Quantcast
Ниска остава избирателната активност в Северна Македония | СЕГА
facebook
twitter

Горещи новини

Ниска остава избирателната активност в Северна Македония

1208

Към 17:00 часа местно време (18:00 часа българско време) избирателната активност на президентските избори в Македония е била 35.13%. Това обявиха на последната пресконференция от Държавната избирателна комисия, предава "Фокус". Право на глас имат общо 1 808 131 избиратели. В окончателния списък на Държавната избирателна комисия (ДИК) за гласуването днес са вписани 1 726 795 избиратели.
За победа в първия тур се изисква се изисква мнозинство от общия брой на гласувалите, или 904 066 гласа. Ако никой от кандидатите не събере подобна подкрепа, то на 5 май ще се проведе втори тур с двамата кандидати, спечелили най-много гласове. Който спечели, ще бъде избран за президент на Северна Македония, но само ако правото си на глас упражнят 40% от регистрираните гласоподаватели, т.е. 723 253 души. В противен случай ще бъдат насрочени нови президентски избори.

Към момента няма сериозни инциденти в изборния ден. Полицията в столичния квартал Аеродрум е арестувала лице, което е заснело бюлетината си след гласуването на президентските избори в Македония, предава излъчващата на албански език скопска телевизия „Алсат-М“, цитирана от "Фокус". По данни на полицията инцидентът се е случил в часовете преди обед в една от избирателните секции в квартала. Друга информация за случилото се не се съобщава. Като цяло изборите в югозападната ни съседка преминават в спокойна атмосфера и без сериозни инциденти. По-рано от От Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), която изпрати 250 наблюдатели за следене на изборния ден в Македония, направиха първи заключения - гласуването преминава без проблеми, потвърди специалният координатор Серейн Маубърн.

4

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

САЩ се притеснили за 50-те си ядрени бомби Б-61 в Турция

18.12.2019

Обновена

16667 25
Меркел не одобрява американски санкции за "Северен поток 2"

18.12.2019

2190 13
В Словакия падна забрана за 50-дневно социологическо мълчание

18.12.2019

960

Коментари

sneaky_humanoid

Полицията в Скопие е арестувала избирател, снимал бюлетината си

инцидентът се е случил

3biri

А Зеленский щели да го глобят между $19 и $31 за нарушение! Ово е стандарт.

JR

Много именници, много жута рАкия... Избори... Добре че вторият тур няма да е на Гергьовден.

дренски

Правото на глас е лично и неприкосновено....

Влез или се регистрирай за да коментираш