facebook
twitter

Горещи новини

КНСБ отново поиска отмяна на плоския данък

816
СНИМКА: ИЛИЯНА КИРИЛОВА
Пламен Димитров

От КНСБ за пореден път настояха за отмяна на плоския данък. Това стана по време на дискусия на тема "Десет години плосък данък в България", организирана от синдиката и фондация "Фридрих Еберт". Сегашната система ощетява бедните хора, бе основната теза при обсъжданията.

Според проучване на фондацията, заради промяната в облагането и влизането в сила на 10-процентния плосък данък ножицата между бедни и богати се е разтворила още повече, а неравенствата между класите в страната се задълбочават.

От КНСБ традиционно настояват за въвеждане на необлагаем минимум, равен на минималната работна заплата и предлагат запазване на десет процента данък за останалите доходи. "11 икономики в Европа имат необлагаем минимум,  който е равен на минималната им работна заплата, а в същото време други 14 страни от ЕС прилагат някакви форми на необлагаема основа под различна форма. Единствените държави в ЕС, които не прилагат под никаква форма необлагаема основа са България, Унгария и Хърватия", заяви президентът на синдиката Пламен Димитров.

Бившият премиер Иван Костов, който участва в дискусията, бе доста по-радикален от синдикалистите, предаде БНР. "Препоръката ни, която очевидно не е изпълнима при сегашните предпочитания на българските избиратели, е да се възстанови данъчно-осигурителната система от реформата преди 2001 година. Тя беше с необлагаем минимум, имаше прогресивна скала, която пречеше да има тези големи заобикаляния на данъчните и осигурителните вноски", препоръча Костов.

Финансовият министър Владислав Горанов от своя страна коментира: "Ако идеята е да борим само с неравенството и да заменим сегашното пропорционално с ново прогресивно облагане в рамките на същия фискален резултат, безспорен е извода, че средната класа значително ще повиши това, което се отделя за бюджета. Обратното, ако искаме да запазим приблизително сегашните нива на облагане, въвеждайки само необлагаем минимум, бюджетът ще загуби при различни оценки между милиард и два милиарда лева", каза той, цитиран от националното радио. Финансовият министър неднократно е подчертавал, че сега не е моментът за промени в данъчната система.

Данните за бюджета обаче са в полза на единното облагане, припомня Инвестор.бг. Агенцията цитира проучване на икономистите от Института за пазарна икономика (ИПИ), което показа, че от 2009 г. насам (плоският данък бе въведен през 2008 г.) налогът върху доходите е единственият, при който няма нито една година, в която да намалява, а приходите се увеличават трайно, въпреки загубените работни места по време на кризата.

25

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Затвориха участък от "Дунав мост" заради дупка в асфалта

20.02.2019

25
Турция е задържала над 350 нелегални имигранти

20.02.2019

56
ГЕРБ поискаха от президента да освободи свой съветник

20.02.2019

757 17

Коментари

Нашенец

"От КНСБ традиционно настояват за въвеждане на необлагаем минимум, равен на минималната работна заплата и предлагат запазване на десет процента данък за останалите доходи."- от статията.

 Значи не искат отмяна на плоския данък, а само въвеждането на необлагаем минимум. Нека сме по-точни. Само БСП иска отмяна на плоския данък, ама и те не знаят какво точно искат в замяна- ту прогресивна скала, ту семейно подоходно облагане, ту двете едновременно...

 

annetaz

Ами  щопе ги е! Защото олигарсите   ще  ги пометат, ако поискат нещо.

annetaz

Не е вярно, че  ще бъде засегната само средната класа. По-вярното е, че данъчното облагане  ще бъде справедливо. И средната класа също ще спечели, защото онези с големите печалби ще плащат повече. Важното е да има справедливост не само за бедните, но и за дребния бизнес. В  момента едрия  бизнес получава най-много от държавата, а не допринася с нищо. Данъчната  тежест е прехвърлена върху бедните и малките фирми. Плюс, че бджетът се пълни предимно от ДДС и акцизи и разни такси.

2-of-spades

на горанчето в акълчето му е само как да пълни бюджета, на бея требе да се дават кинти да ги пуска от мс-сарая на недоволните

Penchobre

да пълни бюджета

 

Личния!

9101

Първо: КНСБ предлага плосък данък с необлагаем минимум. Журналиста да се научи на разликата дали има или няма отмяна на плоския данък, която е огромна.

Второ: Ако се въведе прогресивен данък, най-голямото увеличение на данъка ще поеме точно средната класа. Защото най-богатите имат 1000 начина законно да избегнат плащането на високи данъци. Само пълен лаик или популист може да твърди обратното. 

Нашенец

? Преди година излезе една скала по която "средната" класа ще отнесе 20 процента. А в по-горната-25% попадали 7-8 хиляди човека. Майтапи. Много хора мислят че тази скала няма да ги засегне. Колко горчиво ще се вайкат след това. Сега най-големият удар е срещу хората с най-ниски доходи. Който не знае, нека види колко е чистата минимална заплата.

Паисий2

Аз пък, се чудя за какво ги събират тия данъци - за здравеопазване си плащаме, за паркиране и пътища си плащаме, за съда си плащаме, за събиране на смет си плащаме. За какво ги харчат събраните пари?!

otvrat1

най-голямото увеличение на данъка ще поеме точно средната класа.

 

Като оставим настрана факта, че няма такова нещо "средна класа", горното твърдение не е вярно. Изглежда произтича от незнание как работи прогресивното данъчно облагане. Където има прогресивно данъчно облагане, има и безброй необлагаеми разходи. Т.е. хората могат законно да намаляват облагаемата база с повече разходи и потребление. Прогресивното облагане не действа като по-висока ставка на плосък данък.

Гандaлф

Чудеса братя и сестри.

Боко го играе Кейсианец. Аде тва може и да е предкоалиционна зестра от 10%.

Костов най-радикален привърженик на пропорционално облагане.

Ко стаа бря?

 

А по темата схемата не е плоска, а е обърнато пропорционална, ако гледаме данъчно-осигурителната тежест.

Кой не верва да види примерно ко плаща бицето Хърпърцунян и някой на МРЗ.

Диагностик
Гандaлф

Апропо БСП е единствената партия която е искала отмяна на "плоския" данък. И ни дума ни вопъл ни стон в матрялчето.

Некви лумпени"инвеститор.намквоси", обаче без БСП. Убавци, мдааа.

Другото плоския данък е половината проблем. И другаде сме шампиони. Липсата на диференцирано ДДС за стоки от първа необходимост.

Памфуций
снимка на Памфуций

Мисля, че за начало трябва да разберем какво се крие зад ВладиГорановото понятие "средна класа", заради която бедните слоеве трябва да се жертват. Аргументът за преките данъчни постъпления се нуждае от допълнителен анализ, особено в период на икомическия растеж, така силно огласяван от правителството.

Щото другата мантра - за инвестициите се провали безславно.

otvrat1

трябва да разберем какво се крие зад ВладиГорановото понятие "средна класа",

 

Ами, крие се невежество, което е лошо дори за един счетоводител от свищовския институт. Дори там се изучаваше Маркс.

PlaNed
снимка на PlaNed

11 икономики в Европа имат необлагаем минимум,  който е равен на минималната им работна заплата, а в същото време други 14 страни от ЕС прилагат някакви форми на необлагаема основа под различна форма

Поръчково и манипулативно, а Димитров пак го играе пощальон

 

onzi

Липсата на диференцирано ДДС за стоки от първа необходимост.

що бе, много добре си е диференцирано - 7% за туризма, 0% за хазарта и 20% за всичко останало. ти сега отговори на въпроса кои са стоките от първа необходимост от гледна точка на законодателя.

nibbler

Ужаст!!! Дай да се превърнем СЕГА в Дневник на мизантропа за да защитим плутократите олигарси и соросоидните шарлатано-експерти, вторите от които ще видят как част от паричките им се изпаряват, също както и на "независимите" журналисти" при отмяна на плоския данък, което хич, ма ич даже не е подозрително, просто така иска Пазара. По човеконенавистни "работодатлеи" в цялата "демократична общност" има само в Идлиб.

ИвКо

Значи сегашното положение е такова, някой безработен и не на социални помощи за цялата година работил само един ден и получил 30 лв. трябва да подаде данъчна декларация и държавата да му вземе от тях 3 лв. Ако не направи това е нарушил законите и ще получи съответното наказание.Така ли да го разбирам?

Дежурния

Поредното притопляне на стара манджа за осемдесетпроцентници.

Толкова ли никой не може да направи елементарни калкулации какво означават такива предложения?

Налични данни за 2016 г (към днешна дата може да сложим едни 10% отгоре върху сумите, но принципно нещата не се променят)

Декларирани доходи (от тях се вземат преките данъци)

https://www.flagman.bg/files/images/%D1%82%D0%B0%D...

Един необлагаем минимум от 560 лв месечно прави по-малко данък спрямо сега в размер 56 лв на човек.

3 милиона човека х 56 лв месечно х 12 месеца прави закръглено 2 милиарда лева годишно.

От кои разходи на бюджета ще се отрежат тези 2 милиарда лева?

За да се вземат същите данъчни приходи, ставката (да допуснем плоска) над необлагаемия минимум трябва да стане около 50% за всички дето го прескачат. Ако пък някой реши да ги разхвърля на "богаташите", да каже от колко лева месечен доход започват тези гадняри, както и по колко допълнително ще трябва да платят. Защото в зависимост от избраното ниво, ставката може да надскочи и 100%.

Същата история и с прогресивното облагане, политикани и профсъюзи плямпат, но не слагат на масата простичките изчисления които да кажат кой колко. Като сочиш само част от нещата - кои "печелят" от предложеното и спестяваш останалото, просто лъжеш.

 

Гандaлф

Ма тейзи андрешковщини серьозно ли?

Значи банките 1.6 милиарда на година печалба. или около това, но устойчиво расте. Земаме немски или френски ...... модел на облагане и о чудо трийсе и малко процента разлика са половин милиард и нагоре бюджетни приходи. Кат минем през ЕРП-та, фотоветрени и проч субсидирани централи, застрахователи, търговци ..... 

Че отидем бая на плюс.

Хората си го прилагат. Навсякъде на практика.

Щото сега имаме ГРАБ.

Граждани за африканско ..... таквоз.

Дежурния

Това е за облагане на фирмите. Темата е за други доходи и дали да се облагат след необлагаем минимум и прогресивно. Предложението ми е за конкретна сметка, с предоставени данни и необходими математически умения на ниво основно образование. Явно и такива умения вече са дефицит, а само обичайните празни приказки и отклоняване на темата.

Между другото, едно проучване колко чужди фирми ще останат при данъчни нива 30-40% също е уместно, въпреки, че не е предмет на тази тема, за облагането на физическите лица.

kaily
снимка на kaily

Значи сегашното положение е такова, някой безработен и не на социални помощи за цялата година работил само един ден и получил 30 лв. трябва да подаде данъчна декларация и държавата да му вземе от тях 3 лв. Ако не направи това е нарушил законите и ще получи съответното наказание.Така ли да го разбирам?

Така го разбирай.

 

 Ма тейзи андрешковщини серьозно ли?

Винаги е сериозен. И винаги разглежда само трохите под масата и ги дели и цепи косъма на две. 

Памфуций
снимка на Памфуций

Пет., 14/09/2018 - 17:19

Гандaлф

Чудеса братя и сестри.

Боко го играе Кейсианец. Аде тва може и да е предкоалиционна зестра от 10%.

Костов най-радикален привърженик на пропорционално облагане.

Ко стаа бря?

 

 

Пет., 14/09/2018 - 17:31

Гандaлф

Апропо БСП е единствената партия която е искала отмяна на "плоския" данък. И ни дума ни вопъл ни стон в матрялчето.

Некви лумпени"инвеститор.намквоси", обаче без БСП. Убавци, мдааа.

 

Абе, смешник, колкото и ника да смениш все същата мотика.

Костов , още в състава на Синята коалиция беше против плоския данък. БСП по въпроса за плоския данък винаги се е въртяла като куче след опашката си и се е оправдавала с другите. 

ppipi7766

Финансовият министър неднократно е подчертавал, че сега не е моментът за промени в данъчната система.

 

Слабилност му е малката и таковата...

 

Ако загубите за бюджета са 1 милиард както смятат да направят реформата и да изчакат сповишението на бюджетните заплати.

Памфуций
снимка на Памфуций

Влез или се регистрирай за да коментираш

×