facebook
twitter

Горещи новини

Делото за фалита на "Олимпик" бе отложено за 17 октомври

177

Окръжният съд  в Никозия насрочи нова дата за започване на делото за фалита на застрахователната компания "Олимпик" - 17 октомври, след като днес започна гледането на иска за ликвидация на застрахователната компания, съобщи БНР. Съдия Ангелос Давид даде ход на делото като насрочи новата дата, за да се осигури по-добра информираност на всички заинтересовани и потърпевши от фалита на застрахователя. В България, където компанията основно извършваше застрахователна дейност, са засегнати близо 200 000 граждани и фирми с прекратени застраховки "Гражданска отговорност". За целта той разпореди 15 дни преди тази дата, т.е. до началото на октомври, в Официалния вестник на Република Кипър /кипърския Държавен вестник/ и в един кипърски всекидневник да бъде публикуван искът за ликвидация на „Олимпик”, който бе внесен от Службата за контрол на застрахователните компании към Министерството на финансите на Кипър на 10 август. Целта е повече хора да се запознаят с него. Ако след това възникнат възражения, те могат да бъдат предявени на заседанието на 17 октомври.

На заседанието днес бе представена и номинацията за постоянен ликвидатор на компанията. Предложението на най-големия кредитор – кипърския Гаранционен фонд, е за Павлос Накузи, сегашен временен ликвидатор. Срещу кандидатурата му нямаше възражения, тя се приема от Застрахователния надзор и се очаква той официално да бъде назначен от съда на следващото заседание.

Едва след като решението на съда за обявяване на „Олимпик” в ликвидация бъде обнародвано в Официалния вестник на Кипър, започват да текат сроковете за подаване на исковете от кредиторите. В съдебната зала днес присъстваха представители и адвокати на Застрахователния надзор и Гаранционния фонд на Кипър, на компанията, временният ликвидатор, представители на българското посолство.

Казусът „Олимпик” е сложен, процедурата по ликвидация на компанията се очертава да бъде дълга и нелека, коментираха експерти по несъстоятелност и прогнозираха, че може да продължи 5 години. Проблемите идват от изключително големия брой кредитори в двете страни, трудностите с установяване на активите на дружеството и изчисляването на сумите, които компанията дължи на потърпевшите си клиенти.

Все още няма коментари

Още

Социалдемократите печелят евроизборите в Нидерландия

23.05.2019

694 4
Запалил се е локомотивът на влака от София за Горна Оряховица

23.05.2019

403 2
Фалшива заплаха за бомба приземи самолет в Барселона

23.05.2019

124

Влез или се регистрирай за да коментираш

×