Quantcast

Медия без
политическа реклама

Служебният кабинет пуска проектиране на изцяло нова детска болница

С това ще се сложи край и на договора с "Главболгарстрой" за 78 млн. лв., разтълкуваха архитекти

23 Юни 2021Обновена
Илияна Кирилова
Протест за нова истинска детска болница.

В рамките на дни може да бъде бъде изадена виза за проучване и проектиране на изцяло нова сграда за Национална детска болница на съществуващия терен в Медицинска академия. Сградата ще е с максимална височина от 20 метра - каквото е максимално позволеното от подробния устройствен план. 

Това съобщи след среща с представители на протестиращи граждани регионалният министър Виолета Комитова. Комитова и колегата й от МЗ Стойчо Кацаров приеха представители на протестиращите по разпореждане на служебния премиер Стефан Янев. По-рано днес родители и представители на Националната гражданска инициатива "За истинска детска болница" излязоха на протестред Министерския съвет. Те недоволстваха от опита на държавата в лицето на бившето правителство да настани детската болница в 40-годишно скеле в кампуса на Александровска болница. 

За това има и сключен договор с фирма "Главболгарстрой", който предвиждаше реконструкция на старото скеле. После обаче в сюжета инзенадващо се намеси бившият премиер Бойко Борисов, който разпореди сградата да се бутне и да се строи наново на базата на съществуващия договор със строителната фирма. Подобно решение е много проблемно заради подмяна на предмета на поръчката и МЗ рискуваше да сгази тежко закона за обществените поръчки.

Днес се оказа, че още от 2004 година е било известно, че старото скеле е негодно за нова болница. "През 2004 г. възниква идеята за създаване на детска болница. Тогавашното Народно събрание е поискало експертни становища по въпроса. Тогавашното Министерство на здравеопазването е заявило, че недостроеният корупус, за който става дума, е негоден за използване“, обясни Виолета Комитова. На базата на това становище през 2011 г. влиза в сила подробен устройствен план (ПУП) за цялата територия на Медицинска академия, съгласно който на мястото на недостроения корпус е предвидена чисто нова сграда за бъдещо строителство. „Влизането на един подробен устройствен план в сила е равно на закон“, подчерта Комитова и добави, че всички, който имат инвестиционни намерения трябва да се съобразяват с влезлия в сила ПУП. "При мен дойдоха всички засегнати страни в този проект, за да ми съобщаг от 6 месеца очакват от регионалното министерство да им съдейства да изготвят ПУП, в който старата сграда съществува като такава – недостроената сграда. В правния мир, по смисъла на Закона за устройство на територията и по смисъла на влезлия в сила ПУП през 2011 г., няма как в един действащ план изведнъж да се появи една стара сграда. Нямаме законова норма, с която да съдействаме по този начин да се случи този проект – реконструкция и дострояване на съществуващата сграда“, обясни Комитова. Здравният министър Стойчо Кацаров уточни, че очакват конкретните решения за нов проект от МРРБ. В детското здравеопазване като цяло изграждането и на най-хубавата детска болница няма да реши останалите проблеми на педиатричната помощ. Наред с решението за изграждане на такава болница, ние ще предложим и вече сме предложили, допълнителни мерки, които да подобрят като цяло детското здравеопазване в страната“, коментира Кацаров. Двамата министри не заявиха конкретно, че с това договорът с "Главболгарстрой" за реконструкция ще бъде прекратен, но такова тълкуване направи арх. Петкана Бакалова от Камарата на архитектите в България. "Доволни сме от постигнатото на срещата, вече е ясно, че 40-годишното скеле със сигурност ще бъде разрушено, което слага край и на поръчката", коментира Бакалова. 

 

Още по темата: 

Сключеният миналата година договор с консорциум около "Главболгарстрой" за 78 млн. лв. е главната причина бившето правителство да спъва изграждането на нова национална детска болница. Здравните власти признават големите проблеми около евентуална реконструкция на стария

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?