Quantcast

Медия без
политическа реклама

Кацаров все пак не подписа за новата болница в Казичене

Вместо да намаляват, в пандемията лечебните звена се множат

17 Дек. 2021ОбновенаДИЛЯНА ДИМИТРОВА
БГНЕС
Служебният министър Кацаров бе многократно атакуван от проф. Ангелов за новата болница и в крайна сметка остави решението на новия министър проф. Асена Сербезова.

Въпреки заявеното в Народното събрание преди седмица, служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров не е подписал разрешението за разкриването на нова болница с 470 легла в Казичене. Това съобщиха от министерството на здравеопазването след запитване на в. "Сега". Проектът е от веригата "Сърце и мозък", а инвеститор - "Чайкафарма висококачествените лекарства". Бъдещата болница трябва да заработи през 2024 г. и ще бъде осмата по големина в София. Решението за създаването й сега е в ръцете на новия министър - проф. Асена Сербезова.

За втора поредна седмица на новата болница е посветен парламентарен контрол. И днес бившият здравен министър на ГЕРБ проф. Костадин Ангелов, сега депутат, повдигна въпроса, вече пред новия министър. Според проф. Ангелов, нови болници трябва да се строят там, където населението страда от недостиг на медицински грижи, а не в София, където има достатъчно болници и където, според него, просто ще се източват средства и ще се реализират печалби.

Проф. Сербезова пое ангажимент да поиска допълнителни становища по въпроса от НЗОК и агенция "Медицински надзор", а след настояване на опозиционните депутати - и доклади от големите столични болници.

Питането отново стана повод за атака срещу служебния министър Стойчо Кацаров, който това лято смени шефовете на три от големите столични болници - "Пирогов", Александровска и "Лозенец". "Бяха изпратени наказателни отряди в тези болници, получи се задача да се освободи нужният капацитет от болнични легла. Така бяха освободени профилни специалисти и специалности и изведнъж се освободи капацитет по здравна карта", смята проф. Ангелов. Той е категоричен, че място за нови болнични легла в София няма.

 

ПРЕДИСТОРИЯ

Проектът, а покрай него и Кацаров бяха многократно атакувани от ГЕРБ в последните месеци. В това няма изненада - бившият здравен министър проф. Костадин Ангелов оглавяваше държавната Александровска болница и смята, че новият частен проект ще доведе до фалит големите държавни болници в София. Така Ангелов използва и последния работен ден на Кацаров като министър, за да го попита отново за "Сърце и мозък" в Казичене в рамките на парламентарния контрол.

"Няма теле под този вол", отвърна на атаките Кацаров и обясни, че всички становища за проекта са положителни и той няма право да откаже одобрението му. "Единствената причина да не съм издал още разрешението е, че исках да се уверя лично, заради съмненията и въпросите, които поставяте, че всичко е наред. Това ще направя вероятно още днес и ако всичко е наред, ще издам това разрешение", каза здравният министър в петък. На съмненията защо се бърза толкова с проекта, той коментира, че няма причина да не изпълни закона и в противен случай министерството може да бъде съдено за пропуснати ползи - странен аргумент в последните часове на служебния кабинет.

Проектът на "Чайкафарма" действително има положителни становища от всички ангажирани страни - агенция "Медицински надзор", НЗОК, БЛС, Националния център по обществено здраве, РЗИ-София. Той обаче използва олекотена процедура за разрешение през вратичка в закона. Тя позволява на съществуващи болници да кандидатстват за разрешение за нови медицински дейности пред министъра на здравеопазването. За разлика от тази вратичка, създаването на нови лечебни заведения изисква решение на Министерския съвет.

В случая новата "Сърце и мозък" в Казичене кандидатства за разрешение като нова медицинска дейност на едноименната болница в Плевен - доста спорен подход, като се има предвид, че това ще бъде осмата по големина болница в София и никой не оспорва, че става дума за ново лечебно заведение. Решенията по тази процедура не са достъпни за обществеността. Видимо е само инвестиционното намерение, подадено за оценка до Регионалната инспекция по околната среда и водите-София. Ако обаче болницата минава през одобрение в Министерския съвет, то и решението ще е публично, и документацията му, и разискванията в рамките на правителственото заседание.

 

БУМ ПО ВРЕМЕ НА ЧУМА

Покрай споровете за новата болница, през август в парламента бяха оповестени данни, от които излиза, че пандемията е плодородна почва за избуяването на нови лечебни звена въпреки тежките финансови проблеми. Според справка, изнесена тогава от управителя на НЗОК проф. Петко Салчев, само за година и половина - от януари 2020 г. до август 2021 г., касата е дала становища по 50 искания за разкриване на нови медицински дейности на съществуващи лечебни заведения. На този фон исканията за създаване на нова болница са само две, като и двете са за специализирани болници за рехабилитация - едната в София, другата в "Св. Константин и Елена".

Още по темата