facebook
twitter

Горещи новини

Новият шеф на НЗОК предлага доплащане за скъпи лекарства и лечение

578
Илияна Кирилова

Всеки който иска по-скъпоструващи лекарства, терапии, лечение, да си доплаща, да се осигурява допълнително, а Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ да определи ясни безови кртерии и цени, да покрива напълно базово лечение за всички болести. Така описва в интервю за "Капитал" своята програма за управление на здравната каса, новият ръководител на институцията д-р Дечо Дечев.

"В момента за едни пациенти касата плаща определена сума, а за други, със същото заболяване, пет пъти по-висока. Идеята ми е сумата, която се полага на всеки пациент, реално да покрива ефективно лечение на дадената диагноза. Ако по някаква причина осигуреното лице желае друг вид терапия, то да има възможността да си доплати по съвсем прозрачни критерии и или да може да се осигури в надграждащо осигуряване или застраховане", казва Дечев.

"В България сме стигнали до парадокса за причина номер едно за смъртност – сърдечно-съдовите заболявания, да нямаме нито едно лекарство, което е напълно платено от касата, примерно за повишено кръвно налягане. В момента касата ги покрива 25% или 50% и хората, които нямат достатъчно средства, не могат да контролират кръвното си налягане. Затова ще ми бъде приоритет базовото лечение да бъде максимално покрито като процент, във всяка група да има поне един доказан препарат, който касата да покрива 100% и оттам нататък този, който иска нещо по-скъпо, да си доплаща или пък да се осигурява допълнително", обещава той.

Според д-р Дечев през годините политическата класа постоянно е разширявала пакета от дейности, които влизат в основния пакет. По думите му трябва да се върне предишната възможност касата сама да определя списъка лекарства, които плаща.

7

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Путин към британски бизнесмени в Кремъл: Пазарът е достатъчно голям

20.03.2019

242 1
Арх.Мирянова: Цветанов оцени мощната енергийна защита на сградата от псалм 91

20.03.2019

6468 26
Свидетели потвърдиха показанията си за убийството в Борисовата градина

20.03.2019

1338 5

Коментари

PlaNed
снимка на PlaNed

Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ да определи ясни безови кртерии и цени

беСове ( от бяс )?

* бАзови?

dimdum

тоа гербав умник иска да революционизира целото световно здравеопазване:

секи пациент сам да избира терапията си.

тва мое да се роди само у банкя.

 

най-евтиното лечение на ссз - аспирин.

най-евтиното онколечение - баене на боб.

mini96

С риск да ме фризират  - бе мамицата ви гербава лакома - а кога ще върнете кинтите от резерва на касата?Дупетатите ще доплащат ли или за тях правителствена,чужбина на 100% поети разходи от здравна каса!

Minderbinder
снимка на Minderbinder

Затова ще ми бъде приоритет базовото лечение да бъде максимално покрито като процент, във всяка група да има поне един доказан препарат, който касата да покрива 100% и оттам нататък този, който иска нещо по-скъпо, да си доплаща или пък да се осигурява допълнително

На мен това ми звучи съвсем разумно.

генек

Те за това го сложиха - изсмукване на още кръв от болнИка...

-------

https://genekinfoblog.wordpress.com/

ЧИЧКО СИМИТЛИ

И този здраво е краднал:

 

Сред заможните доктори е и новият управител на НЗОК д-р Дечо Дечев, чиято декларация пред Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) за миналата година е в качеството му на шеф на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. Д-р Дечев има депозити у нас и в чужбина от 237 000 лева и 260 000 евро, кара Рено Каптюр и има мезонет в Гърция. Шефът на здравната каса си е купил през 2017 г. магазин в София, притежава още два апартамента и къща с двор в столицата, както и три къщи в селата Рибарица, Чехларе и Негушево.
 

buratinob

Прав е гербераста,

Просто, полека ще смъкват летвата за "скъпи" лечения, всичко по-скъпо от потребителската такса при личния лекар да се доплаща.

Да му мислят пенсионерите, че за тях таксата е 1 лев.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×