facebook
twitter

Горещи новини

Кабинетът отпуска 30 млн. лв. за по-високи заплати на медицинските сестри

787
БНТ

Медицинските сестри ще получат увеличение на заплатите си в рамките на 30 млн. лв., които правителството отпусна допълнително за общинските и областните болници, съобщи БНТ. Това стана ясно след среща при премиера Бойко Борисов на здравния министър Кирил Ананиев, синдикатите и съсловната организация ден преди насрочения за утре национален протест на медицинските сестри. Поканените на срещата синдикати и представители на бранша се дистанцираха от него.

Исканията на медицинските сестри са за стартова работна заплата от 1120 лв., по-добри условия на труд и премахване на търговския характер на лечебните заведения. Днес здравният министър Ананиев обяви, че заплатите ще бъдат повишени с отпуснатите допълнителни средства от кабинета, като поясни, че решението за протеста утре е взето преди правителството да предприеме тази стъпка.

„В момента се договарят заплати в съответните лечебни заведения. Тоест, протестът е обявен, без да бъдат информирани специалистите какъв ще бъде бюджетът на съответните лечебни заведения, а оттук и какви заплати ще получават самите те през тази година. Няма нужда от протести, а от разговори”, заяви Кирил Ананиев.

Представителите на синдикатите, както и от браншовата асоциация подкрепят исканията на сестрите, но се разграничиха от протеста .

„Това са нашите искания, но ние не организираме протеста. Не винаги улицата е достатъчно добре информирана какво е състоянието на системата и какви са начините за постигане на успехи”, коментира Милка Василева, председател на "Асоциацията на професионалистите по здравни грижи".

„Това, което ще поискат колегите утре на улицата, отдавна е поискано и се работи в тази посока. Аз ги моля вместо да си хабим усилията и енергията на улицата - да седнем на масата и да видим какво може да се случи реално”, заяви пък Иван Кокалов от КНСБ.

Днес в някои болници в София и страната продължи събирането на подписка в подкрепа на исканията на медиците и беше изявена готовност за протест утре.

4

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Симеонов: Протестите са масови изблици на омраза и желание за власт

29.09.2020

1359 14
Правителството на Борисов е предпоследно по доверие в ЕС

29.09.2020

ДИЛЯНА ДИМИТРОВА

5027 21
"Барселона" дава по $12.28 млн. средна годишна заплата

27.09.2020

156 1

Коментари

Ад мин

Помпиерска му раб'та

Maria Scott

Искаш ли да се намери жена за една нощ? Добре дошли на

>>>>>>>

http://www.Sexydrom.Com

NATURAL

Свърши се вашия бизнес - Бойко им увеличизаплатите

buratinob

Пари кат стари вестници, само да се наведеш и граби ( ГРОБ-и ).?

Влез или се регистрирай за да коментираш