Quantcast

Медия без
политическа реклама

С новия Делта вариант стадният имунитет е невъзможен

11 Авг. 2021
Pixabay

Стадният имунитет не е възможен с настоящото разпространение на варианта Делта, тъй като от него могат да се разболеят и ваксинирани, заяви за ''Политико'' ръководителят на ваксинационната програма в Оксфорд Андрю Полард.

Полард, който е участвал в разработването на ваксината на Oxford/AstraZeneca, каза пред парламентарната група на Обединеното кралство за коронавируса, че за разлика от морбилите, където 95% ваксинация на населението е спряла болестта, това не важи за разпространението на варианта Делта.

''Това означава, че всеки, който все още не е ваксиниран, в даден момент ще срещне вируса'', предупреди той. Полард каза, че ваксините могат да забавят процеса на предаване, като данните показват, че хората, които са ваксинирани и имат положителен тест, изглежда отделят вируса за малко по-кратък период от време. Въпреки това, като се има предвид разпространението на Делта, ваксинацията няма да спре вируса напълно.

''Намираме се в ситуация с този настоящ вариант, при която стадният имунитет не е възможен, тъй като все още заразява ваксинирани индивиди'', каза той. ''Подозирам, че след това ще се появи нов вариант, който може би дори по-бързо ще се предава сред ваксинирани. Така че това е причина да не се прави програма за ваксиниране, съсредоточена върху стадния имунитет", каза той.

Полард обясни, че един от най-силните аргументи за ваксинирането на децата е да се защитят възрастните. Той обаче каза, че ваксинирането на най-малките няма да спре напълно предаването и че е необходимо да се гарантира, че възрастните са ваксинирани по целия свят. Държави в Европа в момента обсъждат дали да въведат ваксина на всички тийнейджъри.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?