facebook
twitter

Горещи новини

Санкциите за къщите за гости остават за сметка на данъкоплатците

Върховният административен съд окончателно отмени методиката за определянето им
26361
Илияна Кирилова
Румен Порожанов

Санкции за милиони за нарушенията с къщите за гости, както и с други нарушения по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) ще бъдат покрити от данъкоплатците. Това следва от решение на Върховния административен съд, с което Методиката за определяне на санкциите след плащане по проекти по Програмата за развитие на селските райони  2007 – 2013 г., утвърдена от Изпълнителния директор на ДФ "Земеделие", окончателно е обявена за нищожна.

Сега всички установени нарушители ще имат една година да си поискат парите от държавата. Това ще могат да направят дори и тези, чиито глоби са потвърдени окончателно от съда.

В петчленния състав на ВАС, взел окончателното решение, влиза и председателят му Георги Чолаков. От съда обявиха, че петчленката се е съгласила изцяло с мотивите на тричленния състав, "че са допуснати нарушения при издаването на методиката и поради това тя е нищожна". От съда допълват, че според Административнопроцесуалния кодекс "нормативните административни актове се издават от изрично овластени от Конституцията или от закони органи и компетентността не може да бъде прехвърлена. Изпълнителният директор на фонд "Земеделие" не е овластен нито то Конституцията, нито от друг орган да издава нормативни административни актове.  Липсата на компетентност винаги води до нищожност на издадения акт. Установено е също, че нормативният акт не е публикуван в Държавен вестник, което само по себе си е тежко нарушение и води до неговата нищожност".

Румен Порожанов, който подаде оставка като земеделски министър покрай скандала с къщите за гости, беше изпълнителен директор на ДФЗ от март 2011 до август 2013 г. и от 27 ноември 2014 г. до февруари 2017 г., след което стана министър на земеделието в третия кабинет на Бойко Борисов. 

От публично известната информация, ЕС е наложил санкции на България за 11 милиона евро, а фонд "Земеделие" е санкционирал нарушителите с други 10 милиона лева, които сега са под въпрос, пише "Медиапул". 

55

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Правителството утвърди религиозните празници извън православните

18.12.2019

2418 13
МВР и Столичният инспекторат иззели 4 камиона с отпадъци за изгаряне

18.12.2019

3204 4
Пожар унищожи към 3000 прасета в Добруджа

18.12.2019

890 5

Коментари

Страници

Елемент Э
снимка на Елемент Э
И кой е виновен. Кой е бил министър, когато е готвена наредбата, кой е бил шеф на Фонд Земеделие????? Това е голяма финасова щета за бюджета, респективно за данъкоплатците
Седем с един...

Както винаги "неизвестен извършител", макар че този извършител е много добре известен. Така и с глобите от ЕС за разни глоби, дето се знае по чия вина са наложени, но пак ние ги плащаме...

οnzi

МЕТОДОЛОГИЯ за определяне на финансови корекции във връзка с нарушения, установени при възлагането и изпълнението на обществени поръчки и на договори по проекти, съфинансирани от Структурните фондове, Кохезионния фонд на Европейския съюз, Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, Европейския фонд за рибарство и фондовете от Общата програма "Солидарност и управление на миграционните потоци" (Загл. изм. – ДВ, бр. 52 от 2014 г., в сила от 24.06.2014 г.) Приета с ПМС № 134 от 5.07.2010 г., обн., ДВ, бр. 53 от 13.07.2010 г., в сила от 13.07.2010 г...

 

министър-председател: Бойко Борисов ГЕРБ

земеделие и храни: Мирослав Найденов ГЕРБ

meteor

Това е друго. Истинската методика е тук:

http://www.prsr.bg/merki/index.html

 

19namo

уф корс

Wolf ACE

На следващите избори - 15% активност, после се сърдете на арменския поп, че такива пладнешки крадци ви управляват и ви храчат в лицето..

М-да..

Интервал

Wolf ACE, при 80 на сто активност, но отново с гласуване за същите парламентарно представени и широко рекламирани групировки, как точно си представяте различията в ситуацията?

Wolf ACE

Ами ще трабва да измислим как да стане, щото алтернативата е доживотно плуване в л..та..

Като за начало хората трябва да разберат, че не кръчмите и апартаментите са мястото, където само се псува в шепа.

Трябва да се гласува!

Интервал

Към снимката би подхождало заглавие:
"ВАС работи за НАС"
 

редник

Mда-а, скъпо излиза отглеждането на калинки...

Яна

Ами те калинките за това се отглеждат: за да ни е скъпо на нас и ефтино на подкрепящият ги "елит".  Хайде сега троловете на ОПГ-то да обяснят на публиката, колко хубаво ни управляват. Моля преди това да проверят каква част от санкцията е от техния джоб. Може пък да намалят приказките "медени" със същия размер.

SSlavov

Правиш злоупотреби и юристите на съответното ведомство издават нищожна наредба / вероятно безвъзмедно / ,без да има последствия за тях 

Тодор1

Типичен пример на олигархична власт.

Държавата против гражданите си.

Плащахме им некъдърните съдебни решения,полицейския произвол сега и къщурките.

Те обаче се возят в персоналните си асансьори и не им дреме.

Sapienti_sat

Ааа, не! Асансьорите са по друга линия. А линии има в изобилие! ?

Domi

Чл.254б НК - който използване не по предназначение получени финансови средства от фондове, принадлежащи на ЕС......от1  до 6 години...

Сега ще гледаме( Московски- Липса на правосъдие по Гербаджийски) втора серия....

Асол
снимка на Асол

Санкции за милиони за нарушенията с къщите за гости, както и с други нарушения по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) ще бъдат покрити от данъкоплатците. 

Всъщност, това следва от регламентите. И няма да е само за къщичките за гости, а и за каквото друго си харесате по всички оперативни програми и по общоселскостопанската политика. Аз това го пиша от години тук..и кво от това? ТОЙ е победител!!! Важното е другите да подават оставки, нали това е най-важното, което ви интересува? Ама то нали всички крадат...голям гявол ТОВА НАШЕ момче. Няма да ревете!!! Нямате алтернатива!!! Взаимно си се заслужавате! Жалкото е, че и други хора ще патят около вас...докато не си останете само вие..да си управлявате "държавата"?

Zmeja

Няколко години след 9-и септември 1944 г. за злоупотреба с държавни средства надвишаващи 20 000 лв. се прилагаше едно наказание, което правеше физически невъзможно повторението на престъплението от същото лице.

Ад мин

О, това наказание се прилагаше до средата на 70-те години. И действаше много ефективно

anton

Горынич,  брато, кви ги говориш - правиш ли сметка  - ако сега се приложи това наказание колко души ще останат в България ? Недей да даваш, извинявай, тъпи съвети! Виж, хан Крум е друга работа...

 

Когато на Тато се оплакваха, че в страната много се краде - по ТКЗС-та, в хранителната промишленост и на много други места - той с простовато остроумие  отговаряше: "Крадат бе, другари, крадат бе - ха-ха-ха-ха ! Но питайте Станко Тодоров, той отговаря за кражбите, аз отговарям за успехите, ха-ха-ха-ха!"

А напоследък заяви: "Другари, социализъма се оказа едно недоносче" И беше прав - неговият социализъм беше недоносче.

 

https://www.youtube.com/watch?v=zIHVSCcXolw

 

А по-късно:

 

"Все на продажу понеслось,

И что продать, увы, нашлось"

 

ПП Прощавай, мен ми се драйфа от всичко това, което става ! Бъди здрав, не кашляй!

bilbotorbins

Това решение на ВАС напълно случайно се взима веднага след изборите. ;-)

Вкараха овцете в кошарата и сега започва стригането и доенето - тук къщичка за наша сметка, там асансьори, после 3% ток и 7% парно.

Най-хубавата част е, че в навечерието на следващите избори 80% от блеещите ще са забравили всичко.

Ад мин

Да беше стригане - ОК. Вуната пак ше порастне. Тука дранье направо, дори и 80-тяхто % нема да забравят. Щото нали такова тез увеличения требе да се добавят къмто предходните неколко

protor

Важното е на Корнелия да ѝ е гадно.

пощаджията

Нали!

"Умното" ми герберче то...

Martin Tarpev
снимка на Martin Tarpev

Гости за къщи

 

Ето моят коментар за казусът Къщи за гости, аик ви е интересно

 

https://martintarpev.wordpress.com/2019/05/18/%D0%...

MAPOH

Протест?

Ами! След отпуските, лято идва все пак, няма да си разваляме рахата, я. На който не му изнася да се спасява...?

Диагностик

Бития-бит, е-еее в къщите за гости. 

Свекърът ще е спокоен.

Яна

Само свекърът ли? Тъй като гледам Вие също не сте се разкахърили. Да считаме ли, че сте част от щастливите собственици на къщи за гости?

fierсe
снимка на fierсe

ама още ли няма резултат за свекъра?!?

я колко бързо извадиха резултатите за разни замминистри?!?

льошо, цаца, льошо!?

някой беше рекъл, че липсата на резултат, пак си е резултат!?!???

пощаджията

Свекърът е спокоен, ма теб сън не те фаща...

Nikol55

500 год ни гавриха денонощно, та някакъв си Порожанов от Герб ли ще ни стресне с някакви си милиони да платим. 

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×