facebook
twitter

Горещи новини

КРИБ иска отлагане на тол системата за 2020 г.

Организацията припомня провала на правителството с електронните винетки
826
Илияна Кирилова

Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) изготви предложение за проектирането, изграждането и въвеждането на електронна система за събиране на таксите за ползване на републиканската пътна мрежа на база изминато разстояние за превозни средства с обща технически допустима максимална маса над 3,5 т (тол такси). Ето становището на КРИБ, публикувано без редакторска намеса:

"Във връзка с публикувания проект за проектиране, изграждане и въвеждане на електронна система за събиране на такси за ползване на републиканската пътна мрежа на база изминато разстояние и интегрирането на системата, ръководството на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България - КРИБ счита, че преди всичко е необходимо да бъдат взети предвид становищата на всички засегнати страни.

В КРИБ членуват най-големите български и международни превозвачи като например Съюзът на международните превозвачи - СМТ в качеството си на сдружение, представляващо повече от 480 транспортни дружества, които притежават над 10 000 ППС с обща технически допустима максимална маса над 3,5 т.,Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт - БАСАТ (товарни и автобусни превозвачи), като засегнати ще бъдат над 12 000 автобусни фирми. В КРИБ членуват и най-големите представители на другата засегната пряко или косвено част от българската икономика, а именно възложителите на превози, търговците на превозваните стоки, крайните потребители и др. Не на последно място пряко ще бъдат засегнати и вътрешнофирмените доставки, които представляват огромен процент от вътрешните превози в страната.

Цялостното становище на КРИБ по отношение на въвеждането на ТОЛ системата е положително (КРИБ бе сред основните инициатори), но при условие, че бъдат спазени изискванията за равномерно въвеждане и пропорционалност на таксуването за всички участници в движението, така както е заложено в Директива 2011/76/ЕС на Европейския парламент и на Съвета от 27 септември 2011 година за изменение на Директива 1999/62/ЕО относно заплащане на такси от тежкотоварни автомобили за използване на определена инфраструктура.

С цел оптимизиране на транспортната система в съответствие с общата транспортна политика на Европейския съюз следва да бъде преосмислен обхватът на таксуваните участъци от републиканската пътна мрежа. В така предложения обхват са включени 92% от първокласните пътища в страната, а с третокласните пътища делът се равнява на 82% от цялата пътна мрежа, за които ще трябва да се плащат такси за изминато разстояние. Това включва автомагистрали, пътища клас I, II и III. Така България става единствената страна в Европа, в която се таксуват автомагистрали, първокласни, второкласни и третокласни пътища. Същевременно България е на първо място в Европа по транспортен дял на транзитен трафик (40%), което означава, че в страната ни транзитният трафик има най-голямо негативно влияние върху пътната мрежа. По-тази причина по-приемлив вариант би бил в обхвата на системата да бъдат включени само автомагистралите и онази част от пътищата от клас I, които са част от транс-европейската пътна мрежа. По този начин системата за таксуване ще бъде насочена основно към транзитното движение и едновременно с това ще даде алтернатива на превозвачите, които работят на българския пазар.

Освен това към настоящия момент интегрирането на системата за събиране на таксите не е свързано с Национална агенция за приходите и Агенция „Митници“, което е предпоставка за основателни съмнения относно прозрачното събиране и разходване на сумите. В тази връзка предвидената цел за събиране – 1,3 млрд. лева на година изглежда повече от съмнителна. Още повече ако се вземе предвид оценката на основния консултант, че АПИ има капацитет да усвоява годишно не повече от 800 млн. лева. А към планираните приходи от ТОЛ таксите трябва да се добавят и 300 млн. лв. от винетките.

Също така преди въвеждане в експлоатация на системата следва да бъде направена оценка на въздействието, която със сигурност ще бъде основание както за преосмислянето на обхвата й, така и за плавното и поетапното въвеждане на системата.

Към настоящия момент обаче най-важното обстоятелство е, че системата не е готова и няма да бъде готова преди края на първо тримесечие на 2020 година. По тази причина събирането на ТОЛ такси в аванс или на „зелено“ граничи с въвеждането на нов данък или просто с престъпление.

Във връзка с гореизложеното КРИБ и неговите секторни сдружения настояват за отлагане на стартирането на ТОЛ системата до началото на следващата година или по-точно докато не бъдат изпълнени горните условия. В допълнение, за да се гарантира ефективността на системата, е задължително да бъде публикуван Доклад за ефективността на системата след извършените 6 месечни тестове, описани по техническото задание към публичната процедура за ТОЛ системата с цел да не бъдат допуснати технически затруднения при стартирането на последната, което да доведе до блокирането на транспорта в България. Все още са пресни впечатленията от провала на старта на системата на електронните винетки и свързаната с този провал лавина от оставки в правителството.

В заключение КРИБ и неговите секторни сдружения изразяват своята готовност да предоставят технически и експертен ресурс на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за изготвяне на аргументиран и задълбочен план за действие."

5

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Шефът на „Хуауей“ се изказа за санкциите на САЩ

22.05.2019

1651 34
Борисов и Ципрас се подписаха на интерконектора

22.05.2019

2078 62
Съветът на ЕС забрани пластмасовите изделия за еднократна употреба

21.05.2019

1337 27

Коментари

volog2

Добрата иначе идея за тол система отдавна се изроди в поредната бюрократична черна дупка - ще бъдат наети 1000 души бюрокрация, ще се плаща за почти всички пътища, и ще се изхарчат най-вероятно един милиард лева само за построяването й. Веднъж в действие, приходите ще отиват първо за заплати на чиновниците, после за поддържане на системите и нови обществени поръчки, и сигурно жълти стотинки ще остават за подръжка на пътищата. Не могат ли просто да вдигнат цената на винетките за камионите и особено за ТИРовете, минаващи транзит !!???

вила

В пожарникария всичко става така....Да отложат плащането на данъците с 10 години,както на агите,щото населението е най-бедното в Европа.

Stern

Не знам дали някъде в Европа се плаща за 3-класни пътища, макар в някои страни те да са по-добри от нашите първокласни, но мисля, ще това си е типично гербаджийско осиране на справедливата, по принцип, тол-система.

Точно като изхождането им върху бонус-малус системата.

Domi

Агите ни @бавят на границата щото техните тирове плащат за превишената скорост ама друг път. Надявам се да има реципрочни мерки ...амуджите само от това разбират...

peniko

В САЩ тол има само в някой щати и по определени магистрали. Има щати където изобщо няма тол. На една и съща магистрала може да има участъци с и без тол (определя се от интензивността на движението).

Винаги има алтернативен маршут по второстепенни пътища без тол. Плащането е автоматизирано. Ако плащаш по електронен път - цената пада до 50%, даже и до 30%.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×