facebook
twitter

Горещи новини

Депутатите гласуваха новите глоби за къмпиране върху дюни

1161

С промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие народните представители разрешиха извън охраняемите плажове и обособените къмпинги да може да се поставят палатки, каравани и кемпери, предаде "Дарик".

Свободно къмпингуващите ще трябва да спазват правила, които ще бъдат описани в специална наредба. Ако ги нарушават, ще подлежат на санкции, обясни в кулоарите на парламента Искрен Васелинов, председател на парламентарната комисия по регионални развитие. "Досега всичко беше неуредено от закона, без правила и на практика незаконно. Условията ще бъдат уточнявани в наредба, която тепърва ще се изготви, но се отваря законовата възможност да се къмпингува легално извън официалните къмпинги", обясни Веселинов.

Срещу предложените промени вече имаше протести от еколози, според които в новите текстове не са записани всички видове дюни, например зараждащите се, както и че няма глоби за строителството върху дюни. Те заплашиха да протестират отново, както и да поискат президентът да наложеи вето.

Предложените поправки предвиждат сериозни глоби, но за къмпингуващите върху дюни. За палатка, поставена върху дюни, глобата е до 1000 лв., а за каравана - до 3 000 лв. за туристи и 5 000 лв. за фирми. Забранява се както преминаването, така и престоят и паркирането на всякакви превозни средства върху дюни. Новите санкции освен за палатка се отнасят също за шатра, навес, заслон или подобни съоръжения. За хавлия на плаж с дюни няма да се налагат глоби, гласят последните корекции на текстовете в закона. За павилиони, разположени върху неохраняеми морски плажове, също се предвиждат солени глоби. От 5 000 до 10 000 лева са санкциите за физически лица, а за фирмите санкциите ще са от 10 до 50 хиляди лева.

Промените влизат в сила след година и половина.

Ключови думи:

дюни, къмпингуване, глоби, НС
9

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Протест ще иска вето от президента на глобите за диво къмпингуване
Царево въведе до 5000 лв. глоба за диво къмпингуване

14.06.2019

5618 44
Депутатите "спасяват" дюните от плажуващите вместо от бетона

14.06.2019

Алиса Иванова

1871 14

Коментари

JollyRoger's

А за къмпингуването върху бетонец кога?

Ангелкова преброи ли веке чадърчетата, или пак е отскочила да се зареди с идеи в Holywood...

Стоф

Целта не е опазването на морския бряг, а вкарването на всички желащи да плажуват в охраняемите концесионирани плажове. Същите са отвратителни за всеки търсещ спокойствие, чистота и почивка сред природата. 

Minderbinder
снимка на Minderbinder

Предложените поправки предвиждат сериозни глоби, но за къмпингуващите върху дюни. За палатка, поставена върху дюни, глобата е до 1000 лв., а за каравана - до 3 000 лв. за туристи и 5 000 лв. за фирми. Забранява се както преминаването, така и престоят и паркирането на всякакви превозни средства върху дюни.

Много правилно решение. Крайно време е дивите къмпингари да разберат, че природата не е тяхна, а на всички. Не може всеки Сульо да си тропоса караваната на плажа, да си паркира колата под сянката на близките дръвчета, да си огради с въженце едно парче плаж и да казва 'това си е мое'.

Nashenec

Каква каравана те преследва и теб ?! Хората няма къде една кърпа да си сложат, ти цяла каравана искаш.

А за безумиете с шезлонгите не ми се и говори - какво правим, ако си семейство с 2 малки деца? Тези два шезлонга изобщо не стигат под чадър. А и чадърите са толкова сгъстени, че децата даже на пясъка няма къде да седнат да си копаят, а камо ли да им сложиш кърпа.

От години основният ми критерий е дали ще можем всички да има къде да седнем.

inventus

От няколко годни не съм ходил на плажа въпреки че ми е на половин километър. На скоро у мен се зароди едно неосъзнато желание да отида но не съм сигурен дали ще мога да намеря място за колата. Не съм сигурен и дали ще намеря за една хавлия място. Трябва да проверя.

Evasion

Не може всеки Сульо

Точно. Може само, ако е мутра.

Диагностик

В Мармарис плажуването и чадърите бяха безплатни (към хотела).

Киро Жарта

А чопурлуто как върви?

Rattrack

Едно време когато са проектирали комплексите по морето, са спазвали норматива на 8 кв м плаж да има едно хотелско легло. Затова и Сл. Бряг и Златните, бяха това, което бяха. Едни от най-добрите места за семейна почивка в тази част на Балканите.

Сега съотношението легло-плаж на някои места е 1 : 0,2 кв.м. Или стой прав и си дръж хавлията на главата.

Да не говорим, че само на територията на Сл. Бряг имаше четири къмпинга, а на цялото крайбрежие - над 100.  

 

 

 

Влез или се регистрирай за да коментираш

×