Quantcast
Нови ограничения засега ще има само в училищата | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / COVID-19

Нови ограничения засега ще има само в училищата

ЕК обмисля да обвърже свободното пътуване в Европа с ваксинация
Обновена
8 573
 Илияна Кирилова

Децата в училище отново ще поемат тежестта на необходимите ограничения заради новата вълна. Това стана ясно, след като днес на експертно ниво в министерството на здравеопазването беше обсъждано въвеждането на нови мерки заради влошаващата се епидемична обстановка. В тъмночервената зона вече има пет области - освен Габрово, в нея вече са Сливен, Монтана, Перник и Видин. Всеки момент там ще попаднат и София, Софийска област, Кюстендил и Ямбол.

Нови ограничения на национално ниво ще има само за училищата, обясни на брифинг след срещата главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. От думите му стана ясно, че препоръките на МОН ще бъдат оформени и допълнени в заповед на министъра и ще станат задължителни. Има се предвид основно задължителното носене на маска от учителите и от учениците след начален етап, както и избягване на смесването на деца от различни паралелки.

Други мерки засега няма да се затягат. "В червените райони допълнителни мерки не са необходими на този етап. Но в Габрово, Видин и Монтана ситуацията е различна", коментира Ангел Кунчев. От думите му се разбра, че във Видин и Монтана ще бъдат въведени допълнителни ограничения по подобие на тези, които вече действат в Габрово. Кунчев обаче смята, че не въвеждането на нови мерки, а спазването на сегашните може да ни гарантира по-леко преминаване през вълната. Контролът обаче напълно е изтърван, така че едва ли оттук нататък може да бъде засилен.

От няколко дни в Габрово действат допълнителни мерки, които са в сила до 17 октомври. Забранени са обществените мероприятия, спортните събития, групови туристически пътувания, частни събирания като сватби и кръщенета. Преустановено е провеждането на присъствени занятия в образователните центрове, танцови и музикални школи, както и всички групови занимания с деца. В училищата е въведена ротация на класовете, като част от децата вече учат дистанционно. Фитнесите са затворени, кина и театри работят на 30% от капацитета, в заведенията не се допускат повече от един човек на 8 кв.м.

По-рано от МЗ съобщиха, че се наблюдава ръст на заболяемостта не само сред децата и учениците, но и средпотребителите на услуги в домове за възрастни хора - най-уязвимата група за COVID-19, обслужвана у нас от преобладаващо неваксиниран персонал. Като основен проблем специалистите посочиха и високия дял на скритата заболяемост в България. Според тях усилията трябва да бъдат насочени към групите от населението, които са в най-голям риск от заразяване и   предаване на вируса.

„Отчитайки ситуацията трябва да предложим конкретни изпълними мерки, които да дадат резултат, но и да не ограничават драстично социално-икиономическия живот. Целта е да контролираме развитието на пандемията така, че да не позволяваме претоварване на здравната система“, коментира зам.-министър Златанов.

Експертите отчитат като основна причина за повишената заболяемост от COVID-19 ниското ваксинационно покритие у нас. Това от своя страна води до увеличение на хоспитализираните пациенти и смъртните случаи. „Заболяемостта расте в цяла Източна Европа и ние сме част от този общ процес. Въпросът е каква цена ще платим и как да намалим последствията, тъй като България е на едно от последните места по брой имунизации“, отбеляза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той предупреди, че 20% ваксинация не би могла да оказва никакъв благоприятен ефект върху вълната.

Намираме се в четвърта вълна в пълния й разгар, след едно известно задържане, за което се надявахме, че е плато, сега виждаме, че макар и слабо, ръстът продължава, каза по-рано Кунчев пред БНТ. Според него отчетеният ръст на седмична база в случаите още не е прекалено голям - 10-15%, но е притеснителен, а очакванията за задържане не са се оправдали. За момента болниците обаче успяват да работят относително нормално, изтъкна Кунчев.

Главният здравен инспектор за пореден път призова хората да се ваксинират и предупреди, че България ще влиза в още вълни, защото "горивният материал" за вируса е голям. "Дори да приемем, че заболелите са 3 пъти повече от отчитаното, почти половината от населението не се е срещало с вируса и ще влизаме в още вълни, ако не се ваксинираме", коментира Кунчев.

 

ВАКСИНИ И СЪМНЕНИЯ

Кунчев отхвърли съмненията да има нарушения в начина на съхраняването на ваксините и годността им. Правилата за поддържане на студената верига се спазват, а указанията за удължаване на срока на годност не идват от къде да е, а от институциите, които са натоварени с най-важните експертни решения и от производителя, посочи той. Кунчев отрече и друго съмнение - че е вероятно ваксините да не се съхраняват правилно. Според него във всеки контейнер има монтиран температурен датчик и записващо устройство, което следи да не се преминават препоръчителните граници.

Очаква се валидността на сертификатите за ваксиниране да бъде удължена от 1 на 2 години, сертификатът за прекарали болестта е само с 5 месеца валидност заради липсата на доказателства, че защитата остава достатъчно висока след този момент, обясни още Кунчев. 

 

ДАННИТЕ ЗА ДЕНОНОЩИЕТО

Болниците продължават да се пълнят с неваксинирани хора в тежко състояние след заразяване с COVID-19. В болници за изминалото денонощие са постъпили още 657 души, 90,4% от тях - без поставени ваксини. С това общия брой на лекуваните в лечебни заведения вече е 5 312. За една седмица в болници са били хоспитализирани заради усложнения общо 3 682 души, като 90,7 % от тях са без ваксини. 

Това показват данните на единния национален портал за разпространението на коронавирусната инфекция. 

2542 са новите случаи, отчетени за изминалото денонощие, като София остава с най-голям брой заболели - 657 души. При проведени 18 376 изследвания това прави 14% положителни проби. 86,6% от новите случаи за деня са на неваксинирани пациенти. Битката с болестта са загубили 91 души, 93,4% от тях - неваксинирани. 

Въпреки тази картина броят на ежедневно поставяните ваксини остава нисък. За едно денонощие ваксинираните лица са 7193 души. С това броят на българите със завършен ваксинационен цикъл е 1 350 132. Бустерна доза ваксина са си поставили 3259 души. 

ТУРИЗЪМ 

Европейската комисия обсъжда нова идея за улесняване на туризма в ситуацията на пандемия, която може да удари сериозно всички държави с ниско ниво на ваксинации. Според Европейския център за превенция и контрол на заболяванията използваната в момента карта за сигнализация на степента на заболеваемост в ЕС с три цветови кода – зелено, жълти и червено на база заболеваемост и положителни проби, не работи достатъчно ефективно и следва да бъде променена. Една от идеите е за индикатор при изготвянето на картата да залегне друг показател – ниво на ваксинация в страните-членки.

Това съобщава „Еuractiv“. Изданието се позовава на дипломати, участвали в проведена среща със здравни специалисти от ЕК тази седмица, като уточнява, че предложението на европейския център за смяна на методологията за изготвяне на картата не е обвързващо. Центърът обаче е получил изрична задача да работи в тази посока от Европейската комисия, изтъква „Еuractiv“.

В момента в „светофарната уредба“ за COVID-19 на ЕС има сериозни недостатъци. Различните страни-членки прилагат различни системи на тестване, което затруднява статистическите сравнения, считат експертите. Според тях увеличеният дял на ваксинациите необосновано не се взема предвид. Изтъква се и че в настоящия им вид ограниченията за пътуване не са имали сериозен ефект върху намаляване на предаването на болестта, хоспитализациите и смъртността.

“Европейският център предлага да бъде обсъдена идеята за преустановяване ползването на показателите заболеваемост и процент положителни проби, като вместо това се мисли за промотиране на ваксинациите сред пътуващите“, се казва в презентация на центъра. От здравната институция са предложени алтернативни индикатори, вкючително и постигнатото ниво на ваксинация в съответната страна. По въпроса още няма заета категорична позиция от здравните специалисти, се изтъква в информацията.

 

 

 

 

Още

Над 2000 са новозаразените с коронавирус у нас

17.01.2022

1212
Църквата, следствието и ковид спират Тил Линдеман в Русия 

16.01.2022

752
Германия отчете мрачен рекорд на заразени с Омикрон

16.01.2022

5508