facebook
twitter

Горещи новини

Даниел Вълчев: Парламентът променя логиката на Наказателния кодекс

2246
Снимка: Архив

Намесите на Народното събрание са променили по недопустим начин логиката на наказания в Наказателния кодекс. Това каза тази сутрин пред БНТ деканът на Юридическия факултет на Софийския университет проф. Даниел Вълчев. Според него ожесточаването на наказателната репресия не води до намаляване на престъпността и това е доказано с множество изследвания.

Като пример той даде предвидената санкция за убийство на горски служител, която е по-тежка от тази за убийството на бременна жена или на министър-председател.

През последните шест месеца по отношение на развитието на законодателството парламентът е надминал "собствените си спортни постижения", каза още Даниел Вълчев. Като примери той цитира промените в Кодекса за социалното осигуряване, който е изменян и допълван 13 пъти за една година, както и закона за бюджета на здравната каса, чрез който се правят поправки в 17 други закона. Продължава и отклонението от правилото, че нормативните актове влизат в сила три дни след обнародването им. Това се прави, за да може обществото да се запознае с тях и този срок не бива да се скъсява.

По повод на предложените от правосъдния министър Данаил Кирилов промени, с които да се въведе възможност за разследване на председателите на Върховния касационен и на Върховния административен съд, както и на главния прокурор, Вълчев коментира, че принципът е, че всеки трябва да може да бъде разследван. Това трябва да се уреди обаче, като се гарантира намирането на баланс, така че да не се стигне до саморазправа.

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

БСП поиска извънредно заседание на парламента в понеделник

06.08.2020

Обновена

4623 44
Алфа Рисърч: 6 или 7 партии в парламента, ако изборите са сега

03.08.2020

Обновена

16787 140
Депутатите спряха работа за месец ваканция

31.07.2020

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

1274 12

Коментари

dobadoba

С възможността КОНПИ да запорира сметките на неосъдени нашето НС отдавна е надминало всяко въобръжение.

⚓️

2рee

 Карлуковски калинки и законотворци?

Влез или се регистрирай за да коментираш