Quantcast

Медия без
политическа реклама

Сърбия планира PCR-тест на границата или карантина

Заради усложнената епидемична обстановка властите в страната обмислят да ограничат движението за Нова година

13 Дек. 2020Обновена

Усложнената епидемична обстановка в Сърбия ще доведе до въвеждането на PCR-тестове на границата или карантина. Обмисля се също ограничаване на движението, съобщи МИА, цитирана от БГнес. Епидемиологът Бранислав Тиодорович заяви, че ситуацията с коронавируса в страната не се е подобрила, което ще наложи да се обмисли въвеждане на по-строги мерки. Със сигурност ще бъдат въведени мерки за всички сръбски граждани, които пристигат в страната от чужбина и те ще бъдат същите като тези, действащи в съответните държави.

Сред тях са отрицателен PCR-тест, направен до 48 часа преди пътуването, а който не разполага с такъв, ще трябва да остане за 10 дни под карантина. Според него, най-добре би било да се прилагат действащите в Европа механизми. Ще има зелени списъци, в които ще фигурират няколко държави като Финландия и Естония, каза Тиодорович за РТС.

Според него, на страната не ѝ трябва фалшив популизъм и ако ситуацията продължава да се развива в тази посока, кризисният щаб ще трябва да обмисли вероятността за въвеждане на извънредно положение и полицейски час, за да постигне целта и да посрещне предстоящите празници с по-добри показатели.

Епидемиологът Предраг Кон съобщи, че в понеделник щабът ще вземе решение за продължаване на съществуващите мерки, както и за въвеждането на нови, включително ограничаване на движението за Нова година. Голям въпрос е доколко могат да бъдат контролирани частните събирания за Нова година, затова трябва да се обсъди варианта с ограничаване на движението.

 

В Германия въпреки безредиците, предизвикани от протести на несъгласни с мерките за затваряне и битките им с полицията във Франкфурт и Дрезден, в събота министърът на икономиката Петер Алтмайер , че капацитетът на болничните отделения започва да се изчерпва и страната не може да отлага реакцията си за след Коледа, съобщи Гардиън.

Германия е в частичен локдаун от шест седмици, като баровете и ресторантите са затворени, а магазините и училищата останаха отворени. Днес канцлерът обяви затваряне на магазини, училища и дневни центрове в навечерието на Коледа, за да спре вълната от нови случаи, която заплашва да залее здравната система на страната. Новите правила ще влязат в сила от сряда. Остават затворени всички магазини, с изключение на тези за хранителни стоки, седмичните пазари и директни търговци на хранителни стоки, услугите за доставка, магазините за напитки, за здравословни храни, аптеките, магазините за медицински консумативи, дрогериите, оптиките и магазините за слухови апарати, бензиностанциите, работилниците за ремонт на автомобили и велосипеди, банките и спестовните каси, пощенските станции, химическото чистене, пералните, павилионите за вестници, пазарите за животни и фуражи, пазарите за коледни елхи и магазините за продажби на едро. Затварят се фризьорските и козметичните салони, салоните за масаж, студиата за татуировки и сходни предприятия. За супермаркетите също ще бъдат въведени ограничения по отношение търговията със стоки, които не са хранителни и не са необходими за ежедневни нужни. Предвидена е допълнителна финансова помощ за икономиката.

С разрастването на инфекциите някои региони вече сами наложиха по-строгите мерки. Частичният локдаун ще бъде в сила до 10 януари, като компаниите също са призовани да позволят на служителите да работят от вкъщи или да предлагат удължени почивни дни около празниците. Новите мерки са договорени от канцлера Ангела Меркел с регионалните лидери на 16-те провинции. На 5 януари предстои ново съвещание, за да се обсъди актуалната обстановка и да се преценят по-нататъшните действия.

Сред мерките, договорени днес между федералното правителство и провинциите в Германия, остава в сила изискването за събирането на максимум пет човека от две домакинства в частни домове. В бройката не се включват децата до 14-годишна възраст. За коледните празници от 24 до 26 декември провинциите самостоятелно могат да разрешат „среща на 5 човека плюс деца до 14-годишна възраст в тесен семеен кръг“ като изключение от действащите ограничения за контактуване. Решенията ще бъдат взети въз основа на данните за степента на заразяване. Разрешават се религиозните служби в църкви, синагоги и джамии, както и срещи на други религиозни общности при спазване на обичайните правила: минимална дистанция от 1,50 метра, задължително носене на маска и забрана за пеене. За по-големи събирания се изисква регистрация.

Германия бе по-успешна от много европейски страни в контрола на първата вълна през март и април. Но сега се сблъсква с трудности   в опитите си да спре втората вълна с така наречената "лека блокада". Ежедневният брой новозаразени се е покачил до 28 438, а починалите за 24 часа стигнаха до 496, данните на Института за инфекциозни заболявания "Робърт Кох" (RKI) в събота.

Във Великобритания над 17 милиона души живеят в райони попадащи под 2-ро ниво на ограничения, в които през последните три седмици се наблюдава повишаване на седмичния брой заразени. Това сочат последните данни, на фона на нарастващите опасения, че местните власти изпитват сериозни трудности да помогнат на хората, принудени да останат по домовете си.

Преди правителство да преразгледа на мерките срещу covid-19 в цяла Англия тази седмица, от официалните данни личи, че повече от половината от местнити общности, в които са налице ограничения от ниво 2 - или области с "високо ниво на опасност" са наблюдава повишаване на заразността от последната седмица на 

Това може да наложи повече области да бъдат изправени пред най-ограничителните мерки от ниво 3 още от тази седмица — включително и Лондон, където някои квартали страдат от най-високите нива на болестта в Англия. 

В Индия, която е на второ място в света, по брой заразени (след САЩ) с на 9 млн. случая, смъртността на милион души е 9 пъти по-ниска, отколкото в САЩ.  

Кетогенната диета намалява риска да се разболеете от COVID-19, а в случай на инфекция може да предотврати тежките му форми, съобщи „Таймс оф Индия“. Експертите подчертават, ниското съдържание на въглехидрати в храната намалява мазнините и „лошия“ холестерол в организма и стабилизира количеството захар в кръвта. Експериментите показват, че тази диета повишава нивото на кетоновите тела в кръвната плазма, които контролират окислителния стрес в организма и имат противовъзпалително действие. 

Кетогенната диета може да подпомогне увеличаването броя на клетките, пренасящи Т-лимфоцитния рецептор, които имат имуномодулиращо и противовъзпалително действие. Такъв хранителен режим може да подобри функционирането на адаптивните имунни клетки и да намали рисковете, свързани с COVID-19.

В началото на тази година списание „Nature Metabolism“ публикува изследване на американски учени, които твърдят, че кетогенната диета може да бъде вредна и дава само краткосрочни резултати, припомня БГНЕС. В рамките на седмица резултатът става отрицателен, предупредиха те.

Италия отново е най-висок брой жертви на COVID-19 в Европа,надминавайки в Испания по смъртни случаи от вируса в събота, след влошаване на обстановката в страната. Италия е регистрирала 19 903 нови заразени и 649 нови смъртни случая на 12 декември, с което общият брой на починалите от вируса в страната достигна 64 036, по данни на Worldometer. Това е малко повече от тоталното число на жертвите на вируса в Обединеното к.с., които в събота станаха 64 026.

Великобритания водеше в Европа по този печален показател през последните седмици, но от 1 септември насам Италия е регистрирала 28 000 нови смъртни случая. Италианското население е 60 милиона - или с 6 милиона по-малко от Великобритания, но е по-застаряващо, а хората над 65 години са по-уязвими.

В Африка животът изглежда почти нормален, особено на фона на останалия свят, в които вилнее COVID-19.  За мнозина американските страхове от заразяване с коронавирус в Африка изглеждат особено смешни, пише „Уошингтън Пост“. Почти всяка от 54-те държави на континента, макар да имат някои от най-слабо развитите здравни системи в света, е регистрирала по-малко смъртни случаи от вируса през последните девет месеца, отколкото САЩ отчитат всеки ден.

Въпреки че тестването е сравнително ограничено, изглежда, че континентът е провалил съдбоносноните прогнози на световните здравни експерти.  Драматичните признаци на тежки огнища, наблюдавани другаде - претъпкани болници и скок на смъртните случаи, са се появили само в шепа африкански държави.  Проучванията на Световната здравна организация установяват пренебрежимо повишение на нивата на смъртност в повечето африкански страни, с което елиминираха подозрението, че много смъртни случаи от covid-19 не се отчитат.

 Данните са оскъдни, както и рецензираните проучвания.  Но дори и да се появят повече изследвания, експертите по обществено здравеопазване предупреждават, че обяснението защо заболеваемостта в Африка остава ниска ще бъде сложно.

 Малко вероятно е да има еднозначен и категоричен отговор защо е така, според каза Нгой Нсенга, конгоански епидемиолог и програмен мениджър на СЗО за аварийно реагиране в Африка.  „Смятаме, че младото население, по-топлият климат, по-малко време на закрито, по-малкото пътувания, по-малкото затлъстяване и диабет, имунитетът, получен от други болести - дори други коронавируси… вероятно играят някаква роля. Но това, което отличава Африка от други места като Бразилия, където въпреки сходните условия, все пак са много по-силно засегнати, са нашите човешки реакции“.

 Почти всички африкански държави затвориха своите граници в началото на пандемията.  Много от тях наложиха локални блокади, комендантски часове и забрани за социални дейности, като например посещения на нощни заведения, дори преди да регистрират първите си случаи.  Нсенга и други експерти се съгласят, че макар че спазването на други мерки като носенето на маски и социалното дистанциране да е било слабо, ранното им прилагане, заедно с по-строги мерки, са били ефективни за изравняване на кривата на инфекциите.

 Има и още фактори - 60 процента от хората в субсахарска Африка са на възраст под 25 години и само 3% са над 65 години - възрастовата група, в която заболяванията и смъртта от коронавирус са най-чести. Смъртността е по-висока в Южна Африка, Алжир, Египет и Тунис, където по-голям процент от населението е над 65. В тези четири страни са две трети от всички смъртни случаи от коронавирус в Африка.

Въпреки обещанията за солидарност в борбата с Covid-19, най-обещаващите ваксини отиват в по-богатите страни, пише Си Ен Ен.  90-годишната британка Маргарет Кийнън получи първата в света клинично разрешена и тествана ваксина Covid-19 по-рано тази седмица и изглежда, че краят на пандемията вече се вижда. Но това е повратна точка, преди всичко за богатите страни, които могат да си я позволят. А за служителите в сферата на общественото здравеопазване в развиващия се свят - това е грубо напомняне, че надпреварата за прекратяването на тази смъртоносна пандемия ще раздели света на имащи и нямащи.

Богатите страни са в процес на пазаруване на ваксини от месеци.  Непрекъснато актуализирана база данни, съставена от Глобалния здравен иновационен център на Duke, показва двустранни сделки на стойност милиарди долари от шепа държави за нововъзникващи ваксини.

С много повече от необходимото количество ваксини са се сдобили няколко държави и регионални блокове. От международната  мрежа People's Vaccine Alliance (алианс за народни ваксини), която включва Amnesty International и Oxfam, миналата седмица съобщиха, че богатите страни са закупили достатъчно дози ваксини Covid-19, за да имунизират популациите си три пъти. Само канадското правителство е осигурило достатъчно, за да ваксинира своите граждани пет или дори шест пъти, въпреки че не всички  ваксини, които е поръчало, могат да бъдат одобрени за употреба. В същото време 70 от най-бедните страни ще могат да ваксинират в най-добрия случай не повече един 10 процента от населението си през следващата година. 

 

Още по темата