Quantcast
Украйна успя да прибере от Русия 95 пленници от "Азовстал" | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Войната

Украйна успя да прибере от Русия 95 пленници от "Азовстал"

Обновена
5 476
95 от пленените бойци от "Азов" вече са върнати в Украйна

Украинското разузнаване съобщи, че 144 украински войници са били освободени при най-голямата размяна на пленници от началото на руската инвазия. Сред освободените повечето са от защитниците на металургичния комбинат "Азовстал" в южния пристанищен град Мариупол. Те бяха пленени от руските окупатори, когато миналия месец заводът бе окончателно превзет след повече от три месеца отбрана.

"Това е най-голямата размяна от началото на пълномащабната руска инвазия. От освободените 144 души 95 са защитници на "Азовстал". От тях 43 са бойци от “Азов”, съобщава главното разузнавателно управление на украинското министерство на отбраната в канала си Telegram, без да уточнява кога и къде е извършена размяната.

Освободени са 23 офицера и 69 сержанта. По-голямата част от тях “имат рани от огнестрелно оръжие, от осколки и взрив, счупвания и ампутация на крайници”. Най-възрастният е на 65 г., а най-младият - на 19 г.

Руската страна засега не коментира размяната. Руската пропаганда нарича защитниците от полка "Азов" "нацисти" и често им приписва някои от военните престъпления на своите войски в Украйна. В руски плен са около 2000 бойци от "Азовстал", които отбраняваха завода до средата на май. Украйна неведнъж заяви, че възнамерява да ги върне обратно чрез размяна на пленници.

Още

Русия ще анексира не целите региони, а завзетата част от тях

02.10.2022

3155
Люк Скайуокър: Москва е тъмната страна на силата

02.10.2022

749
9 президенти от Източна Европа, но без българския, подкрепиха Украйна

02.10.2022

Обновена

8439