Quantcast
ЕК няма да поднови договора за ваксини с AstraZeneca | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / COVID-19

ЕК няма да поднови договора за ваксини с AstraZeneca

1 454
 ЕПА/БГНЕС

Европейската комисия е взела решение да не подновява договора за доставка на ваксина от компания AstraZeneca, съобщи БНР. Изявлението е на еврокомисаря по вътрешен пазар Тиери Бретон, цитиран от агенция Ройтерс.

Поръчката на ваксини срещу коронавирус от шведско-британската компания е до юни 2021 г. БГНЕС припомня, че през април ЕС намекна, че може да не поръча отново AstraZeneca след забавянето с доставките на първите партиди. „Ние сме прагматични. Моят приоритет, що се отнася до ваксините, е да гарантирам, че фирмите, с които имаме договори, ги доставят навреме “, заяви тогава Тиери Бретон.

Първоначално Брюксел поръча 120 милиона дози, които да бъдат използвани в 27-те държави членки през първото тримесечие, и 180 милиона за второто тримесечие.

AstraZeneca обаче „достави само 30 милиона, като по този начин създаде проблемите, които всички виждаме“, каза Бретон, добавяйки, че през второто тримесечие ще бъдат в евросъюза доставени само още 70 милиона дози.

Още преди месец италианският в. "Стампа" неофициално съобщи, че ЕК е решила да не подновява контрактите си с AstraZeneca and Johnson & Johnson (чиято ваксина е известна още като "Янсен"). “В съгласие с лидерите на много страни от ЕС Европейската комисия реши да не подновява след изтичането тази година на договорите с компаниите, които произвеждат (векторни) ваксини ", написа тогава изданието. Според него Брюксел ще фокусира вниманието си към ваксините, които използват матрична РНК технология, като "Пфайзер-Бионтех" и "Модерна".

Проблемите около ваксината на AstraZeneca, разработена в сътрудничество с университета в Оксфорд, се засилиха през март и април, когато бяха регистрирани редки случаи на тромбози (понякога смъртоносни) след имунизация с нея. В някои страни, като Дания, нейната употреба беше прекратена, а други препоръчаха да не се прилага на жени под определена възраст, които са рисковият контингент за този тип тромбоза.

 

Още

Брюксел написа смъртната присъда на стандартните автомобили

16.07.2021

Политико

28042
От днес в Москва отстраняват от работа при отказ от ваксина

24.06.2021

Обновена

2304
ЕК започна антимонополно разследване срещу Google

22.06.2021

143