Quantcast
ЕК няма да поднови договора за ваксини с AstraZeneca | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / COVID-19

ЕК няма да поднови договора за ваксини с AstraZeneca

1 454
 ЕПА/БГНЕС

Европейската комисия е взела решение да не подновява договора за доставка на ваксина от компания AstraZeneca, съобщи БНР. Изявлението е на еврокомисаря по вътрешен пазар Тиери Бретон, цитиран от агенция Ройтерс.

Поръчката на ваксини срещу коронавирус от шведско-британската компания е до юни 2021 г. БГНЕС припомня, че през април ЕС намекна, че може да не поръча отново AstraZeneca след забавянето с доставките на първите партиди. „Ние сме прагматични. Моят приоритет, що се отнася до ваксините, е да гарантирам, че фирмите, с които имаме договори, ги доставят навреме “, заяви тогава Тиери Бретон.

Първоначално Брюксел поръча 120 милиона дози, които да бъдат използвани в 27-те държави членки през първото тримесечие, и 180 милиона за второто тримесечие.

AstraZeneca обаче „достави само 30 милиона, като по този начин създаде проблемите, които всички виждаме“, каза Бретон, добавяйки, че през второто тримесечие ще бъдат в евросъюза доставени само още 70 милиона дози.

Още преди месец италианският в. "Стампа" неофициално съобщи, че ЕК е решила да не подновява контрактите си с AstraZeneca and Johnson & Johnson (чиято ваксина е известна още като "Янсен"). “В съгласие с лидерите на много страни от ЕС Европейската комисия реши да не подновява след изтичането тази година на договорите с компаниите, които произвеждат (векторни) ваксини ", написа тогава изданието. Според него Брюксел ще фокусира вниманието си към ваксините, които използват матрична РНК технология, като "Пфайзер-Бионтех" и "Модерна".

Проблемите около ваксината на AstraZeneca, разработена в сътрудничество с университета в Оксфорд, се засилиха през март и април, когато бяха регистрирани редки случаи на тромбози (понякога смъртоносни) след имунизация с нея. В някои страни, като Дания, нейната употреба беше прекратена, а други препоръчаха да не се прилага на жени под определена възраст, които са рисковият контингент за този тип тромбоза.

 

Още

ВМА започва поставянето на адаптирана ваксина срещу COVID-19 

27.09.2022

2001
Другата седмица ЕК обявява мерките срещу поскъпването на газа

22.09.2022

Обновена

4288
Временният кабинет също скочи срещу вноса на зърно от Украйна

16.09.2022

7656