facebook
twitter

Горещи новини

Макрон и Меркел подписаха нов френско-германски договор в проевропейски тон

Той предвижда сближаване на икономическата, външната, граничната и отбранителната политика на двете страни, както и създаване на „обща парламентарна асамблея"
4539
ЕПА/БГНЕС

Франция и Германия подписаха нов договор за приятелство, съобщиха агенциите. Това стана в западния германски град Аахен навръх 56-ата годишнина от сключването на Елисейския договор. Двете страни "дават принос за създаването на европейска армия" с този текст, каза Меркел. По думите й той ще допринесе и за изграждането "обща военна култура и обща оръжейна промишленост". В момент, когато Обединеното кралство напуска ЕС и нарастващата вълна от популизъм отправя предизвикателство към изконните либерални ценности на блока, новият договор се ангажира напълно да ги защити. Има богата символика в подписването в германския град Аахен, който през вековете е преминавал от ръцете на едната страна в тези на другата и обратно, и е известен на френски език като Екс ла Шапел.

Подписаният днес нов договор за френско-германско сътрудничество е стъпка към създаването на европейска армия, заяви германският канцлер Ангела Меркел,
Срещата е в Аахен в Германия, четири месеца преди изборите за Европейски парламент. Самият текст предизвика полемика във Франция. И от дясно, и от ляво той бе оценен като загуба на национален суверенитет и съобразяване на страната им с правилата, налагани от Берлин. Този договор за "сътрудничество и френско-германска интеграция" трябва да е "добавка" към документа, подписан в Елисейския дворец през 1963 г. от генерал Дьо Гол и Конрад Аденауер, с който на практика Франция и Германия постигнаха помирение след войната. Сегашното споразумение предвижда сближаване на икономическата, външната и отбранителната политика на двете страни, сътрудничество в областта на граничните въпроси и създаване на „обща парламентарна асамблея". В нея ще влизат 100 френски и немски евродепутати.
Този момент показва, че „Франция и Германия може да се обединят и да послужат като основа за укрепване на Европейския проект“, се казва в текста на документа. 

Някои държави членки на ЕС смятат, че двете страни вече имат твърде голяма власт. Държавите от Централна и Източна Европа отказаха да приемат лидерска роля на Германия и Франция по въпросите на миграцията. "Време е да се противопоставим на френско-германската ос с италианско-полска ос", заяви десният вътрешен министър на Италия Матео Салвини в деня на обявяването на окончателния текст на договора. Той каза това при посещение в Полша с цел да оспори господството на Франция и Германия в ЕС с помощта на евроскептичен съюз, преди изборите за Европейски парламент през май.
Самият договор бе предмет на редица фалшиви новини във Франция и имаше конспиративни теории, че Макрон ще предаде територия като част от сделката.
Френският евродепутат Бернар Моно, бивш член на Националния фронт, заяви във видеообръщение, че договорът действително ще отстъпи граничните области Елзас и Лотарингия на Германия. Твърдението се разпространи бързо в социалните медии, въпреки няколкото опровержения в традиционните медии - и факта, че Моно изтри видеото си. Той също така заяви, че немският ще стане официален език на двете области. Лидерката на крайната десница Марин Льо Пен стигна дотам, че да обвинява президента Макрон, че заминава за Аахен, за да "унищожи по същество онова, което генерал Дьо Гол постигна, т.е. вкара Франция в първа лига (на великите държави)". 

Ключови думи:

Меркел, Макрон, договор
86

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Макрон се закани на радикалните ислямисти

08.10.2019

548 1
Италия и Франция искат нова система за бежанците в ЕС

20.09.2019

371
Джонсън обеща на Меркел да работи за Брекзит със сделка

18.09.2019

270

Коментари

Страници

Осил

И тези се цепят от Европейския съюз.

тошогошев

Не ,а създават евроелит 

ЗИП
снимка на ЗИП

Това ще бъде стратегически документ.

 

Един от най-важните му клаузи е де факто създаването на "обща армия" между Париж и Берлин.  Това по принцип си е фикс идея на Макрон.

 

Явно семейство Ротшийлд не може да търпи вече "задокеанските парвенюта" и иска колкото се може по-бърза интеграция между  Френския и Германския светове.

 

Но това няма как да стане ако Берлин не изрита американците от своя територия. Така, че очаквайте "феерии" и в това направление.

 

Всички останали държави, които не част от "френско-германския свят" ще бъдат на втора скорост.

 

Пред очите ни се ражда ново издание на империята на Карл Велики....

 

 

цензура

Твърде голям идеалист си... нищо от това няма да се случи. Ако разровиш миналото, осъзнаеш настоящето и предположиш бъдещето ще разбереш, че всичко е план за унищожението на хомогенните европейски страни... предполагам се досещаш кой има интерес от унищожението на Европа? 

ЗИП
снимка на ЗИП

Напротив, чист реалполитик съм.

 

И Карл Велики и Бонапарт и Хитлер са обединявали немци и французи под една или друга форма.

 

Светът се променя с главоломна скорост. Ако Франция и Германия искат да имат поне "регионално влияние" то създаването на "обща държава" между тях е първата стъпка, която трябва да направят...

Гaндaлф

Ъхъ.

И че говорят ингилизки с конете, пардон с понитата си. 

Источно, централно и проч. понита.

 

ЗИПе тоя РИМ умре преди повече от илядолетие. И следващия тъй. Другаде требе гледаш.

цензура

Обща държава се прави от народи гледащи в една посока, не четеш...

 

Самият текст предизвика полемика във Франция. И от дясно, и от ляво той бе оценен като загуба на национален суверенитет и съобразяване на страната им с правилата, налагани от Берлин.  

 

Точно шмъркъл и макарона слагаш до Карл Велики и Бонапарт и Хитлер!? Аз не го приемам сериозно това и единия, и другия си отиват... барабар с дъртака сорос, който през цялото време работи за унищожението на Европа 😉

Kickaha
снимка на Kickaha

Да припомниш какво се е случили и с Карл Велики, и с Наполеон, а мое и за Хитлер да споменеш нещо? Например, да ни го обясниш като "обединител" на Германия и Франция!

 

3biri

Ало,Ало, ли имате предвид?!

УмноКрасивЧуств...

Подписване ще бъде ли отпразнувано от рок групата "Франц Фердинанд" с вокалист шейх Гаврило ал Принцип? 

цензура

Още едно пиронче в ковчега на тези две страни и не само 😆 

 

по-интересно е къде отиват европейските пари:

 

Швеция ще получи 7,5 милиона шведски крони (738 248 евро) от ЕС за жертви на „престъпления от омраза“.

 

Парите са за подкрепа на онези, които виждат себе си като жертви на расизма и срещу критиците на имиграцията. Схемата за обезщетение за наранени чувства е за мигранти, за да докладват всичко, което се счита за расова обида.

 

Както навсякъде в Европа, така и в Обединеното кралство, шведската правна система е силно изкривена в полза на мигрантите. Етническият европейски достъп до спонсорирана от държавата правна помощ е почти невъзможен.

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Европа на Бонапарт и Хитлер е поумняла.

Знае, че с мигрантите може да се справи, ако ги облагодетелства, а не ако ги репресира 👆

Казуса
снимка на Казуса

Възможно ли е да търсим аналогия със Съюзната държава между Беларус и Русия? Знам кой ще е от страната на булката Беларус в новия съюз )))

Обаче от една страна това може да е сигнал за засилването на континенталната интеграция, а от друга изграждането на алтернативни съюзи са стабилност извън рамките на ЕС. Нещо като резервен, паралелен и в случай на сътресения - авариен вариант.

 

Както и да е - фундаментално за стабилността на нашия континент е на първо място френско-германския съюз. След това - изграждането на политика на разбирателство, доверие и интегритет на икономическото и законово развитие на Западна Европа и Русия. На трето място - ограничаване на влиянието на англо-саксите: от Ванкувър до Уелингтън (и най-вече симпатягите от Лондон и Вашингтон). Това е пътят Европа да заеме своето положение на сериозен международен играч, със стабилна самостоятелна политика и мощна имунна система.

Angel Stoichev ...
снимка на Angel Stoichev Dimitrov

Да са ни живи и здрави. Европа и САЩ са просперитета и мира.

https://iconomicabg.blogspot.com

Гaндaлф

Почва подготовката за "многоскоростен" гейросъюз!

 

Управляващите шебеци, са непричьом и продължават с характерните пизскоци, приклякания, приплясквания .... дан пропуснем челобитието накъм Вашингтон.

 

А ЕС се повече заприличва на афтомобил де един ръга на шеста, друг на първа, задна .... и газ до дупка.

Forza NATO

тва е щото е претъпкан и некой е седнал на скоросния

👍 😂

Soro

Европа на 2 скорости, по точно Европа на 2 класи , може и 3 - 4 класи ? 
Интересно в свещения Съюз ние коя класа ще сме - 1 , 2 или 3 ?

bilbotorbins

Среден пръст на ЕС и НАТО?

ЗИП
снимка на ЗИП

Какво липсва на една нова "Франко-германска Империя" за да бъде глобален фактор ?

 

Теоретично абсолютно нищо.

 

Германия е доказано най-великата държава в "технологичен план" и ако "скъса оковите" без съмнение за нея ще е фасулска работа да стъпи и на Луната и на Марс....

 

Франция е строго научно погледнато  може най-великата държава в областта на изкуствата, някои от които дори тя ги е изобретила....

 

Отделно Франция също е велика индустриална сила, както и Германия е велика културна сила.

 

Двете държави заедно с Белгия, Швейцария и Австрия правят близо 200 милиона.....

 

Тотална лудост е толкова свръхразвити държави да не бъдат самостоятелен център на сила и да зависят от некви си англосакси. Това е пълен сюреализъм....

цензура

Молим, сложи по едно БЕШЕ преди това... от тук нататък ще наблюдаваш всичко в обратна посока, то даже и се наблюдава, особено в културен план 😉

pasi

Нямат и няма да имат достатъчно калъчи. Никой от Големите батковци няма да допусне  калъчи в Германия.  Това е проблема... Не друго.

цензура

Да направим един бърз разбор на случващото се...

 

Докато политиката на процъфтяваща Европа изведнъж се променя на 180° и започва да приема де що неграмотен джихадист си намери, България бълва РОМ на килограм, който умишлено се инсталира в "развитите" европейски държави, то в САЩ се появява президент, който иска да затвори границите като начало, а след като успее ще започне голямото прочистване.

 

Както казах, подобно на България и европейските страни ще бъдат деиндустриализирани /в бъдеще/ в посока на кого мислите? 

Сгугню
снимка на Сгугню

Да припомниш какво се е случили и с Карл Велики, и с Наполеон, а мое и за Хитлер да споменеш нещо?

Че какво се е случило с Карл Велики?

Изградил си е империята и е умрял в леглото си.

Освен да имаш предвид последващата съдба на империята му.

 

Една немско-френска конфедерация, с общи външна политика и армия, но с отделни икономика и вътрешна политика (като аналогия се сещам за униите между Дания и Швеция или между Дания и Норвегия) би имала много перспективи като алтернативен център на влияние на англосаксонските държави.

Но е съмнително, дали и двете нации са узрели за това и в каква степен. 

ИвКо

 Френско-германският договор освен, че е заплаха за останалите държави от ЕС е и прецедент за подражание от други държави в съюза.

 

ЗИП
снимка на ЗИП

Мълния !

 

Франция и Германия :

 

Силно съветваме Брюксел да не се опитва да пречи на обединението на жп подразделенията на "Алстом" и "Сиеменс" !

 

Еврокомисията не трябва да бъде "вредител", който спира Европа да има конкурентна компания за високоскоростни влакове на лидера Китай !

 

Ледът се пука господа.....

 

:)

 

 

Forza NATO

Това 

Силно съветваме...

силно ми напомня една анедоктично известна случка от историята на семейство Сарафови и, в частност, от ранната кариера на Кръстьо. 😄

 

А иначе, както се казва, общият и свободен пазар е по-общ и по-свободен за някои по-равни участници в него.

Правилата са си правила, но некои сирена са с бая повечко пари. 

Антей

Мдааа,

 

хаос дами господа.

 

ХАОС , обърканост и смут - из социума световен.

 

И какво ще кажете - липса на ИДЕАЛ за развитие

на този световен социум ли

е първопричината...

 

Ето и Давос дава сигнал - стъпалото между бедни и богати човеци

се увеличава.

Вместо да се смалява за баланс в богатството.

 

Скритите в своите кутийки "мравчици" 

с натрупани камарки от "лакомства" - хем не могат да ги изконсумират,

 

хем не дават на себеподобните си ... възможност

да си ...заработят ПОТРЕБНИТЕ им  "лакомства"

за спокоен живот!

.....

 

Преди повече от 100 години роденият на 23 януари 1872 г. 

в българският, тогава град Кукуш

 

умен, образован човек - Гоце Делчев е прозрял и изразил идеала

за световното развитие:

 

"Аз разбирам света единствено - като поле за КУЛТУРНО съревнование

между народите!"

 

Недостижим човешки идеал ли е?

 

Недостижим...

 

Затова ще гледаме нови унии, съюзи, фракции,

формирования, напревари и т.н. чудеса

пък може и да се достигне идеала някой ден... 

!

 

ПГеоргиев

Такъв съюз между националистически държави, а и Франция и Германия са силно такива в добрия смисъл, е утопия.

Забележете,сближаване на имономики, външна, гранична и отбранителна политика. Не се говори за вътрешна, образование, здравеопазване, социална политика.

И Франция, и Германия са силни икономики, които водят Европейския концерт. Как ще обединят икономики, като и едната идругата страна произвеждат половината модели автомобили в движение, примерно. Франция ще работи за ускорен растеж на производството на Мерцедес, Ауди или VW, а Германия ще стимулира производството на Рено, Пежо, Ситроен? Нонсенс.

И сега външната, граничната и отбраната им са общи. ЕС, Фронтекс и NATO налагат модела на поведение и действие.

От друга страна, със същата логика може да се приеме, че и България трябва да се включи. Но философията на това "сближение" е точно диференциация на страните в ЕС. Франция и Германия искат да се движат отделно от колоната и да не се съобразяват с Балтиите, с нас или с Вишеградци.

Ако това се осъществи, това ще е началото на края на ЕС такъв, какъвто го познаваме и ни се иска да бъде.

rurade
снимка на rurade

Няма да е зле Боко да поздрави Меркел и Макрон и да им се закълне във вечна вярност,че не се знае знаели се кои ще са новите господари на Европа!

IvanM

Преди ~1200 години Карл Велики е коронован за Император на Римляните. Империята е позната като Франкска (франките са германско племе). След това Империята се разпада на Запанофранкска (Франция) и Източнофранкска (Германия). Столица на Каролингската Франкска Империя е бил Аахен. Там е и гробът на Карл Велики. Мисля, че мястото за подписване на тоз договор не е случайно.

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×