facebook
twitter

Горещи новини

Каракачанов: Инцидентът в Хасково е "малшанс"

Министърът все пак ще провери има ли персонална вина за падналата ограда, под която вчера загина човек
4173
БГНЕС

Военният министър Красимир Каракачанов най-сетне коментира трагичния инцидент в Хасково, където ограда на бивше военно поделение падна и уби случайно преминаващ човек. Той отдаде случилото се на малшанс и скри бездействието на министерството зад закона, който изисквал да има поне три оферти за събаряне на опасната сграда, а се получила само една.

"Разпоредих пълна проверка на процедурата по събарянето на стената на бившето военно поделение в Хасково. Това е имот с отпаднала необходимост от 2001 г. На 15 март съм издал заповед да се започне обследване на този имот и да се пристъпи към процедура по малките обществени поръчки, т.е. тези, които са до 5000 лв. за фирма, която да реализира събарянето. Буквално преди няколко дни се е получила една оферта. По закон ние сме длъжни да имаме три оферти. Това всъщност е един малшанс, защото е пристъпено в процедура по събарянето. Имало е обезопасителна лента, която е поставена от общината, впоследствие от полицията“, каза Каракачанов, цитиран от "Фокус".

Въпреки че смята случилото се за малшанс и инцидент, министърът е разпоредил пълна проверка по цялата процедура, която се движи по събарянето на тази стена, за да е ясно има ли някаква персонална вина в някои от структурите, които отговарят за съхраняването на тези обекти. "Съхраняване силно казано, защото те са с отпаднала необходимост“, посочи той и уточни, че тези обекти подлежат или на събаряне, или на продажба.

Преди няколко месеца граждани са сигнализирали, че оградата на бившето военно поделение в Хасково е опасна, но институциите не са направили нищо съществено да я обезопасят. От общината обясняват пред БГНЕС, че няколко пъти са поставяли предпазни ленти, но те се късани от хората. Ежедневно от там минават десетки хора, както и много деца, които отиват в близкото училище. Общината е пращала няколко писма до МО за опасната стена, но от там не са предприети никакви мерки, обясниха от пресцентъра на администрацията. В петък от министерството публикуваха прессъобщение, в което заявиха, че дни преди инцидента са започнали процедура по бракуването на бившето военно отделение.

МО излезе с кратко съобщение, в което заявява, че от 2001 г. теренът е с отпаднала необходимост за българската армия. "В дните преди инцидента е започнала процедура за бракуването на сградния фонд, с цел последващо почистване и обезопасяване на района", посочват оттам, без да отворят дума защо това не е направено много по-рано, след като днешният фатален инцидент не е първият с тази сграда.

Още по-скандално в случая е, че въпросната ограда пада за втори път. Първият подобен инцидент станал преди няколко години, като тогава са пострадали две момичета. Случаят се разследва от МВР и военната окръжна прокуратура в Пловдив.

39

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Двама мигранти са изнасилили 15-годишно момиче в София

21.10.2019

3028 25
Нов залп серен диоксид отрови въздуха на Гълъбово

21.10.2019

533 6
"Сега" навършва 22 години

21.10.2019

1277

Коментари

Страници

bD

Бог да го прости ! При първото падане пострадаха две девойки.

А какъв беше този ватър, фъртуна не знам. Единият от двата ми 15 метрови бели смърча едва се спаси. Наклони се около 20 градуса от вертикалната си ос. И така остана. Пиза. Какво ще го правя такъв клюмнал?

А оградата е точно на 50м и е срещу агенцията на Каракачанов опазваща военните имоти. Вижда се сградата, триетажна,  дясно в дъното . Там се помещава и ВКР-то му.

Аладар

Докато почвата е прогизнала от влагата го вържи с въже и го изправете ръчно или с дърпане от кола.

Johnny2965

Показателно. 

Сега остава да ни внушат, че никой не носи отговорност.

kissсинджира

Крадливите герберунгели не могат една ограда да ремонтират без да краднат, така че тухлената ограда да не падне при първия повей на вятъра. 

МногоУмен
снимка на МногоУмен
От репортажа по ТВ въобще не останах с впечатление че оградата е "ремонтирана". По-скоро двайсет години не е погледната , от много време е била килната. Въпрос на време да утрепе някой.
Imko1
снимка на Imko1

Сещам се за "една" ограда по границата... СЕГА дали ще почнат да правят ограда на оградата?

ШКОЛНИКА МАРЕК

От това, което видях по телевизията, съдя, че сградите на поделението в Хасково са май от Балканската война. Падналата преди време ограда сигурно е била на същата възраст. Явно е, че новата ограда е изградена на принципа пет за четири. Сгради на военни поделения на същата възраст има почти в цялото БГ-е и те се рушат. Първо протичат керемидита, после изгниват гредите и сградата рухва. Въпросът е, носи ли някой отговорност.Не съм сигурен за цялата страна, но в редица градове бившитете казарми са прехвърлени  на областните ,управители. Те обаче нямат ресурс да ги поддържат. Има нещо като идеи да бъдат продадени на търг. Някъде може и да са продадени. По всяка вероятност за останалите се изчаква появата на ПРАВИЛНИЯ човек. А докато това се случи, Бог да пази България и българите. Както изглежда това не е приоритет на властта.

JR

Много нелепа смърт... Лека му пръст на човека.

От министерството на Шкембе воеводата се връткат като кючекчийки...

Пиркс
снимка на Пиркс

Ако се бяха сетили бахурите да я наклепат със стиропор...

Бог да прости човека... 

duch

щото е трябвало да плащат на някоа частна охранителна фирма за опазването на обекта им, а на гола ливада охранител не и трябва

МногоУмен
снимка на МногоУмен
В Париж изгоря Нотър Дам - огромен пожар в центъра на многомилионен град. Нито един загинал...Хаскюю , център на герберастията. Дилян-добреволу санджак. Всеки трети герберунгел , всеки втори контрабандист, пари бол. Вятър духа - хора гинат ! Това е .
ЗИЛ131

Писането на писма не е силата която може да се бори с гравитацията. На всеки дриймтийм, този факт трябва да е известен.

geo_19

Общината да бе ангажирала една фадрома и за един час оградата нямаше да я има. Пък после да си играят на обществени поръчки с трима кандидати. 

ablepsia

Писането на писма до българските министерства, общини и куп институции  е кауза пердута. 

Те надменно не си дават труда да отговарят, щото забравят или изобщо не знаят, че са слуги на народа си, а не той на тях.

ablepsia

Опитайте се например да се оплачете в общината, че съседът без проект и разрешение е преместил кухнята си във вашата спалня.

Както съкооператорите на онзи конпир са се оплаквали многоктратно, че е заграбен и застроен покривът на сградата им. Ако не беше "Свободна Европа" да отвори дума, нямаше и да разберем какво се твори в държавата ни. У нас всеки си прави каквото си иска в нарушение на всякакви закони и наредби, и нищо. Прецаканите си остават  прецакани, кавито и писма да пишат или дела да завеждат.

mick

MO - едно от най-богатите министерства.. не си знае имотите, не ги поддържа.. сега ще плаща надявам се много, ама много. Стотици, защо не и хиляди сгради на МО са зарязани и се рушат. Досега трябваше да ги продадат заменят или не знам какво.. но не трябваше да се стига до тук.

ПГеоргиев

В много градове има изоставени бивши военни поделения, които се рушат и никой не дава пет пари за това.

Преди време имаше някакви интереси и се правеха планове я за превръщането им в произодствени структури, я за центрове за настаняване на бежанци, или за изкупуването им от местни "бизнесмени" и разрушаването им. Но нищо от това не се случи и сградите продължават да се рушат.

Помните ли дебатите сред "патриотите" за връщане на наборната служба. Един от доводите им бе, че сградния фонд си стоял и само с една боя всичко щяло да е ОК. Да, да, ама не. 

За привеждането на само 1/10 от необходимата инфраструктура в годност за обитаване, ще са нужни стотици милиони. Само за облепяне със стиропор на 5000 жилища бяха дадени 2 милиарда лева.

Същата е работата и с възстановяването на военновъздушното училище. Били отпуснати 4 милиона за ремонт! Тези средства няма да стигнат доникъде. Само за инфо, има снимка на един от старите учебни корпуси, който е заключен, защото се руши. От последния му етаж е израстнало младо и хубаво дърво.

mick

Масова практика в България е - собствениците да не си поддържат имотите. И това убива държавата. Превърнахме се в скъпа мизерия. Скъпи рушащи се имоти.. това е нонсенс.

 

Опс - демократична мизерия. Мизерия ама демократична.. демократична ама мизерия. Всички колекционират имоти.. но не ги поддържат, нито използват.

vetov

Масова практика в България е - собствениците да не си поддържат имотите.

На тази падналата стена, и Вие сте собственик. 

mick

ТЦ. Не на мене тия. Собственик е Министерството на Отбраната.

 

 

Предводител на ...

Военният министър Красимир Каракачанов най-сетне коментира трагичния инцидент в Хасково, където ограда на бивше военно поделение падна и уби случайно преминаващ човек. Той отдаде случилото се на малшанс

Малшанс е Тунгуският метеорит.

Нищо, нека расте и крепне подкрепата за ВМРО. Матрялът заслужава съдбата си.

mamut

 мисля че това е ограда на бившето танково поделение, на времето бившия кмет Г.Ианов искаше терена за общината , но тогава  герп му игра навъпреки и не му го даде. Искаше да прави парк , а можеше и да се застрои със жил.сгради и да се облагороди. От бившето ДНА нагоре включително изоставен летен театър, по ул.булаир всичко е изоставено чак до началото на кв.Орфей(където основно се проведе санирането) и се руши. Наистина част от сградите са от времето на балканската война, но това не е ли и историческа памет, г-да патреоти?

ablepsia

Каракачанов дали ще нарече  "малшанс" и загубата на ВМРО на предстоящите избори? Във всеки случай в Хасково си осигури загубата. Малшанс.

Хулиган

Той отдаде случилото се на малшанс и скри бездействието на министерството зад закона, който изисквал да има поне три оферти за събаряне на опасната сграда, а се получила само една.

А, когато не спазихте закона и пробутахте Ф-16 през задния вход?

На този безхаберник, да не чуе дявола, утре погребите ще му гръмнат, а той пак ще се оправдава, че не се е задействал, защото трите оферти за пожарогасители не били подадени в запечатани пликове...

http://www.drago.info/

Wolf ACE

Ей "безхаберното кюфте", дето те имаме за войвода и министър!

Тоя "малшанс" вече два пъти пада, бе! Първия път не успя, ама при втория затри човек!

Къв малшанс, бе, недуразумения такива!

19namo

Така си е, малшанс отвсякъде. При различна до обратна посока на вятъра...

Пиркс
снимка на Пиркс

Що агнета имаха "малшанс" да ги хапнат "войводите" в чевермета... В това занятие са най-силни.

sneaky_humanoid

Буквално преди няколко дни се е получила една оферта. По закон ние сме длъжни да имаме три оферти. Това всъщност е един малшанс, защото е пристъпено в процедура по събарянето. Имало е обезопасителна лента, която е поставена от общината, впоследствие от полицията“, каза Каракачанов, цитиран от "Фокус".

Кво казва Каракачанов? Че е е нарушил закона, вследствие на което се е получил един "малшанс"?

Желязко Желев

 За сБисер осъдени няма.Ако имаше оградите отдавна да бяха приведени

в ред.

Не виждам принципна разлика с пътя убиец.

Там има подяедени под отговорност.А тук?

На 5 км.  от мястото където живея имаше незначителни военни имоти-някви гаражи що ли.Изоставени от много десетилетия.

Земите обаче не бяха върнати на собствениците щото военни нужди.После станаха общински.Общината плати за съответните регулациони  ланове и продаде 200д/ра без пари на Г.Ганчев.Той обеща чудеса дойде 2008г.имотния пазар се срина Г.Ганчев има урегулиран имот без пари,който очевидно продава на части.Земеделец гербаджия посттрои хотел вероятно с пари по програма.

Законно Справедливо

Бог да проати затиснатите.

Само Той и смирените души са виновни.

 

 

 

 

бледият_конник

Какъв "малшанс" бе, войводо. "Малшанс" е, че такъв празнодумец и безхаберник като теб, "софра войвода" стана министър. Български войвода е бил Бенковски. На следващи избори няма да има повече лапни-шарани да гласуват за теб.

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×