facebook
twitter

Горещи новини

Съдия №1 пледира сам по свое дело срещу Сметната палата

453
Илияна Кирилова

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов лично се яви в Софийския районен съд днес, за да пледира срещу глобата от 1000 лв., наложена му от Сметната палата, тъй като м.г. не подаде там имуществената си декларация.

Съдията подаде декларацията си пред Инспектората към Висшия съдебен съвет, тъй като към него бяха пренасочени декларациите за конфликт на интереси и публичност на имуществото на всички съдии, прокурори и следователи.

На 12 януари м.г. палатата съобщи на сайта си, че за всички магистрати, включително председателите на двете върховни съдилища и главния прокурор, отпада задължението да подават декларации в Сметната палата. През юни обаче съобщи, че Панов е длъжен да подаде декларация, тъй като е член и на Висшия съдебен съвет. Тогава се оправдаха за януарското си съобщение с Инспектората към ВСС.

Шефът на ВКС обаче е категоричен, че няма задължение да подава декларация пред палатата. Затова и обжалва. Панов дойде без адвоката си.

Пред съда Панов обясни, че редовно е подавал имотните си декларации пред Сметната палата. Че и на сайта на палатата е имало съобщение, че документът вече трябва да се праща в инспектората. И че това, че след съобщението на Сметната палата е бил санкциониран, показва, че тази институция упражнява властта си превратно.

Панов припомни, че основният смисъл на закона е публичността на имуществото на хората на висши държавни длъжности. А декларациите пред инспектората са дори много по-подробни от тези пред Сметната палата, т.е. целта на закона е изпълнена. Според председателя на ВКС с глобата не само е била накърнена репутацията му, но и независимостта на съдебната власт.

Районният съд прие делото за изяснено. Решението му се чака до месец.

Проблеми с двойното деклариране имаше и главният прокурор Сотир Цацаров. За разлика от Панов, той прати документа си в Сметната палата, но не подаде навреме декларация пред инспектората. Затова също беше санкциониран с минималните по Закона за съдебната власт 300 лв. глоба. Цацаров не обжалва. Той не позволи на инспектората да предостави на "Сега" наказателното постановление, с което е санкциониран.

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Пътешественикът Беър Грилс плувал в езеро и ловувал в парк "Рила"

21.02.2019

108 2
България и Македония ще честват заедно цар Самуил, св. Климент и св. Наум

21.02.2019

154 1
Преброяват ни през 2021 г.

21.02.2019

47 2

Коментари

генек
jorro2

Баш този е псевдо-юрист. Ще се мотивира със съобщение в електронна медия вместо да си направи справка със закона. 

Влез или се регистрирай за да коментираш

×