на пандемията от Covid-19 в САЩ

19.09.2022

2115