facebook
twitter

Горещи новини

Депутатите гласуваха новите глоби за къмпиране върху дюни

1180

С промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие народните представители разрешиха извън охраняемите плажове и обособените къмпинги да може да се поставят палатки, каравани и кемпери, предаде "Дарик".

Свободно къмпингуващите ще трябва да спазват правила, които ще бъдат описани в специална наредба. Ако ги нарушават, ще подлежат на санкции, обясни в кулоарите на парламента Искрен Васелинов, председател на парламентарната комисия по регионални развитие. "Досега всичко беше неуредено от закона, без правила и на практика незаконно. Условията ще бъдат уточнявани в наредба, която тепърва ще се изготви, но се отваря законовата възможност да се къмпингува легално извън официалните къмпинги", обясни Веселинов.

Срещу предложените промени вече имаше протести от еколози, според които в новите текстове не са записани всички видове дюни, например зараждащите се, както и че няма глоби за строителството върху дюни. Те заплашиха да протестират отново, както и да поискат президентът да наложеи вето.

Предложените поправки предвиждат сериозни глоби, но за къмпингуващите върху дюни. За палатка, поставена върху дюни, глобата е до 1000 лв., а за каравана - до 3 000 лв. за туристи и 5 000 лв. за фирми. Забранява се както преминаването, така и престоят и паркирането на всякакви превозни средства върху дюни. Новите санкции освен за палатка се отнасят също за шатра, навес, заслон или подобни съоръжения. За хавлия на плаж с дюни няма да се налагат глоби, гласят последните корекции на текстовете в закона. За павилиони, разположени върху неохраняеми морски плажове, също се предвиждат солени глоби. От 5 000 до 10 000 лева са санкциите за физически лица, а за фирмите санкциите ще са от 10 до 50 хиляди лева.

Промените влизат в сила след година и половина.

Ключови думи:

дюни, къмпингуване, глоби, НС
9

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

МВР започва да глобява с по 50 лв. за неподходящи гуми

15.11.2019

595 15
Унгария плаща 1,5 млрд. евро глоба за злоупотреби с еврофондове

14.11.2019

311 2
ЦИК глоби Би Ти Ви за критични репортажи

Коментари

JollyRoger's

А за къмпингуването върху бетонец кога?

Ангелкова преброи ли веке чадърчетата, или пак е отскочила да се зареди с идеи в Holywood...

Стоф

Целта не е опазването на морския бряг, а вкарването на всички желащи да плажуват в охраняемите концесионирани плажове. Същите са отвратителни за всеки търсещ спокойствие, чистота и почивка сред природата. 

Minderbinder

Предложените поправки предвиждат сериозни глоби, но за къмпингуващите върху дюни. За палатка, поставена върху дюни, глобата е до 1000 лв., а за каравана - до 3 000 лв. за туристи и 5 000 лв. за фирми. Забранява се както преминаването, така и престоят и паркирането на всякакви превозни средства върху дюни.

Много правилно решение. Крайно време е дивите къмпингари да разберат, че природата не е тяхна, а на всички. Не може всеки Сульо да си тропоса караваната на плажа, да си паркира колата под сянката на близките дръвчета, да си огради с въженце едно парче плаж и да казва 'това си е мое'.

Nashenec

Каква каравана те преследва и теб ?! Хората няма къде една кърпа да си сложат, ти цяла каравана искаш.

А за безумиете с шезлонгите не ми се и говори - какво правим, ако си семейство с 2 малки деца? Тези два шезлонга изобщо не стигат под чадър. А и чадърите са толкова сгъстени, че децата даже на пясъка няма къде да седнат да си копаят, а камо ли да им сложиш кърпа.

От години основният ми критерий е дали ще можем всички да има къде да седнем.

inventus

От няколко годни не съм ходил на плажа въпреки че ми е на половин километър. На скоро у мен се зароди едно неосъзнато желание да отида но не съм сигурен дали ще мога да намеря място за колата. Не съм сигурен и дали ще намеря за една хавлия място. Трябва да проверя.

Evasion

Не може всеки Сульо

Точно. Може само, ако е мутра.

Диагностик

В Мармарис плажуването и чадърите бяха безплатни (към хотела).

Киро Жарта

А чопурлуто как върви?

Rattrack

Едно време когато са проектирали комплексите по морето, са спазвали норматива на 8 кв м плаж да има едно хотелско легло. Затова и Сл. Бряг и Златните, бяха това, което бяха. Едни от най-добрите места за семейна почивка в тази част на Балканите.

Сега съотношението легло-плаж на някои места е 1 : 0,2 кв.м. Или стой прав и си дръж хавлията на главата.

Да не говорим, че само на територията на Сл. Бряг имаше четири къмпинга, а на цялото крайбрежие - над 100.  

 

 

 

Влез или се регистрирай за да коментираш

×