facebook
twitter

Горещи новини

Кабинетът отпуска 30 млн. лв. за по-високи заплати на медицинските сестри

787
БНТ

Медицинските сестри ще получат увеличение на заплатите си в рамките на 30 млн. лв., които правителството отпусна допълнително за общинските и областните болници, съобщи БНТ. Това стана ясно след среща при премиера Бойко Борисов на здравния министър Кирил Ананиев, синдикатите и съсловната организация ден преди насрочения за утре национален протест на медицинските сестри. Поканените на срещата синдикати и представители на бранша се дистанцираха от него.

Исканията на медицинските сестри са за стартова работна заплата от 1120 лв., по-добри условия на труд и премахване на търговския характер на лечебните заведения. Днес здравният министър Ананиев обяви, че заплатите ще бъдат повишени с отпуснатите допълнителни средства от кабинета, като поясни, че решението за протеста утре е взето преди правителството да предприеме тази стъпка.

„В момента се договарят заплати в съответните лечебни заведения. Тоест, протестът е обявен, без да бъдат информирани специалистите какъв ще бъде бюджетът на съответните лечебни заведения, а оттук и какви заплати ще получават самите те през тази година. Няма нужда от протести, а от разговори”, заяви Кирил Ананиев.

Представителите на синдикатите, както и от браншовата асоциация подкрепят исканията на сестрите, но се разграничиха от протеста .

„Това са нашите искания, но ние не организираме протеста. Не винаги улицата е достатъчно добре информирана какво е състоянието на системата и какви са начините за постигане на успехи”, коментира Милка Василева, председател на "Асоциацията на професионалистите по здравни грижи".

„Това, което ще поискат колегите утре на улицата, отдавна е поискано и се работи в тази посока. Аз ги моля вместо да си хабим усилията и енергията на улицата - да седнем на масата и да видим какво може да се случи реално”, заяви пък Иван Кокалов от КНСБ.

Днес в някои болници в София и страната продължи събирането на подписка в подкрепа на исканията на медиците и беше изявена готовност за протест утре.

4

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

София осъмна с три блокирани кръстовища

12.08.2020

Обновена

13286 115
Кабинетът изсипа още милиони в хора и учреждения

12.08.2020

3611 21
И учени от БАН призоваха за оставка на правителството

11.08.2020

6395 58

Коментари

Ад мин

Помпиерска му раб'та

Maria Scott

Искаш ли да се намери жена за една нощ? Добре дошли на

>>>>>>>

http://www.Sexydrom.Com

NATURAL

Свърши се вашия бизнес - Бойко им увеличизаплатите

buratinob

Пари кат стари вестници, само да се наведеш и граби ( ГРОБ-и ).?

Влез или се регистрирай за да коментираш