facebook
twitter

Горещи новини

Гласуването на министерските оставки се отлага

Надявам се, че президентът не иска да предизвика правителствена криза, заяви В.Сидеров
3142
БГНЕС

Със 121 гласа „за“, 23 „против“ и 32 „въздържал се“, парламентът отложи гласуването на оставките на тримата министри. Причината – не е постъпил указът на президента Румен Радев за освобождаване на главния секретар на МВР Младен Маринов, който е предложен да поеме силовото министерство. Председателят на парламента Цвета Караянчева съобщи, че ако актът на президента постъпи в рамките на днешния ден, оставките ще залегнат отново в дневния ред на депутатите. Днес и утре президентът е в Латвия. Веднага щом се върне, ще подпише указа, съобщават от президентството.

Пред "Сега" от президентската институция посочиха, че решението за освобождаването на Маринов като главен секретар е постъпило след заседанието на Министерски съвет в сряда. Не е известно, защо президентът Радев не е подписал указа в часовете преди своето заминаване в Латвия. По закон главният секретар на МВР се назначава и освобождава с указ на президента по предложение на Министерски съвет. В закона обаче не е посочен изричен срок колко продължава процедурата. През последните години и при всички президенти, винаги подобни кадрови промени са предшествани от съгласувателни срещи, разговори и процедури межгду държавен глава и премиер преди да бъде приключено подобно назначение.  

Надявам се, че президентът не иска да предизвика правителствена криза като бави този указ и по този начин да блокира желанието на парламентарното мнозинство да избере нови министри. Това не би било държавнически ход, заяви лидерът на „Атака“ и председател на ПГ на „Обединени патриоти“ Волен Сидеров.

„Дали това е поради технически причини? Разбрах, че президентът пътува, но пътуването не би трябвало да попречи. Дали не е по някакви други причини, по-дълбочинни? Не знам. Президентът трябва да отговори“, смята Сидеров.

„В обществен интерес ли е да се бави изборът на нов министър на вътрешните работи? Нека всеки да си отговори сам“, призова той.

Сидеров коментира и разглежданото в пленарна зала вето на държавния глава върху някои от новоприетите разпоредби върху АПК. „Мотивите на ветото са слаби, за съжаление. И доброто желание да отстъпим тук не е мотивирано. Като че ли и ветото е игра напук. Не ми се ще да мисля така, но ходовете на президента би следвало да бъдат много добре премислени“, допълни още лидерът на „Атака“.

От ГЕРБ коментираха отложеното гласуване лаконично. „Ще чакаме. Ще изкараме още една-две седмици. Няма проблем“, заяви бившият конституционен съдия и настоящ депутат Георги Марков. 

88

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

40% от пътната мрежа в България е в лошо състояние

21.04.2019

1665 26
Порожанов не се плаши от проверки

19.04.2019

818 8
И антикорупционната комисия подхвана бившия зам. икономически министър

19.04.2019

Таня Петкова

703 2

Коментари

Страници

2-of-spades

оня ден бацко пусна една фраза за историята:

на въпрос ще има ли изненада, той отговори така:

"каква изненада? изненада ше има ако аз кажа"

salvation555

"каква изненада? изненада ше има ако аз кажа"

Така че вчера Румен Радев заминава за Латвия, после вечерта Боеко гласува освобождаването на  Младен Маринов и днес герберята и беснодесните обслужващи ги слугинаж реват РАДЕВ СПЪНА ПРОМЕНИТЕ В КАБИНЕТА за да изненадат напълно 80те % ма  как мое тъка Радев да си позволи да замине за Латвия преди да си свърши работата да бъде изтривалка, портиер, счетоводител и клакьорка на Боеко, като всички останали.

КОРТИЗОН ШУКАР
снимка на КОРТИЗОН ШУКАР

Чорапа еможел да подпише но явно пак напук.

Дежурния

Както вървят нещата, нищо чудно Баце и да е подготвил някоя изненада. Да има какво да се дъвче из медиите с преливане от пусто в празно. Ако се появи изненадата, ще е видимо, че нещо сериозно става зад кулисите...

Диагностик

Изненада могат да поднесат БСП, след освежаващото релаксиране и захранване в 5-звездния СПА-хотел. 

Дежурния

Е и ДПС седят като пушка на стената през първо действие, зеленичките странно са се умълчали, някаква странична маневра с Иванчева също става за медийна пушилка...

Да видим има ли останала някаква креативност или ще продължават клишетата...

Penchobre

Парламентът ще гласува днес трите министерски оставки

 

Или няма да гласува? ?

 

Брей, че съм прозорлив! ?

skyspirit
снимка на skyspirit

Днес няма да гласуват осстаффки щото президента Радев се е разсеял и не е "входирал" в нотариата Му указ за освобождаване на главния секретар на МВР. Очаквам Цветанът на Мисълта да се възмути.

 

Президентът пътува за Латвия за някакъв дребен международен форум. Нали е кръгла нула и в изолация, според един щастлифт.

Диагностик

Сам преценете, дали този номер не е гаднярски и залужава ли лицето уважение. 

letec55

Номерът да изпълняваш предварително изготвена и съгласувана програма наистина е гаднярски. Несравнимо по-гаднярски от този да чакаш указ ( и де се обясняваш чрез липсата на такъв ) без да си направил предложение. 

Очаквам информация дали има предложение от страна на правителството за освобождаването на тоз началник от поста му. Очаквам някой да поясни каква, всъщност, е процедурата. Дали не е необходима първо оставка, после предложение, после гласуване от народните представители на новите министри, после предложение за освобождаване от досега заемания пост и чак накрая указ за освобождаването. ( Не си спомням президентът досега да е назначавал главния секретар на МВР, но може и да бъркам) . Щото ако президентът го освободи, а народното събрание го отхвърли, то остава човекът без работа...

SvSophia
снимка на SvSophia

Президентът дали е информиран овреме, че трябва да подпише такъв указ?

Президентът длъжен ли е да подпише такъв указ?

Има ли ясно разписан срок, в който да го подпише? 

Ами ако не е съгласен да го подпише, ко прайм - импийчваме го, разстрелваме го, вкараме баща му в затвора, задето недотам инвалидна тротинетка му е одраскала колата? 

Кво? 

 

Поредната недоинформираща и едностранчиво представена новина. 

Понеже важното е кво е рекла г-жа Попекински. 

Han

недотам инвалидна тротинетка

Не се пише тротинетка, а тротонедка:

 

https://novini.bg/statics/uploads/content/2018-35/...

 

?

Гандaлф

Сал дан го "изолират" че одма станаме президенска република.

 

Баце ви никва изненада не мое поднесе, освен влизане в правителствена. И без симулации, че много Му се събра.

 

Това би требело да е на сметката на ка беше тая голема бела птица де играе Председател след Маммамиа-та (на нацията).

 

Гандaлф

Но мое и положителни странични ефекти да възникнат.

Кат гледам и образователния копа за остафка.

TheBahurKing

( Не си спомням президентът досега да е назначавал главния секретар на МВР, но може и да бъркам)

В този случай именно Радев назначи Маринов на поста, който заема днес.

Прочее, очакваме да научим дали герп са подходили към случая според правилата за такива случаи, или просто Радев се е разсеял, докато си е сгъвал вратовръзките преди отпътуването за така важния форум.

letec55

Герп са постъпили по правилата - вчера са гласували в правителството, вчера са подали предложение. Но президентът не е заминал днес. Не е заминал и вчера. Когато са го подавали много добре са знаели, че го няма. Такива посещения се организират и съгласуват предварително. И за тях се знае. Начинът, по който се поднесе "новината", че се отлага гласуването, е к*рвенски. Още като са включвали точката в дневния ред на НС е трябвало да се съобразят с това пътуване на президента. Можеха да кажат "Днес утвърдихме нещата в МС, но в НС ще ги гласуваме другата седмица, когато президентът  се върне от чужбина и подпише указ за еди кой си." Но не го направиха така, а по начин, който да генерира негативи към президента в хорските мисли.

ablepsia

Кат гледам и образователния копа за остафка.

 

Тоя беше за оставка още преди да го назначат.

SvSophia
снимка на SvSophia

А сега Внимание!!! Особено към последното изречение

 

 

От президентството отговориха за Флагман, че не са били уведомени

 

12 Септември 2018, СрядаПравителствената информационна служба съобщи просто, че премиерът ще оглави делегацията

Премиерът Бойко Борисов ще отиде вместо президента Румен Радев на предстоящата септемврийска сесия на ООН в САЩ.

„Министър-председателят ще ръководи българската делегация по време на 73-ата сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк”, съобщи по-рано днес правителствената информационна служба.

Съобщението не уточнява обаче, че тази делегация от 8 години се ръководи от държавните глави, а не от премиера.

От 2010 г. насам само президентите са били начело на делегацията – първо Георги Първанов, после Росен Плевнелиев, а последно и настоящият президент Румен Радев.

Борисов също е водил делегацията, но чак през 2010 г., оттогава тя е отговорност на президента.

Правителството често обвинява Радев, че не е евроатлантически настроен, а е по-близък до Русия.

В съобщението на правителството се казва само, че тази година на срещата на ООН основният дебат ще е „ООН за всички хора: глобално лидерство и споделени отговорности за мирни, равнопоставени и устойчиви общества”.

От службата на премиера уточняват, че тази година българската делегация ще представи позициите и вижданията на страната ни в по-широк спектър от въпроси.

Флагман се обърна към президентството с въпрос защо е тази промяна и уведомен ли е държавният глава Румен Радев.

Ето какво отговориха на нашите въпроси от Дондуков 2: Това е решение на правителството, което не е обсъждано с президентската

"​​​​институция

Мишик

С нетърпение очакваме блестящата реч на нашия вожд, ако прочете такава, както и ошашавените погледи на слушателите му в оПщото събрание на ООН-то, с което ще затвърди завоюваното с толкоз нечовешки "труд" звание "виден международник". Ти да видиш! Наш'то момче от Банкя да ошашави ООН-то...Е на това му се вика политическо израстване от международен мащаб! И всичко това един випускник на пожарникарския фикултет на Магнаурската школа у Симеоново!

Мишик

Светице, недей забравя, че същия номер извъртяха и на Първанов при инагурацията на "наш'то момиче" Дилма Русеф у Бразилия...

Penchobre

Не разбирам какво общо има освобождаването на главния секретар с гласуването на оставките. Нали не се гласува неговата оставка? Гласувайте оставките, па ако ги гласувате успешно, после може и да се мисли за избирането на нови марионетки, пардон министри (първата буква ме обърка). ?

Weiß

Не разбирам какво общо има освобождаването на главния секретар с гласуването на оставките.

Обоснован отговор на този въпрос може да даде само г-жа Пекинска.

Дежурния

И сега инж. Караянчева цял ден ли ще гледа гледа иде ли указ откъм посока Рига?

Разпределението на нещата във времето също е интересно. Проекторешението за освобождаване на министрите е внесено в парламента вчера, в 10 часа. Решението за предложение за освобождаване на главния секретар на МВР е взето пак вчера, от министерския съвет на заседание (или на подпис). Ако решението за  оставки на министри и избор на нови е внесено в парламента преди да е взето решението от министерски съвет, възниква интересен казус. Не е безинтересно и кога е "входирано" искането до президента за указа за освобождаване.

Само да видим дали това ще е единствената изненада за днес. Изглежда сравнително дребна.

ablepsia

Не е безинтересно и кога е "входирано" искането до президента за указа за освобождаване.

 

Да разбираме ли, че от президента се е очаквало нощес да изготви и подпише указа за освобждаване на тогоз, щот на Борисов и нотариата му така им е скимнало?

salvation555

Операция "Подхлъзване на президента" засега изглежда успешна. Не и ако медиите се държат като стадото от картината на която се наслаждаваха Плевнелииев и Боеко и проявят грам критика, вместо да се отдават очерняне с всички сили на РР дори и с цената на свир...фанфарене на ББ.

skyspirit
снимка на skyspirit

Не, разбираме, че се играе театро. Не мога да повярвам, че в ОПГ ГЕРП са толкова прости, че да не знаят какви са процедурите за рокадите.  А програмата на президента се знае от седмици - за това си има служби Протокол, които си взаимодействат. А има и телефони - самият ТОЙ (да се свети името Му) казва, че "си говорят с президента". 

 

Хващам се на бас, че Цветанът по обяд ще излезе и ще се изока - президента саботира (отново) управлението Му.

 

п.с. със salvation555 сме писали заедно.

Мишик

Не са се съобразили с работното време на Президента! Все пак човекът работи от 8 до 17 часа и извънредни, демек overtime (т'ва по модерному), заради нечии приумици не му плащат, така че елате утре...а в случая след два - три дни...

тупан темно
снимка на тупан темно

Видни представИтели на БСП гониха Плевню по самолетната писта, за да му връчат указа за назначение на 10 за шеВ на ДАНС, а тия тактически изчакали президентстващото да отлети, и тогава да му го входират. Врътки врътиме сякакви.

SvSophia
снимка на SvSophia

Мишик, за мен незабравимо остана първото Му посещение при Дилма в Бразилия - помниш ли снимката от летището със синия анцуг и розовата ризка. 

Мишик

Не, не си спомням такава снимка, вероятно не съм я виждал, но не се учудвам! Нашият "банкянски гражданин" има невероятната способност да се прави на такъв, какъвто Е, или по-точно какъвто е бил преди двайсет и няколко години...Ама няма някаква видима разлика в манталитета му от онези времена и сега...съдейки по любимата му поза с ръцете в джобовете, сякаш стиска ключа от квартирата, където държи парите си...

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×