facebook
twitter

Горещи новини

Повишаването на заплатите в администрацията ще струва 1 млрд. лв.

Предвиждало се индивидуалното увеличение да бъде съобразено с трудовото изпълнение
2387
Снимка: Архив

Около 1 млрд. лв. ще бъдат допълнителните разходи за увеличаването с 10% на заплатите на персонала в бюджетната сфера догодина. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов на брифинг в Министерския съвет, цитиран от „Фокус“.

„Макропрогнозата за следващата година и очакваните приходи в резултат от увеличението на БВП дават възможност да предвидим от началото на следващата година 10% увеличение на разходите за персонал на цялата бюджетна сфера – това ще заседне всички служители, които работят в бюджетни администрации. Заради планираното 10-процентно увеличение на заетите в средното образование с 20% ще бъде увеличен
техният бюджет“, каза още финансовият министър и посочи, че очакванията на правителството са това увеличение на възнагражденията да повлияе положително и за увеличаване и на другите доходи в страната. 

„Ще увеличим с 10% средствата на персонала, оттам нататък ще се предлагат различни пари в увеличение във всеки сектор. Предвижда се индивидуалното увеличение да бъде съобразено с трудовото изпълнение. Но ще осигурим възможност на всеки един ръководител да разполага с 10% повече средства“, обясни Горанов. Според него 433 хил. души са заети в държавната администрация.

На въпрос дали увеличението е заради предстоящите избори догодина, той отговори: „Всяка година има избори. Но сега се дискутира бюджетът“.
 

91

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Затвориха участък от "Дунав мост" заради дупка в асфалта

20.02.2019

92
Турция е задържала над 350 нелегални имигранти

20.02.2019

84
ГЕРБ поискаха от президента да освободи свой съветник

20.02.2019

1028 19

Коментари

Страници

ablepsia

това ще заседне всички служители

 

Че те калинките  бездруго непоклатимо са заседнали в държавната администрация, къде още ще ги засядате!

Кайзер Созе
снимка на Кайзер Созе

433000 на бюджетни заплати, щото ако е администрация някой е за бесене.

JR

Я Горанката да каже каква е прогнозната инфлация.

433 000 бюджетни лапачи при два и половина милиона заети... Ашколсун! Повечето от тях  "произвеждат" само метан...

Предводител на ...

Айде вестникът първо да си изясни дали за бюджетна сфера или за държавна администрация ще има увеличение. Освен това предполагаемото увеличение в бюджетната сфера не се отнася до всички работещи в нея.

bdsupport

Трябва да се хранят парашутистите, не става само да ги спуснеш.

Дежурния

Влади Горанов каза "бюджетната сфера". Проблемът е друг, че сметките нещо не излизат със споменаваните числа. На първо четене прескачаме тези суми които няма да "струват" нищо (10% ДОД, евентуално някаква част от осигуровките и пр), тези които реално ще се върнат почти веднага обратно (20% ДДС, акцизи...). Та без да задълбаваме в тези подробности, щом 1 милиард са 10% от нещо, то това нещо са 10 милиарда.

Сумата 10 милиарда лева годишно, разделена на 433 хил човека дава месечни разходи към 1900 лева. Даже и да се допусне, че всички си плащат осигуровки по схемата работник-работодател, средната месечна заплата излиза към 1600 лева, което е доста странно. Или не могат да смятат, или се готви голяма кражба или и двете заедно.

Neopol

Сметките ти са очевидно без кръчмаря. От този 1 милиард със сигурност не са извадени 10% ДДФЛ, 20% ДДС, акцизи и т.н.. Те ще бъдат извадени после, а предвид, че реално това е наливане на пари в икономиката и тези пари ще се превъртят поне няколко пъти месечно, то приходите в бюджета от този разход ще са много по-големи от него. Вероятно от изхарчването на този 1 милиард резултата ще е влизането в бюджета на поне 3.

kokaracho

Сумата 10 милиарда лева годишно, разделена на 433 хил човека дава месечни разходи към 1900 лева. Даже и да се допусне, че всички си плащат осигуровки по схемата работник-работодател, средната месечна заплата излиза към 1600 лева

 

 

Двете не са едно и също. Средно месечната заплата излиза към 800 лв.

volog2

Хаха, ами да ги вдигнат с 10 милиарда заплатите тогава, че в бюджетът да влязат 30 и ако може с тях поне да намалят здравната осигуровка с 1%. Да намалят ДДС върху храните няма какво да си мечтая.

Кайзер Созе
снимка на Кайзер Созе

Радикализираш се, Дежурен.

2-of-spades

ма сметките му са близки до точността - така излиза

baykata

При сравнение на тези данни с общият брой заети(2235000 заети лица според НСИ) , простата бакалска сметка е 20% заети в администрацията.

Neopol

"Според него 433 хил. души са заети в държавната администрация."
Няма как Горанов да е казал това. Достатъчно компетентен е да знае, че "държавна администрация" и "бюджетна сфера" са различни неща. Със сигурност знае, че учители, полицаи, военни не са "държавна администрация".

Penchobre

очакванията на правителството са това увеличение на възнагражденията да повлияе положително и за увеличаване и на другите доходи в страната. 

 

Не би ли трябвало да се очаква някаква работа?

Вчера бях в НОИ. Навсякъде машинки за да си теглиш номерче и някави електронни табла, на които се изписват излезлите късметчета. Посочените услуги, които се извършват в определената зала, с гишета, са около 15 и са групирани в три възможности за избор. Никой  от служителите не разговаря. Даже на простия, според мен въпрос, къде е коридор 2, който бе посочен в някава бележка, където мислех, че трябва да отида, служителка на средна възраст ми отговори, че не знае. Не ми се вярва и след 20% увеличение да научи. Заразата е плъзнала и спасение няма. Това е последния стадий. За него Сирил Норткот Паркинсън, казва, че сградата трябва да се запали, за да не остане зараза, а служителите да се изпратят с препоръчителни писма до най-омразните институции с конкурентна дейност. ?

Neopol

"Не би ли трябвало да се очаква някаква работа?"
Естествено, че като увеличиш платежоспособността (стига да не е на 5 човека с милиони, които няма да ги изхарчат, щото и сега не могат да си изхарчат парите) търсенето на пазара се увеличава, а от там и производството, а пък производството става с повече работа. Така че увеличавайки парите, които даваш, увеличаваш и работата, която се върши. 

Penchobre

търсенето на пазара се увеличава, а от там и производството

 

Алоо, хей поле широко, става дума за бюджетната сфера. Какви пазари, какво производство? ?

Туткалчев
снимка на Туткалчев

Всъщност кой е казал, че работещите в бюджетната сфера са 433 000 души? 

Ако това е вярно, както каза един форумец по-горе, средната заплата във въпросната сфера излезе 1900 лева. 

Което според мен не може да бъде вярно. 

Или бюджетниците са доста повече (някъде към 600-700 хиляди), или увеличението няма да струва 1 милиард. 

Neopol

Сметките на форумеца, за разлика от сметките на Горанов, са на ангро и въз основа на предположения. Една заплата от 700 лв. върви с поне още 350 лв. данъци и осигуровки. Така че дори да вземем 1900 лв., то това означава средно заплата от около 1200 лв. което си е горе-долу така.

bdsupport

Сметката е проста (както винаги). Задават се избори, а калинките парашутисти трябва да бъдат стимулирани и официално. 

rurade
снимка на rurade

Да не забравят да  вдигнат и порциона за храна на затворниците!Не се знае след мандата и за всеки случай...

SvSophia
снимка на SvSophia

Доподкупване на гърбавата калинкажна клиентела и родата й за предстоящите  избори - евро- и местни. 

ONOGUNDUR

В главите на тези хубавци дойде простата мисъл, че трябва ежегодно увеличение на доходите в бюджетния сектор. Това беше политика на правителството на г-н Иван Костов 4-ри поредни години. После дойде онзи дето се оправи за "800 дни" и спря този плавен ръст на доходите. Тъпотията, че с ниски и спряли растежа си заплати ще цъфнем и вържем ни закотви на последното почетно място. Пропъдихме от страната си поне още 0.5 млн. българи и се озовахме под кривата круша. Кога ще догоним Румъния, същата, която 2000 година беше с 10-15% зад България? Питанка за гьотверените, които вземат решения! И много важно при тези увеличения - да се дава много малко възможност за решение на преките ръководители в съответните институции. Досегашните ми лични наблюдения показват, че най-големи увеличения на заплатите получават най-дашните и благосклонни към всеки началник - колежки; доносници и слагачи пред началството; партийни и всякакви други назначения на пълни некадърници, за другите каквото остане!!!

gery7

И по „царско”, и при тройната имаше увеличение всяка година. Може да не е било с темповете, които са били при Костов, но имаше. Имаше и 13 заплата. После дойде Дянков и заминаха и 13- та заплата, и ежегодно повишаване, и класове за прослужено време, ама щом си ги избират трети път, значи са доволни.

don_banani

Избори идат... гледм учителите вече взимат по 2000 лв. та и администрацията така ?

 

от умрял писмо чакат - гласувай за БОКО и скоро ще седиш на циганите да ти осигуряват заплатата... в шестък ?

Дежурния

Ако това е вярно, както каза един форумец по-горе, средната заплата във въпросната сфера излезе 1900 лева. 

Което според мен не може да бъде вярно. 

1900 е заплата и осигуровки "от работодател". Това прави към 1600 лв брутна заплата за работника (а при държавните служители пък няма "осигуровки от работник", но това са по-дребни неща). Средната заплата в обществения сектор (не е съвсем съвпадащо с бюджетната сфера, но е ориентир) за първото полугодие на 2018 г е малко над 1100 лв.

Е възможно е да е имало предвиждане и да се увеличат тези заплати до края на 2018 г с 40-50%, а парите да са опапкани другаде...?

Туткалчев
снимка на Туткалчев

 Една заплата от 700 лв. върви с поне още 350 лв. данъци и осигуровки.

 

Е, хайде сега! 

Да не би бюджетът да ги дава всичките тези данъци и осигуровки. 

Той дава само част от здравната и пенсионната осигуровка, а те общо не са повече от 12-13% от заплатата. Останалото не са харчове на държавата.

Така че не повишавай държавните разходи с 50% над номиналната заплата. 

2-of-spades

неопол ги смета некакси из облаците. като дадяла 1 млрд., държавата щела да вземе 3 милиарда.

 

Туткалчев
снимка на Туткалчев

а при държавните служители пък няма "осигуровки от работник",

 

Понеже много, много отдавна нямам нищо общо с държавата като работодател, съм много учуден от подобно нещо. 

Вярно ли е, че държавният служител не плаща част от здравната и пенсионната си осигуровка? 

SvSophia
снимка на SvSophia

Всички недържавни неслужители им плащаме, ти вкл.

Раздутата до 1989 държавна администрация беше межди 40 и 50 хиляди.

В момента е над 700 хилки. А имат и роднини.

Прави сметка отде идат над милион гласове за гражданите за евроразвитие по избори. И бахуроидни списования по форуми.

zumer

Държавните служители, които са на служебни правоотношения /т.с. назначени по закона за държавния служител/ плащат само 10% ДОД върху трудовото възнаграждение.

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×