Quantcast
Онлайн системата за ваксинация може да доведе до още по-голям хаос | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / COVID-19

Онлайн системата за ваксинация може да доведе до още по-голям хаос

Днес пристигнаха 76 800 дози от ваксината на AstraZeneca. Очакваме още 28 000 в петък
4 062
 Илияна Кирилова
Системата за ваксиниране в България - опашките работят най-добре.

Няма гаранции, че новата система за онлайн регистриране за ваксинация няма да доведе по места до още хаос и опашки въпреки изричното запазване на часове. Пунктовете за ваксинация ще могат по свое усмотрение да пускат зелени коридори паралелно с ваксинациите на хората с предварително запазен ред. От МЗ не се ангажират с общи насоки как да се извършва организацията, като всеки пункт трябва сам да прецени капацитета си дали и как може да работи и със запазени онлайн часове, и на свободен принцип. 

Това става ясно от получени от "Сега" отговори на въпроси около организацията на ваксинациите след въвеждането на електронната регистрация. От МЗ не отговарят конкретно и на риска от много дублажи заради фигурирането на хората в повече от един списък за ваксинации. 

Онлайн системата за регистрация няма да е единственият път за получаване на ваксина в пунктовете на териториите на болниците, РЗИ и ДКЦ-та, става ясно от огворите на МЗ. Както "Сега" писа, към системата за онлайн резервцаии в някои населени места няма почти никакъв интерес. Ако искат да работят, такива пунктове ще трябва да го правят на свободен принцип. "След като вече системата работи, ваксинационните пунктове, преценявайки капацитета си и създавайки необходимата организация, могат да организират отново зелени коридори, но при условие, че не нарушават графика за ваксинация на лица, записали се електронно", лаконично са от здравно министерство. 

Не е ясно и дали и как ще бъдат свързани регистърът на вече ваксинираните и онлайн системата за запазване на час, така че при ваксинация по някой от алтернативните способи - при личен лекар или по линия на приоритетните фази на ваксиниране, съответният човек да отпада автоматично без да е необходимо да се отписва. Много хора в момента фигурират на всички възможни места за ваксинация - включени са в списъци по линия на ваксинирането на хората от трета фаза - критична инфраструктура, фигурират в списък на личния лекар и наред с това са си запазили час през системата. От МЗ нееднократно призовават за обратна връзка, така че да е ясно кой кога няма да се ваксинира, включително и премахване на ненужни регистрации в онлайн системата, но няма гаранции, че това ще се случва. В същото време автоматичното свързване на регистъра на вече ваксинираните с онлайн системата би позволило премахване на подобни записи.     

От отговорите на МЗ не става ясно и защо няма възможност хората, държащи на точно определен вид ваксина, да получат информация за липсата на този продукт преди физическото си появяване в съответния пункт за ваксиниране. Системата не позволява пазене на ред и по тази линия, така че при отказ регистрираният трябва да си запазва нов час с надежди, че предпочитаната ваксина този път ще е налице. 

 

76 800 дози от ваксината срещу COVID-19 на Oxford University/AstraZeneca пристигнаха в България днес в 10:00 ч. Доставката е получена в склада на „БулБио-НЦЗПБ“, откъдето веднага започна разпределението на дозите към регионалните здравни инспекции в страната.

Следващата пратка ваксини срещу COVID-19 се очаква да пристигне в петък, 12 март. Тя трябва да съдържа 28 000 дози от същи производител. 

 

Още

Ерик Клептън не спази обещанието си, слава богу

21.09.2021

2347
Борисов обира про-ваксърския вот

20.09.2021

Г-н БАЛЕВ

7497
В Англия изпращат покани за ваксиниране с трета доза

20.09.2021

855