Медия без
политическа реклама

Служебният кабинет пуска проектиране на изцяло нова детска болница

С това ще се сложи край и на договора с "Главболгарстрой" за 78 млн. лв., разтълкуваха архитекти

23 Юни 2021Обновена
Илияна Кирилова
Протест за нова истинска детска болница.

В рамките на дни може да бъде бъде изадена виза за проучване и проектиране на изцяло нова сграда за Национална детска болница на съществуващия терен в Медицинска академия. Сградата ще е с максимална височина от 20 метра - каквото е максимално позволеното от подробния устройствен план. 

Това съобщи след среща с представители на протестиращи граждани регионалният министър Виолета Комитова. Комитова и колегата й от МЗ Стойчо Кацаров приеха представители на протестиращите по разпореждане на служебния премиер Стефан Янев. По-рано днес родители и представители на Националната гражданска инициатива "За истинска детска болница" излязоха на протестред Министерския съвет. Те недоволстваха от опита на държавата в лицето на бившето правителство да настани детската болница в 40-годишно скеле в кампуса на Александровска болница. 

За това има и сключен договор с фирма "Главболгарстрой", който предвиждаше реконструкция на старото скеле. После обаче в сюжета инзенадващо се намеси бившият премиер Бойко Борисов, който разпореди сградата да се бутне и да се строи наново на базата на съществуващия договор със строителната фирма. Подобно решение е много проблемно заради подмяна на предмета на поръчката и МЗ рискуваше да сгази тежко закона за обществените поръчки.

Днес се оказа, че още от 2004 година е било известно, че старото скеле е негодно за нова болница. "През 2004 г. възниква идеята за създаване на детска болница. Тогавашното Народно събрание е поискало експертни становища по въпроса. Тогавашното Министерство на здравеопазването е заявило, че недостроеният корупус, за който става дума, е негоден за използване“, обясни Виолета Комитова. На базата на това становище през 2011 г. влиза в сила подробен устройствен план (ПУП) за цялата територия на Медицинска академия, съгласно който на мястото на недостроения корпус е предвидена чисто нова сграда за бъдещо строителство. „Влизането на един подробен устройствен план в сила е равно на закон“, подчерта Комитова и добави, че всички, който имат инвестиционни намерения трябва да се съобразяват с влезлия в сила ПУП. "При мен дойдоха всички засегнати страни в този проект, за да ми съобщаг от 6 месеца очакват от регионалното министерство да им съдейства да изготвят ПУП, в който старата сграда съществува като такава – недостроената сграда. В правния мир, по смисъла на Закона за устройство на територията и по смисъла на влезлия в сила ПУП през 2011 г., няма как в един действащ план изведнъж да се появи една стара сграда. Нямаме законова норма, с която да съдействаме по този начин да се случи този проект – реконструкция и дострояване на съществуващата сграда“, обясни Комитова. Здравният министър Стойчо Кацаров уточни, че очакват конкретните решения за нов проект от МРРБ. В детското здравеопазване като цяло изграждането и на най-хубавата детска болница няма да реши останалите проблеми на педиатричната помощ. Наред с решението за изграждане на такава болница, ние ще предложим и вече сме предложили, допълнителни мерки, които да подобрят като цяло детското здравеопазване в страната“, коментира Кацаров. Двамата министри не заявиха конкретно, че с това договорът с "Главболгарстрой" за реконструкция ще бъде прекратен, но такова тълкуване направи арх. Петкана Бакалова от Камарата на архитектите в България. "Доволни сме от постигнатото на срещата, вече е ясно, че 40-годишното скеле със сигурност ще бъде разрушено, което слага край и на поръчката", коментира Бакалова. 

 

Още по темата: 

Сключеният миналата година договор с консорциум около "Главболгарстрой" за 78 млн. лв. е главната причина бившето правителство да спъва изграждането на нова национална детска болница.

 

Още по темата