facebook
twitter

Горещи новини

EП задейства процедура, с която да лиши Унгария от право на глас в ЕС

За първи път евродепутатите се възползват от правото си да активират член 7 от Договора на Евросъюза
6805
ЕПА/БГНЕС

Европейският парламент гласува да задейства наказателна процедура срещу Унгария, която може да лиши страната от правото й на глас в ЕС, предадоха агенциите.Евродепутатите трябваше да се произнесат по резолюция, изискваща от съвета (страните членки) да "констатира съществуването на ясен риск Унгария да извърши тежко нарушение на ценностите, на които се основава ЕС" в рамките на чл. 7 от Договора за ЕС. Процедурата бе одобрена с 448 гласа "за", 197 "против" и 48 "въздържал се".Докладът на евродепутата Джудит Сарджентини изброява "безпокойствата" на европарламента, които се отнасят до "функционирането на конституционната и изборна система", "независимостта на съдебната власт", "корупцията и конфликтите на интереси" и до различни индивидуални свободи, както и правата на бежанците.

Това е първият случай, при който европарламентът се възползва от правото си на инициатива по тази тема. Процедурата по чл. 7 (повече за нея четете тук) се използва изключително рядко: тя беше задействана за пръв път в края на декември 2017 г. срещу Полша по инициатива на Европейската комисия.

Вотът на парламента означава, че останалите страни в ЕС трябва да решат какво да правят с Унгария. Най-строгото наказание по чл. 7 е лишаване на Унгария от правото й на глас в ЕС. Това е обаче е малко вероятно да се случи, защото е необходимо единство на държавите членки, а се очаква Полша да блокира наказателни мерки срещу Орбан. По време на дебат в Европейския парламент вчера унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че Унгария няма да отстъпи пред "изнудването" на ЕС. "За пръв път в историята на ЕС искате да изключите държава от взимането на решения и да я отдалечите от мястото, към което принадлежи. Докладът е плесница в лицето на ЕС. Всеки народ, всяка държава има право да решава живота си. Защитихме Унгария и Европа с решението ни да пресечем незаконната миграция. С цялото ми уважение трябва решително да отхвърля изнудването за миграцията", заяви той. Откакто дойде на власт през 2010 г., Орбан направи реформи, засягащи независимостта на съдебната система и медиите, както и неправителствените организации. Той освен това се обяви за яростен противник на миграцията и отказа да приеме търсещи убежище в страната си.

В приетия днес доклад пише, че Унгария създава опасност за нарушаване на европейските ценности и това оказва въздействие върху другите страни в ЕС и върху доверието помежду им. Изброени са 12 области, с които Будапеща е предизвикала тревога - конституционната и избирателната система; независимостта на институциите и правата на съдиите; корупцията и конфликтите на интереси; правото на неприкосновеност на личния живот и защитата на данни; свободата на изразяване; академичната свобода; свободата на вероизповедание; свободата на сдружаване; правото на еднакво отношение; правата на хората от малцинствата; основните права на мигрантите; икономическите и социалните права. Документът е стъпка към задействането на чл. 7 от Договора за ЕС срещу Будапеща. Ако в Съвета на ЕС 4/5 от министрите споделят опасенията на мнозинството евродепутати, може да се установи, че в Унгария върховенството на правото е под постоянна заплаха. Тогава Съветът може да издаде препоръки.

Еврокомисията или една трета от държавите в ЕС може да предложат на Европейския съвет с единодушие да отчете тази заплаха. Тогава с квалифицирано мнозинство (55 на сто от държавите в ЕС, представляващи 65 на сто от населението в Общността) може да бъде отнето правото на глас на Будапеща, но същевременно Унгария ще бъде длъжна да спазва правото на ЕС (в чието обсъждане и приемане не участва). Премахването на тези ограничения също се извършва с квалифицирано мнозинство.

230

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Стево Пендаровски поведе за президент на Македония

21.04.2019

916 4
Володимир Зеленски е новият президент на Украйна

21.04.2019

4098 49
Ниска остава избирателната активност в Северна Македония

21.04.2019

940 4

Коментари

Страници

D4D5
снимка на D4D5

Еврокомисията или една трета от държавите в ЕС може да предложат на Европейския съвет с единодушие да отчете тази заплаха. 

Буууу! Заплахата "Орбан" виси като дамоклев меч над ЕС! Баси пародията е тва съюзче. ?

Redneg

И като си помисля, че точно БСП ни вкараха в това съюзче ... :)

Душко

Навсякъде ВРАГОВЕ на Евр. Съюз !

Хора , бдете за чистотата на Генералната Линия !

salvation555

След изборите 2019 голямо бдене ше падне. Либералите ше ядат здраво хурката. Тогава Орбан ще им го върне тъпкано.

Old Shatterмоuth

 Стела Банкова, Фейсбук:

«Евродепутатите от БСП, заедно със свещената си крава Сергей Станишев гласуваха против Виктор Орбан. Поздравления за Момчил Неков, единственият евродепутат подкрепил Виктор Орбан. Това гласуване на БСП евродепутатите ВИЗИЯ ЗА КАКВО Е ?»

 

SvSophia
снимка на SvSophia

ЕП стигнА връот на демократичността и в момента си избира ква точно по цвят, обем и воня купчина ... да му турне отгоре, та да го надгради.

MAPOH

Браво на Орбан! Последователност, упоритост, морал... Има топки човека...

Shintoabe new
снимка на Shintoabe new

?

zumer

?

Предводител на ...

Най-хубавото на ЕС е това, че има кой да плесне самозабравилите се местни диктаторчета през ръчичките.

rover
снимка на rover

ишиасалите, имате предвид? уви, все още няма.

Гандaлф

Хм. И като как плащаш вноска па не гласуваш.

Преди години извиха ръцете на австрийците с Хайдер, ама това беше тогава.

Сега в тайзи разкрачена поза ЕСето най-мноо да се окаже с гъз на тревата.

Предводител на ...

либерастки псевдоценности връз суверенни държави. Кат са толкоз курназ, що не посочат вратата на Орбан

Немам спомен войски на ЕС да са покорявали Модьорорсог.

Колкото и да са шашави маджарите, те не са длъжни да плащат вкупом заради простотиите на самозабравило се диктаторче. 

D4D5
снимка на D4D5

Не бе, съвсем ясно питам - щом Орбан е заплаха, що те на свой ред не заплашат Унгария с изгонване от ЕС? Щот знаят, че унгарците с радост ще напуснат тая кочина. 

rurade
снимка на rurade

За нищо не стават тези европейци-разпадат съюза пред очите ни...

Evasion

"За пръв път в историята на ЕС искате да изключите държава от взимането на решения и да я отдалечите от мястото, към което принадлежи. Докладът е плесница в лицето на ЕС. Всеки народ, всяка държава има право да решава живота си. Защитихме Унгария и Европа с решението ни да пресечем незаконната миграция. С цялото ми уважение трябва решително да отхвърля изнудването за миграцията

рбан е напълно прав. Коя е ЕК, за да ги задължава? За лицемерното и отношение към въпроса с миграцията изобщо не може и дума да става. Да се махат по-скоро, защото всеки ден на тази ЕК е пагубен за ЕС. 

Памфуций
снимка на Памфуций

За пръв път в историята на ЕС искате да изключите държава от взимането на решения и да я отдалечите от мястото, към което принадлежи.

Ми за пръв път задействали чл. 7 - много недемократично. Най-демократично е да имаме договори, които да спазваме селективно.

Орбан се опитва да прехвърли всичко към въпроса за миграцията (така направи и с речта си), но решението на ЕП касае и преустройството на съдебната система в Унгария според предпочитанията на власта.

По отношение на миграцията, Орбан е спирачка за какъвто и да е напредък в преразглеждането на неработещия Дъблински протокол (според който единият мигрант от Кемниц трябваше да бъде върнат в България). ЕС изгуби близо две години време за ФРОНТЕКС, защото Орбан и подобни кретени настояваха усилията да бъдат насочени към загражданията на страните вътре в Европа, отписвайки граничните държави.

D4D5
снимка на D4D5

Една перестройка не стига, а? Няма начин ЕС да бъде съживен - съдбата му е на бунището на историята. 

Stern

но решението на ЕП касае и преустройството на съдебната система в Унгария според предпочитанията на власта.

Ако това е причината, то България щеше да е на пангара от 10 г.

Във всеки доклад пише, че сме проядени от корупция, но съдебната система не си мръдва пръста.

Агент Провокатор

баси, та това е фа ши зъм

Zmeja

Най-добре е Орбан да замести Юнкер.

ИвКо

По въпросът за емигрантите западняшката Европа няма компетентност как да го реши. Това как да стане трябва да кажат държавите от Източната Европа, а Западната Европа да покаже солидарност към това решение по същият начин както Източна Европа показва солидарност със Западната Европа по много други въпроси. 

Уважаеми западно-европейци спрете с диктата си учовечете се малко, и ние сме хора и дайте да си поделим отговорностите.

ПП. Предводителю, я се освежи малко, кой е диктаторът Орбан или Западняшката Европа? Кой на кого налага диктат и този ли дето е потърпевщ от диктата е диктаторът?

Предводител на ...

щом Орбан е заплаха, що те на свой ред не заплашат Унгария с изгонване от ЕС? Щот знаят, че унгарците с радост ще напуснат тая кочина. 

Щото Орбан не е Унгария и Унгария не е Орбан.

Щото Орбан не е пожизнен диктатор, макар да полага усилия в тази насока.

Щото дори Орбан нема никво желание да напуска гадния, зъл ЕС. 

D4D5
снимка на D4D5

Дали Орбан има или нема желание, не си ти тоя, който ще определи. Унгарците стоят твърдо зад него, така че Орбан Е Унгария. Джендърмерията се пука от яд, но това е само началото. 

Гандaлф

Какво има да му се "преразглежда" на дъблинското споразумение.

Денонсира се и толкова!

 

Глупости на търкалета. Орбан направи две неща та да го намразят.

Първо принуди банките да приемат рефинансиране на кредити от физически лица във форинти вместо да пи "пишат" в швейцарски франкове с което "настъпи" клоновете на банките. Реваха, плашиха с напускане па кротнаха. Нито една банка не си закри клона.

Второ каза който иска пенсия от унгария ще прави вноски в нея. С което засегна пенсионни фондове, немски ..... дето изнасяха милиарди евро от унгария.

Тука разбира се сичко е наобратно. Може да те накарат и пет еднакви задължителни застраховки да си купиш кат им свирнат.

Памфуций
снимка на Памфуций

А на негово място кво идва? И как се решава въпросът с вече пристигналите ?

D4D5
снимка на D4D5

И как се решава въпросът с вече пристигналите ?

 

 

По-безболезнено, отколкото ако не се предприеме нищо. След пет години ще е късно. 

 

Буалем Сансал: Красивата и глупава Европа е готова да отстъпи всичко на ислямизма

 

 

Според него в днешната мигрантска схема в Европа всички са губещи: европейските страни, които се тресат от броя на пристигащите (вследствие на грешката си да отворят широко вратите, създавайки притегляне, което вече нищо не може да спре), и страните, откъдето тръгват мигрантите, които се обезкървяват. Сега, когато “Ислямска държава” е към края си, сирийските мигранти ще могат да се върнат и да възстановят родината. Проблемът с африканските и магребските мигранти ще се задълбочава, защото техните страни са разрушени от ислямизма, корупцията и насилието на управляващите, добавя писателят.


По думите му, за онзи, който има достъп до днешната ислямска литература на арабски (книги, учебници, видеозаписи), няма никакво съмнение за завоевателния проект на политическия ислям. “Но времето на проекта е отминало, политическият ислям върви бързо, сега е време на изпълнение на неговата завоевателна програма. Издигането на няколко хиляди джамии в Еропа (видимата част от айсберга) за двайсетина години не е плод на случайността или на набожна треска, то е резултат от продължителна работа, в която участваха държави, институции, сдружения и стотици изтъкнати личности от ислямското гражданско общество. Шансовете за успех? Според ислямската литература победата е сигурна. Западът е хартиен тигър, той все още се съпротивлява, но е стар, износен, разделен, корумпиран, дава признаци на отпадналост. Той вече се опитва да преговаря, за да забави края и да запази дребните си навици на закостенял сладострастник”.

http://epicenter.bg/article/Pisatelyat-Bualem-Sans...

 

Дори Орбан и Сансал да грешат, най-тъпото възможно нещо е да проверим на практика дали е така.  

Jules

Не грешат.

 

Пантелей

Мечи, мечтии

Стига сте писали глупости. Унгария ще излезе от ЕС когато цъфнат налъмите. 

А тоя унгарски Волен, също както неговия български побратим, ще клюмне като напикано мушкато.

Ако му резнат траншовете, както се чува, унгарците сами ще си го тричат.

 

D4D5
снимка на D4D5

Надай се, коньо, на зелена трева. Унгарският Волен дава по 30,000 евро за трето дете. Огромно количество етнически унгарци получиха унгарско гражданство и се завръщат в родината си. Когато тва го направи БГ Волен, дрънни един телефон. 

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×