facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Здраве

Дюнерите - промито с белина месо и мазнина за сапун

31015

Използване на мазнина за правене на caпун, кaктo и нeгoднo месо, кoeтo ce трeтирa c бeлинa. Това са основните нарушения при правенето на дюнери в световен мащаб с цел евтин краен продукт и това носи само негативи.

 За това алармира председателят на международната федерация на дюнерджиите (UDOFED) Мехмед Мерджан, цитиран от ред турски медии.

"Ако едно месо е започнало да се разваля, те просто го промиват с белина и го пекат. Особено пилешкото, което по-бързо се разваля. А те взимат точно такова месо от борсата, защото е на половин цена - разкрива Мерджан. - Евтините дюнери съсипват индустрията с нелоялна конкуренция. В тях слагат до 40% животинска мазнина, използвана в производството на сапуни. Нека хората, които се редят на опашка за дюнери пред евтините будки, да знаят, че утре ще се стоят на опашка пред кабинета на лекаря. Това е хранителен тероризъм".

Мeрджaн нacтoява зa строги мeрки зa кoнтрoл върху пригoтвянeтo нa мecoтo зa дюнeрджийницитe и прeминaвaнe към индуcтриaлнo прoизвoдcтвo cпoрeд eврoпeйcкитe хигиeнни cтaндaрти. Тoй прeдлaгa прoдaжбaтa нa мecoтo дa бъдe oтдeлeнa oт нeгoвoтo прoизвoдcтвo, a дюнeрджийницитe дa бъдaт ceртифицирaни и дa пoлучaвaт бaркoд, бeз кoйтo дa нe мoгaт дa oпeрирaт.

От UDOFED нacтoявaт зa прocлeдимocт нa мecoтo зa дюнeри "oт фeрмитe дo вилицaтa". Пo думитe на Мерджан 80-85% oт дюнерджийниците не са регистрирани, което означава, че и мecoтo в тях нe e рeгиcтрирaнo, освен, че не се плащат данъци. 

И това, според Мерджан, не става само в Турция, а и в цяла Европа. В Германия например този бизнес е с обем от 15 млрд. евро годишно. Според зам.председателят на организацията - Ирфан Сойлер, всички дюнерджийници в Европа купуват замразено месо от цехове.

Ключови думи:

дюнери, хранене
43

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Хлебопроизводители и млекари негодуват срещу наредба за детските храни

09.10.2019

937 2
Училища дискриминират деца с купони за храна
България е първа в ЕС по смъртоносно хранене

12.01.2019

12736 49

Коментари

Страници

Курти влезе

Да, ама дюнерджиите и дюнерджииниците ни пазят от терористи.

Калпазанче

"Политиката на дюнера" на Западнобалканкия Главатар и Фюрер на местната шайкаджиска и клептократска колониална администрация отиде в кереча!

Тирана да се маха доброволно, че сопите ще го махнат доброзорно!

nebenebe

Е, що се въдят турците толкоз?

Nikolay Nachev

Така е, но все пак НАТОМЕ, блок 70 и дюнерджииците са част от националната ни сигурност, а с нея компромис не можем да правим.

А, сега има и банани.

Хулиган

Докато такива тарикати не почнат да ги вкарват зад решетките за отровителство, няма начин нещо да се промени...

...................................

http://www.drago.info/

Solace

Ако знаеш откъде да си купуваш дюнер - нямаш проблеми ;)

 

Banana Joe
снимка на Banana Joe

Дано не се сблъскат с другата опашка от баничките с "масло" и "сирене" :-))))

 

ppipi7766

Mеждународната федерация на дюнерджиите (UDOFED) 

 

Медународна такова на кючекчинете.

Друга международна на ФаФладжиите и бозджиите.

Малко са ни европейските директиви и критерии сега и анадолски ще покриваме.

Ако местните закони допускат такова третиране дали ще го ядем като дюнери, консерви или пушени пилешки деликатеси няма значение.

С това трябва да се занимават здравните власти в съответните страни а не главния дюнерджия на планетата.

Да не забравя:

Не е наша работа да събираме пари за спасяването на коалите преди да сме спасили нашите болни деца.

 

Verbis verbis

До къде се простира Османската Империя?

До там, до където има дюнери.

И този етнически арменец, посяга на най -милото на мусулманина. Дюнера.

Душата му да беше извадил, така нямаше да заболи.

Johnny2965

Че кой уважаващ себе си човек се храни с дюнери?

Invisible

  Никога не съм опитвал дюнер.

  Туй на шиша ми прилича на човешки бут. Гадно е.

ловkия

Ревете срещу турския дюнер, а?

В Бг почти няма турски дюнерджийници, повечето са арабски, и по-конкретно сирийски.

Прочее, ако ще ривете против дюнера, не е лошо да поривете и против гръцкия гирос, който на практика се приготвя с абсолютно същото месо.

Умберто Жеко

Мноо си зле

В Гърция гироса не се приготвя от "същото месо"?

чувал си ти за Гърция само.

а в  сф почти няма Гръцки гироси.

в сф са сирийци мимас на Абу Камал само.

 

в булгаристан т.н дюнер е Отврат и не става за деца и кучета.и интелигенти.

 

Mavrodinov
Любопитно е да опитам, но след тази статия, НЕ!
дядо Илия

Опитай, ще ти хареса! Ако обаче си предубеден от такива глупави статии - недей. Обичам дюнер с пилешко месо, с пържени картовки, малко домат и млечен арабски сос и не знам защо го смятат за мазна и тежка храна, вероятно заради внушение. По внушение моите внучки даже не опитват боза, а  аз я обичам много (разбира се естествената пшеничена или ечемичена боза със захар, а не с подсладители).

Умберто Жеко

ма нали теа ви пазели от муджахидините що ривети?

Тея на графа  колкото пъти съм минавал са с отврат хигиена  но там ченгетата хапват безплатно и клип направих и го пратих   но никва реакция.

inventus

Човекът е напълно прав да иска всички обекти да бъдат сертифицирани и да подлежат на контрол. Става въпрос за здравето ни а доколкото съвсем без храна не можем то никой не е застрахован че на следващият ден няма да чака на другата опашка . Пред лекарският кабинет.

nanyac

Обичайния за Истанбул "дюнер":

https://youtu.be/Klc-5Wq04VU?t=315

това гранулираното бяло нещо на заден план е (по рецепта) овча лой

не мога да коментирам нейното предназначение

а вкусовите и качества са доминирани от подправките в крайния просукт

 

Всъщност това, което на запад от Турция се нарича "дюнер" в арабския свят е познато като "шaуарма", (в постсъвецкото пространство като "шуварма").

 

 

inventus

Така е Папуас! Овча лой е вероятно пречистена на пара и гранулирана след охлаждане. Старите /тъстът и тъщата/ лека им пръст винаги са твърдели че овчата лой е много по полезна за човешкият организъм от свинската мас или говеждата лой.Мехлемите приготвяни от тъщата за трудно зарастващи рани/особено през зимата/ имаха поразителен благотворен ефект. В пъти по бърз от купешките мехлеми.Не знам лекарите диетолози какво мислят по въпроса. Това на видеото е доколкото се вижда пилешко от гърди. Без мазнина ще стане на каиш. Турците са майстори на готвенето.

VBA...

Акакви хубави мекици имаше в моя град. По желание с пудра захар, ами милинките

 със сирене, гевреците, ами руло с ябълов мармалад.

Доц.Трътлев

И в моя. Имаше някакви стандарти все пак и не се крадеше с цел забогатяване.

Devil in Exile

,Ич ми не е.,.

 

Boris65

На нас ни казваха , че в Русия ядели палмово масло от сибирските палми, оказва че че ние и останалия свят ядем сапун и белина ! Тъкммо се бях зарадвал с бяла пяна на устата колко са зле в Русия , оказа се че пяната е от сапуна и белината която сме яли ? Аз бих предпочел палмово масло и банани пред сапун и белина ?

dobadoba

Малко пресилени изводи.

Добрият дюнер е истинска наслада, довечера ще хапна един/а може и два.

⚓️

Най общо от UDOFED настояват за въвеждане на поредната бюрокрация, доколкото разбирам.

ИвКо

 Не хвърляйте избирателно само върху дюнерите. На много места и особено в моловете се предлагат месо и месни производни предварително обработени със соде за да бъде месото по крехко. Съмненията биха могли да бъдат дали след обработката този препарат е неутрализиран до безопасно остатъчно съдържание.

 

 ПП. Това мазнина за производство на сапун в случая е употребено доста тенденциозно. Наистина от свинската мас може да се произвежда сапун, но преди всичко тя е хранителен продукт и в някои особени случаи незаменим хранителен продукт.

Mrx

 

  Щом на Запад е така, представете си какво е у нас. Какво впрочем ядем, кремвишите пълни със субпродукти и кожички, шунката също.  Месото 20-годишно от Аржентина и другаде. Млечните продукти пълни с наситени мазнини, като палмовото. Плодовете са заляти с химикали да издържат повече. Доматите, пластмасови. България е имала над 1 милион крави, сега са само около 200 000 и повечето са с 1-2 крави. Не знам как е у нас, но в Унгария цистерните за мляко не спират при такива производители. 

Mrx

 

 На много места и особено в моловете се предлагат месо и месни производни предварително обработени със соде за да бъде месото по крехко.

 

  Уточни каква сода. Ако е сода бикарбонат, тя е даже полезна. Да не е сода каустик, тогава не ми се говори. 

ловkия

А ти кво ядеш бе, марксчо?

Mrx

 

 Писах по-горе. Ям боклуци,защото няма друго. Лъжа се като купувам млечни продукти от разни частни производители, ама колко са добри и те не се знае. 

Mrx

 

 ПП. Това мазнина за производство на сапун в случая е употребено доста тенденциозно. Наистина от свинската мас може да се произвежда сапун, но преди всичко тя е хранителен продукт и в някои особени случаи незаменим хранителен продукт.

 

 1.това е наситена мазнина, а трябва да се ограничават наситенит мазнини. Ядеш пилешко за да ядеш наситени мазнини, а то се оказва обработено с такива. 

2. Не се знае колко е пречистена мазнината, когато е за сапун. 

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×