facebook
twitter

Горещи новини

Шефът на Агенцията по горите подаде оставка

В България вече има огнища на чума по свинете, каза земеделският министър Румен Порожанов
1867
БГНЕС
Инж. Григор Гогов

Инженер Григор Гогов, директор на Изпълнителната агенция по горите, подаде оставка заради сигнал за конфликт на интереси, съобщи Нюз.бг. Това стана броени часове след като земеделският министър Румен Порожанов обяви, че очаква оставката му най-късно до понеделник по време на първото заседание на Централния епизоотичен съвет заради африканската чума по свинете.

Оставката на шефа на агенцията идва след разследване на Нова ТВ за това дали е имало злоупотреби при изграждането на оградата по румънската граница, предназначена да спира навлизането на диви животни у нас.

Според министър Порожанов нямало данни за конфликт на интереси, но въпреки това е взето решение за рокадата.

От дърводобивния бранш се появиха обвинения за подставени лица и неизгодни сделки при изграждането на оградата срещу дивите свине в Северна България. Според хора от бранша горските са изградили оградата на завишени цени, а фирма, близка до директора на Агенцията по горите Григор Гогов, доставяла част от материалите за съоръжението, припомня за разследването си Нова ТВ.
„Африканската чума по свинете е много активно застъпена в Румъния - там 12 от двадесет и няколко области са засегнати, те са под възбрана на ЕС”, каза още земеделският министър. За съжаление и в пограничните зони на България, където имаме сухоземна граница с Румъния, също са установени огнища на африканската чума по свинете, обяви след заседанието Порожанов.
На срещата в Министерския съвет бяха обсъдени мерки срещу пренасянето на зараза от африканска чума по свинете и чума по дребните преживни животни. Участваха и министрите на финансите, на вътрешните работи и на икономиката, както и вицепремиерът Томислав Дончев и изпълнителният директор на Агенцията по безопасност на храните Дамян Илиев.

Всички домашни прасета в близост до големи свинеферми в страната да се колят от стопаните си. Това предложение ще бъде направено на следващото заседание на Министерския съвет (МС), обяви Румен Порожанов, цитиран от Дарик радио. Стопаните на регистрирани свине в 20-километрова зона около големите индустриални ферми ще получат компенсации, ако "усвоят" животните си. "Идеята е да стимулираме тези, които са законни и които отглеждат регистрирани животни. По отношение на всички незаконни животни, не само в 20-километровата зона, ще бъде приложен законът. А именно всеки, който гледа животни без да е спазил съответните изисквания, ще бъде санкциониран спрямо закона", каза министърът.

Директорът на БАБХ д-р Дамян Илиев допълни: "В сайта сме публикували информация какво да се прави след като се заколят прасетата, за да не доведе това клане до разпространяване на вируса с храната, която стои в хладилниците. Продължавам да твърдя, че наистина хората трябва да си заколят прасетата. Ще излезе и решение на Министерския съвет. На тези, които не го направят, ако погледнем законодателството, което е изключително строго в тази посока, ще се наложат актове и тези животни ще бъдат евтаназирани без компенсации за стопаните. Това е законът!"

В България засега има регистрирано само едно огнище на африканска чума - в село Тутраканци край Провадия. Там за една вечер бяха умъртвени всичките 87 прасета, които хората от селото са гледали за домашна консумация, припомня Дарик.

 

11

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Зрелостници готвят протест пред МОН заради матурата по английски

25.05.2019

17
"ЦСКА-София" ще бъде разследван за уговорен мач (документи)

25.05.2019

2280 32
Иран плаши американски военни кораби с "тайно" оръжие

25.05.2019

115 1

Коментари

Penchobre

Айдее, поредна оставкова драма! Да я приема ли, да не я ли приема? - Това е въпросът. Принц фон Банкя! Па после ще го защити Цветанов... Ще се определи вината на президента. Как забравиха за виновния за всичко, Орешарски! ???

 

Попътна песен на маймунския народ

 

В редица бъбрива вървиме безспир,

ще стигнем луната в небесната шир.

Вижте ни — скачаме пъргаво в такт,

а на вас не ви стигат лапите пак.

Опашките ни като лък са извити, нали?

А вас от завист душата ви боли.

 

 

 

 

ivanko77

За съжаление и в пограничните зони на България, където имаме сухоземна граница с Румъния, също са установени огнища на африканската чума по свинете, добави Порожанов.

Тутраканци е за сега единственото огнище и е бая далеч от пограничен район, то София е по-близо до Сърбия, от колкото Тутраканци до Румъния! В даденото изказване се внушава, че има повече от едно огнище и че те са на границата и двете не отговарят на истината. 

kramar

Подаването на оставка - начин да останеш ненаказан и да се оттеглиш да си плюскаш откраднатото!

К3006

Гьонсуратлък  - герберсатлък .

mi6osp.

И шефът на Агетцията по храните.

Имаше една чума, която се оказа че я няма.

Billy-Joe Winchester

Дори всички да изгони, рейтингът Му няма да се вдигне. Бойко е пътник. ?

Chesanot
снимка на Chesanot

Пре(г)лет на печата

ШКОЛНИКА МАРЕК

Чумата е по жълтите павета. Я вижте, колко жертви взе: трима министри, шефове на агенции, кандидат за министър.  Не помня на времето някой селянин, в добрия смисъл на думата, да е декларирал официално, че отглежда прасе за зимата. Ама сега трябва да има ред. Трябва всичко да се знае: гласност и демокрация. Тя изяде главата на бай Тошо и сега начело на "държавата" е друг БАЙ.

mochila

„Африканската чума по свинете е много активно застъпена в Румъния"

"Стопаните .... ще получат компенсации, ако "усвоят" животните си."

 

От къде ги кОпат тия?

К3006

От изкопа , те са изкопаеми ...

ppipi7766

Пак ударихме на камък.

Хората копат "полезни изкопаеми" ни е министри няколко зама за баластра.

?

Влез или се регистрирай за да коментираш

×