facebook
twitter

Горещи новини

Открадната в Индия древна статуя на Буда бе открита в Лондон

1884
Pixabay

Открадната от индийски музей преди 57 г. бронзова статуя на Буда от XII век беше открита в Лондон и ще бъде върната в азиатската страна, съобщиха от британската полиция. Статуята със сребърни инкрустации е била открадната от Музея на археологическите проучвания на Индия в Наланда в източната част на страната през 1961 г.

Тя е била забелязана на търговско изложение във Великобритания през март тази година, което доведе до разследване от звеното за изкуство и антиквариата на британската полиция. Властите са уведомили собственика и търговеца, които не са обвинени в извършване на каквито и да било неправомерни действия и които са се съгласили статуята да бъде върната в Индия, предаде БГНЕС.

Статуята е предадена на индийската Върховна комисия в Лондон на церемония в сряда. "Това подчертава как правоприлагането и лондонският пазар на изкуство работят ръка за ръка, за да доставим на света положителна културна дипломация", заяви министърът на изкуствата Майкъл Елис в изявление по случая. Детектив Софи Хейс от полицията допълни: "Особено внимание трябва да се обърне на бдителните информатори, които ни съобщиха, че липсващата статуя е била намерена след толкова много години".

81

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Пред ДАНС се изви опашка заради закона за пране на пари

15.02.2019

1536 12
"Лудогорец" се провали при подновяването на шампионата

15.02.2019

649 4
Президентът Радев обмисля вето на приетия Изборен кодекс

15.02.2019

837 18

Коментари

Страници

kt_m
снимка на kt_m
Че къде ли пък да я открият.... Щом не е в Щатите, то е ясно кой е краднал.
ablepsia

Статуята е предадена на индийската Върховна комисия в Лондон на церемония в сряда. 

on Wednesday, 15 August at 10.00hrs, which coincides with India’s Independence Day celebrations.

 

 

http://news.met.police.uk/news/buddha-statue-stole...

Казуса
снимка на Казуса

Когато човек се разхожда из историческия музей в Лондон, може да придобие ясна представа кой е крал най-много и от целия свят.

Предводител на ...

Мхм. Краде се, ей! Ей на, Пловдив е ограбил Панагюрище, а София - цяла България.

 

А в Ермитажа има само неща от Новгород, Старая Ладога и Гньоздово.

Казуса
снимка на Казуса

Най-интересните експонати в Лондон са древноегипетският обелиск от Бирмингам и Четвероевангелието от Плимут.

Предводител на ...

Мхм. И ква ти е мислата в тоя казус?

Асол
снимка на Асол

Да не забравяме и Лувъра и района около него, също...?

 

Мисълта му е, че най-ефектните музейни образци, находящи се в таз свръхцивилизована държава са окрадени от други такива...далеч не толкова цивилизовани, Команч. Или имаш да възразиш нещо?

Предводител на ...

Имам. Ма ме мързи да обяснявам надълго и нашироко. Ето, па кой разбере, разбере:

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Obelisk_of_Theodosius

Soro

Джентьлмени с късмет ...

Philip_J_Fry
снимка на Philip_J_Fry

Англия е държава изградена на базата на грабежи и колониализъм. Ако върнат всчки ограбени неща в техните музей няма да остане нищо

циникЪтхедонист

За ловците по рождение плячката е свещена. А земе/вла/делците са просто лоши ловци.

Предводител на ...

Англия е държава изградена на базата на грабежи и колониализъм.

Ми то и ние така. Пуснали ни да шаваме в Добруджа, а сега сме се разпищолили доста встрани. 

Асол
снимка на Асол

Ми то и ние така. 

Не е баш така, щото ний не се водим толкоз цивилизовани и непрекъснато ни се обръща внимание върху този "факт" от страна на куп видни "европейци" - сите първенци по кражби и продажби преди да се обявят за връо на цивилизацияята

Предводител на ...

Никой буен ветър не може да бъде принуден да не мисли като буен ветър, но ето един казус: Австро-Унгария дори не е имала колонии, а Виена е тъпкана с неща от цял свят, вкл. внушителна египетска колекция.

 

Впрочем Четвероевангелието от коя колония е отмъкнато?

Предводител на ...

сите първенци по кражби 

Начи немам грижи секви казуси да говорят квото им дойде на ... там квото ползват, но не ти отива да влизаш в общия тон на глупотевините.

Асол
снимка на Асол

Като се отклоняваш към изключенията, това как извинява крадената "стока" по френските, британските и прочее "европейски" музеи, за архитектурата и не само в Испания да не отварям дума, пък даже и по италианските ...долу в южна Италия има куп крадени икони от "варварските" земи. И къф точно е "големият" културен принос към цивилизацията на пиратската държава с висша класа/лордове морски разбойници/крадци?

 

Кое са глупотевини? Че едни от най-известните им експонати по музеите са откраднати? За Франция важи абсолютно същото!

Памфуций
снимка на Памфуций

 

Ахъм..... древноегипетските пирамиди са системно ограбвани още от древността. Гадните англичани и фанцузи и прочее западняшки крадци, обаче, се сетили краденото да се събира в колекции и да се излага пред публика. Да не говорим, че тежка е съдбата на славянски ръкопис, завършил в Британската библиотека, вместо да послужи за увиване на сирене или за огъня подгряващ водата за манастирската баня.

 

 

Асол
снимка на Асол

Баш така е, Бонго, всичко за благото на публиката и на....колекциите. Да се чудиш за тез колекции, нали? Апропо, иманярството що според теб процъфтява и до ден днешен, включително и у нас? Сигурно за да не си увие някой в нещо сиренето или да не си направи сервиз от антични паници от сребро и със златен кант

Предводител на ...

Кое са глупотевини? Че едни от най-известните им експонати по музеите са откраднати?

Да. От кого са откраднати? В нарушение на кое законодателство? 

Предводител на ...

Апропо, иманярството що според теб процъфтява и до ден днешен, включително и у нас?

Е баш заради Бритиш Мюзиъм, заради Лувъра, заради Метрополитън и заради Ермитажа процъфтява. 

циникЪтхедонист
Кражба е много щекотливо понятие, особено по време на война. Всяка нова държавна граница е узаконена такава. Същото важи и за предметите.
Предводител на ...

Интересно ми е Казусът и Асол имат ли идея с какво се занимава нашият мил Археологически институт в периода 1912-1918 г.?

Zmeja

Ха-ха! Та ако решат да връщат откраднатото трябва да закрият Британския музей.

циникЪтхедонист
Това с краденето го разбирам. Присъщо е за повечето хора. Но това с връщането не го разбирам. Неприсъщо е за повечето хора. Явно е свързано по някакъв начин с взаимодействието между лондонския пазар на изкуство и правоприлагането както е посочено в статията.
Памфуций
снимка на Памфуций

Иманярството, както казах съществува още от древността. Малко са неограбените още в древността гробници , храмове и прочее. И ограбеното днес просто не съществува. Артифактите, особено онези от ценни метали , са завинаги загубени , защото са разтопени, преобразувани, похарчени и т.н. Те не са плячка на иманяри, заради културната им стойност, а заради цената на материала. Да не говорим колко исторически паметници на културата са разрушени в резултат на предразсъдъци, религиозни догми, етно-национални вражди. Последните примери бяха от Афганистан, Ирак  и Сирия.

Иманяр , както личи по знаванието, не е само човек , който копае съкровища заради осребряване на историческата и културната им стойност, оценена от трафиканти и частни колекционери. Това е само една разновидност на иманяството..

А некой громител на западната цевилизация може да се поинтересува от съдбата на Розетския камък през вековете, дето сега е изложен в Британския музей. По-образованите биха могли да съобразят каква би била съдбата му, ако беше варовиков камък, предвид българската история.

Асол
снимка на Асол

дея с какво се занимава нашият мил Археологически институт в периода 1912-1918 г.?

Нямам идея. Както и нямам идея какво общо има това, нашите музеи също .....с крадената стока в Британския музей, където "британското" требе да се дири с лупа и не го рекламират шумно като част от музейната колекция. Може пък аз да съм останала с погрешно впечатление, ама не ми се много вярва. То, и в Лувъра ми е направило впечатление кои точно експонати са най-голямата гордост на музея. Не е нужно да си учил специално образование за да можеш поне да прочетеш откъде е свито достижението на "британското" изкуство

Памфуций
снимка на Памфуций

Нямам идея. Както и нямам идея какво общо има това, нашите музеи също .....с крадената стока в Британския музей, където "британското" требе да се дири с лупа и не го рекламират шумно като част от музейната колекция. Може пък аз да съм останала с погрешно впечатление, ама не ми се много вярва. То, и в Лувъра ми е направило впечатление кои точно експонати са най-голямата гордост на музея. Не е нужно да си учил специално образование за да можеш поне да прочетеш откъде е свито достижението на "британското" изкуство.

 

Какво общо има британското изкуство? Музеи като Лувъра, Британския , Пергамон и прочее музеи никога не са претендирали, че са музеи на "националното изкуство". А Предводителят намеква за те това и не само:

https://fakti.bg/kultura-art/112962-kak-sakrovisht...

Предводител на ...

Нямам идея. Както и нямам идея какво общо има това, нашите музеи също .....с крадената стока в Британския музей, където "британското" требе да се дири с лупа

  1. Ходи по петичките на една войска. С чувалчета. Сама ще се сетиш коя е войската. Кой колкото, както и където може, дето се вика.
  2.  Около средата на 19 век Британия е половината свят. Буквално.

Впрочем да те светна, че за маса неща, описани от чужденци, вкл. гадни наглосакси, в българските земи, и оставени тук, а не замъкнати нанякъде, в момента леем крокодилски сълзи защо не са ги замъкнали, че да ги опазят. Щото отдавна ги няма и разчитаме само на някогашните описания.

Имам си любими три мегаважни римски надписа от Махле, Карловско. Докладвани от френския консул във Филибе на Академията в Париж в писма от 1857 г. Днес единият е в София. Спасен от Вацлав Добруски, който го издирва с кански мъки и го намира като вградена с надписа надолу плоча в пода на новопостроената 1883 г. църква в Михилци, след което го отнася в музея в София, на който е директор. Другите два по онова време вече са станали на вар.

Памфуций
снимка на Памфуций

Интересно ми е Казусът и Асол имат ли идея с какво се занимава нашият мил Археологически институт в периода 1912-1918 г.?

Не можеш да ги трогнеш с примери от нашата история. Опитай с немските и съветските войски през втората световна ?

herr Müller
снимка на herr Müller
Нищо не е било откраднато, а взето с цел съхраняване за идните поколения. Артефактите не са в частни колекции, а в ДЪРЖАВНИ (народни) музеи и достъпни за всеки, който би пожелал да ги види и им се порадва. Освен това Англия е завоювала целия свят от САЩ, Канада, Австрали и Нова Зеландия, Исландия, цивилизовали са дори Индия, където им говорят езика вече като първи и къде ли не още и това е за добро, защото Англия е цивилизована държава, дори и цивилизовано да е рязала глави, но и при цивилизоването на племената в България също са се рязали кратуни на тогавашните Балканджи Примати. Лошото е, че малко глави са отрязали. Трябвало е да има по-голяма "Алена Жътва". http://old.segabg.com/img/i_nod.gif

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш