facebook
twitter

Горещи новини

Шофьори ще протестират срещу КФН след фалита на "Олимпик"

1511
Снимка Би Ти Ви

Шофьори от столицата и от Перник подготвят протест срещу действията на Комисията по финансов надзор след фалита на застрахователната компания "Олимпик". Намерението им е да паркират своите автомобили пред сградата на Народното събрание, съобщи БНР. Въпреки че „Олимпик” са правили отчисления към Гаранционния фонд, оттам са категорични, че колегите им в Кипър трябва да платят на клиентите заради фалиралата компания. 

От края на днешия ден над 200 хиляди шофьори ще останат без "Гражданска отговорност", след като кипърският застраховател фалира. 

"Гаранционният фонд трябва да си понесе отговорността, а не да кара хората да си сключват нови и пак да събира пари. Това е нагло. На автомобила на баща ми му е направена в четвъртък вноската", коментира Антонио от Перник, който също ще протестира.

От МВР обявиха, че в първите дни след 17 август няма да санкционират собствениците на невалидни полици. Все още не е ясно колко ще продължи гратисният период, но шофьорите трябва да са наясно, че ако предизвикат катастрофа при невалидна „Гражданска отговорност”, сами ще трябва да платят щетите, предупреждават от полицията.

98

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

5 европейски страни изпращат помощи на венецуелците

20.02.2019

665 10
Затвориха участък от "Дунав мост" заради дупка в асфалта

20.02.2019

396
Турция е задържала над 350 нелегални имигранти

20.02.2019

222 1

Коментари

Страници

dimdum

кой пусна олимпик в българия?

кой не й следеше състоянието?

шебеците.

сега ще плащаме ние - смотаняците.

гласувай за герб, с една българска роза.

herr Flick
снимка на herr Flick

От МВР обявиха, че в първите дни след 17 август няма да санкционират собствениците на невалидни полици.

Пак питам: в кой закон е регламентирано несанкционирането на "собствениците на невалидни полици"? Колко точно са тези "първи дни"? Пет? Десет? Колко, и от кого точно са определени? Как ще се реагира при събитие, което би трябвало да се покрие от тази "невалидна" полица?

 

Но най-важните въпроси са:

Кой пусна Олимпик в България?

Кой не следеше състоянието ѝ?

gery7
Според мен има голяма вероятност да последва цунами от отменени НП, ако започнат да налагат санкции. КЗ предвижда санкции за несключена задължителна застраховка. Не ми е ясно откъде се извежда задължението да се сключи задължителна застраховка втори път за същия период.
Han

Пак питам: в кой закон е регламентирано несанкционирането на "собствениците на невалидни полици"? Колко точно са тези "първи дни"? Пет? Десет?

Дните са до края на сключените договори:

Гаранционен фонд

Чл. 287. (1) Гаранционният фонд, наричан по-нататък "фонда", е юридическо лице със седалище София. Всички застрахователи, предлагащи задължителна застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите и/или задължителна застраховка "Злополука" на пътниците в Република България посредством установяване или при условията на свободата на предоставяне на услуги, правят вноски във фонда в размер, определен съгласно този кодекс.

 

Гарантирани от Обезпечителния фонд вземания към застраховател в несъстоятелност

Чл. 565. (1) При условията на този кодекс се гарантират вземанията на лицата по чл. 564, ал. 1 при несъстоятелност на:

1. застраховател със седалище в Република България;

2. клон на застраховател от трета държава, регистриран в Република България само за извършваната чрез клона дейност в страната.

Имаме елементарен опит за прекарване на хората. Със съдействието на медии и длъжностни лица, които учтиво ги канят да налеят напълно излишно още веднъж 40 млн лева в другите застрахователи.

 

Затова МВР не уточнява колко дни ще бъде "толерантно" към абсолютно коректните застраховани лица, защото според КЗ за тях отговаря Гаранционния и Обезпечителния фонд, независимо какво се опитват да им внушават медиите. Иначе за какво Олимпик е правил вноски в ГФ?

 

При евентуално ПТП претенциите веднага могат да се насочат към ГФ, и тия номера, дето минават по медиите, няма да минат и пред съда. Затова бързат - за седмица две хората да сключат още веднъж застраховката и случая да се замете под килима.

 

Повече информация:

http://guaranteefund.org/bg/%D0%BE%D0%B1%D0%B5%D0%...

onzitam

Да ви кажа честно, но за въпросната компания Олимпик чух  преди няколко дни когато избухна скандала. До този момент изобщо не знаех за съществуването на такъв застраховател.

Странно ми е, хората които са си направили застраховки там, по какъв критерий избраха точно този застраховател? Сигурно е било с 8, 46 лева по-евтино!

herr Flick
снимка на herr Flick

Ако 8,46 лв ти са излишни, мога да ти пратя сметката си, да ми ги преведеш. Ще пия няколко бири за твое здраве.

Естествено, че ще сключат застраховката там, където им е по-изгодно. Дори само с 8.46 лв. Зконодателят не е заложил изискване за минимални стойности на застраховката, просто задължава да я имаш. Същият законодател е допуснал Олимпик да продава застраховки, с 8,46 лв.по-евтини от останалите.

Защо да не се застраховаш там?

Предводител на ...

по какъв критерий избраха точно този застраховател? Сигурно е било с 8, 46 лева по-евтино!

Твърдо не.

Вече споменах под друга дописка, че сключвам ГО в SDI съгласно критерий "този, който дава поне 1 ст. под цената на всички останали". Вчера минах покрай офис на SDI и видях логото на Олимпик наред с няколкото други компании, които работят с този брокер. Олимпик никога не ми е бил предлаган при така посочения критерий, така че за сключването на договор с него цената не е била определяща.

 

Ето го Олимпик на сайта на SDI, предпоследен в списъка:

http://www.sdi.bg/web/v/zastrahovatelni-kompanii-1...

whw

Ниска, ниска, колко да е била по-ниска от средното ниво примерно - 20-30%? Ако цената е била прекалено малка, то е трябвало застрахователи и надзор да обърнат внимание. Защото в крайна сметка винаги ще има най-ниска цена, а дали ще е достатъчна, крайният клиент не може и не му е работа да пресмята.

gery7
Много хора едва след избухването на скандала са разберали, че застраховката им е в Олимпик. За тая работа ползват брокери, с когото работи брокерът при него застраховат. Това не ги прави безотговорни, както се опитваше да внуши Баце. Някакви негови клакьори се избиха да обясняват как трябвало да направим пълен одит на застрахователя преди да сключим застраховката. То бива гьонсуратлък, бива, ама това минава всички граници. Все ми се струва, че скоро и на Господ ще му писне и тогава ще ни обясняват какви хейтъри сме.
Предводител на ...

Когато държавата изисква от гражданите да направят нещо по задължение, нейна работа е да следи внимателно онова, което е на "пазара", да е в ред. Аз лично разчитам на това, че щом един от предлагащите задължителни застраховки играчи е в играта, нещата с него са наред и има предвидени механизми, които да защитават хората, които си плащат като попове онова, което се изисква от тях.

Че то по същата логика утре ще вземе да се окаже, че съм си направил ГТП в нелицензиран сервиз. Аз да не съм Шерлок Холмс, че да проучвам наред?

gery7
Разгеле! Перничани да си вземат винкелите. На връщане може да минат напряко през БанкИ!
труфалдин

какво може да се очаква от застраховател с какава натопорчена емблема

редник

 сключвам ГО в SDI 

 

Хм, интересно, SDI каква отговорност носят?

На сайта си са написали, че трябва нова застраховка, а въпросите - към  КФН...

Дежурния

Има и някакво преиграване в тази история. При моя брокер още в средата на май се знаеше, че Олимпик са фалирали и договори с тях не се сключват. Масово вноските по застраховки са на 3 месеца, та от тогава всички които са били на разсрочено плащане са имали възможност да си сменят застрахователя с нулеви загуби. Ама Андрешко е тарикат, на него ли ще му казват такива работи, той и тя знае по-добре. Та заедно с приказките за 200 000 застраховки е редно да се каже и колко от тях са на разсрочено плащане, колко имат остатъчен срок до края повече от един-два месеца и тогава да се хващат винкелите. Апропо, читавите застрахователни брокери споделят и къде не е добре да се правят определени застраховки, защото някои застрахователи създават сериозни главоболия при изплащане на евентуални щети, с цената на няколко лева по-малка вноска. Не са само кипърците, но андрешко и андрешка са по-добри.

Има и прецакани хора, като масовата щета изразена в пари вероятно е 5-10-20 лева. Не е много приятно, но една спукана гума или разкривена джанта са повече, а за състоянието на улици и пътища юнаците нещо не се сещат за винкелите и протестите.

gery7
То 250 000 по 20 пак са си 5000000. Крайно време е българите да престанем да бъдем над тия неща, когато ни бъркат в джоба. Време е да се научим да хващаме винкелО преди ножът да е опрял до кокалО! ВинкелО требеше да се изкара още след като Бацен им казА, че требАло да внимават къде застраховат.
ЧИЧКО СИМИТЛИ

Олимпик е Булинс (СИК).

http://19min.bg/news/8/103785.html#103785

Предводител на ...

Масово вноските по застраховки са на 3 месеца

Ти не ми обяснявай кво е масово, а кво правим принципно в случая, щото аз никога не сключвам ГО на вноски и щях да съм си чудно прецакан, ако бях при Олимпик. 

Дежурния

Принципно подаваме молби и от масата на несъстоятелността получаваме някакъв процент от това което сме платили (може и 0%). Важи за всички случаи когато вземанията не са застраховани и има фалит на търговец с който имаш договори и си дал пари, не само за въпросната ГО. Ако имаш договор да ти доставят 10 килограма кашкавал, доставчикът вземе парите и фалира, пак отиваш по този ред. Рисковете на живота. "Горял" съм със суми повече от една ГО, вероятно повечето от средните жители на територията също. 

Предводител на ...

Ма тва е нещо, дето съм принуден да купя, не кашкавал. Нали усещаш тънката разлика?

Дежурния

Ма тва е нещо, дето съм принуден да купя, не кашкавал. Нали усещаш тънката разлика?

И каква е разликата? Не си принуден да караш автомобил, нали?

Ако си избереш най-евтината застраховка, пестиш някакви пари, за сметка на по-голям риск от такива издънки като обсъжданата. Ако няма издънка, печелиш си разликата от по-надеждните застрахователи и не я делиш с мен. Рискът си е твой, печалбата също. Аз си намалявам риска като давам някой лев отгоре. Ако обаче стане издънката, очакваш (примерно) аз да покрия щетите за моя сметка, без да е ясно защо трябва да го правя. Тоест ако печелиш, печелиш само ти, ако губиш, губим всички. Не звучи особено справедливо за останалите, освен за теб.

66

Рискът е продаден на застрахователя.

А застрахователя го е прехвърлил на гаранционния фонд. За описвания случай на фалит.

Допълнително има презастраховане и т.н.

 

Аз си намалявам риска като давам някой лев отгоре. 

Глупости. Единствено можеш да разчиташ на по-добро обслужване. Щом вярваш .... Некои вярвят в Буда, други в Аллах, а  явно има и вярващи в добронамерени застрахователи.

Във всеки случай обещетенията  нито те интересуват, нито можеш да влияеш. Освен чрез съда.

Дежурния

При евентуално ПТП претенциите веднага могат да се насочат към ГФ, и тия номера, дето минават по медиите, няма да минат и пред съда.

Не е добре да се лежи само на тази кълка, без съвет от опитен юрист. Гаранционният фонд плаща щети при наличен договор, а доколкото се разбира, договорите на Олимпик се анулират от днес и от утре тези дето са имали застраховка попадат в графата "без договор". Естествено, какво ще реши Български Съд никога не е съвсем ясно предварително, но няма такова очевидно правно основание гаранционния фонд да е отговорен в този случай. Единственият вариант е, ако обезсилването на договорите от определена дата нататък се окаже незаконно, но дали е така и дали такова ще е съдебното решение в никакъв случай не е нещо ясно и очевидно.

gery7

Глупости на търкалета! Не те знам опитен юрист ли си и дали си юрист изобщо, но звучиш като човек, който не е виждал КЗ. 

За застрахованите плащат застрахователите, за бай мангал, дето си кара без застраховка, плаща ГФ. Идеята на създаването на този фонд е била евентуалната неплатежоспособност на бай Мангал да не е за сметка на пострадалите от незастрахованите. 

gery7
И кво става с колите на държавните учреждения. Нови обществени поръчки ли ще правят или ще сключват на юруш договори без ОП? Не е ли това допълнително бъркане в джоба на данъкоплатците?
VBA

Първо да разберем до къде се стигна с КТБ и после да се рови за "Олимпик", че както е тръгнало

 

 изникват нови издънки, а старите след три дни ги забравяме.

Bacho Кольо

Защо трябва да се застраховаме, след като се оказа се че хиляди хора са незастраховани, след като са се застраховали?!?

Bacho Кольо

...

kosatka

Случаят Олимпик - малкото КТБ.

Пълно е с такива "малки" случаи.

Ама пълнят дебело едни тарикатски държавни и частни джобове.

Предводител на ...

За застрахованите плащат застрахователите, за бай мангал, дето си кара без застраховка, плаща ГФ. Идеята на създаването на този фонд е била евентуалната неплатежоспособност на бай Мангал да не е за сметка на пострадалите от незастрахованите. 

?

Тц, тц 

БОТ
снимка на БОТ

И на какво основание тези от "гаранционния фонд" отказват да покриват обезщетения, при положение че са лапари пари от застраховките?

 

А па министъро де го играе родставено лица на застрахователите требе се уволни. И то веднага!

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×