Quantcast
В. Стефанов: На конгреса на БФС се даваха по 2-3 хил. лв. на глас | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Спорт

В. Стефанов: На конгреса на БФС се даваха по 2-3 хил. лв. на глас

Димитър Бербатов отрече обвиненията и контрира със седем въпроса към ръководството на футболния съюз
Обновена
5 542
 Илияна Кирилова
Венцеслав Стефанов

Доскорошният член на Изпълкома на БФС Венцеслав Стефанов обяви, че е имало купуване на гласове по време на извънредния конгрес на 12 октомври. По думите му, то е било от страна на екипа на Димитър Бербатов. Преди дни и друг човек от ръководството на футболния съюз - Йордан Лечков, заяви за подобни подкупи. Сега обаче Стефанов обяви и какви суми са били предлагани, според него, а и заяви, че имал хора, които били готови да свидетелстват.

"Бях решил да не отварям тази тема, защото ще тръгне като снежна топка. Конгресът беше много лош конгрес. По простата причина, че имаше много купени гласове. Сигурен съм, подготвил съм някои неща, чакам само нахалството им да отиде до N-та степен. В тоалетните привикваха хора от малките клубове. Между 2000 и 3000 лева е предложението. Имам хора, които са готови да докажат, че са им предлагани пари. Това става в деня на избора, в тоалетните на НДК. Когато решиха да имат представители за броенето... Това беше направено да се види дали хората, на които са дали, са гласували за тях. Защото и вечерта по хотелите са влизали и са търсили хора от клубовете. Това не са Бербатов, Стилиян и Мартин, това са хора около тях. Даже мога да ви кажа двама души (б.ред. - свидетели), единият е собственик на медия, другият е мастит адвокат. Предлагат на собственика на медията: "Застани зад нас, агитирай, ще бъдеш член на Изпълкома". Той Бербатов не говори с него, но ти ще говориш с мен, аз ще говоря с него и така нещата ще бъдат топ. Така не се правят нещата", заяви Стефанов пред БНТ.

Президентът на "Славия", който вече не е част от Изпълкома, обаче изрази резерви около новия състав на комитета, подобно на собственика на "Левски" Наско Сираков преди дни. "Аз съм вече над 70-годишен и не държа да бъда в Изпълкома. Хубаво е, че в него попаднаха Веско Балевски и Иван Василев - футболни хора. За някои други и аз като Наско Сираков ще се въздържа от мнение", коментира Стефанов. Всъщност останалите двама нови членове, освен споменатият бизнесмен Веселин Балевски и президента на "Локомотив 1929" (Сф) Иван Василев, са кметът на Велико Търново Даниел Панов и Пламен Манолов - изпълнителен директор на "Национална спортна база".

Няколко часа по-късно Димитър Бербатов излезе с отговор на обвиненията. Той не само ги отрече, но и зададе 7 въпроса към Венцеслав Стефанов, Йордан Лечков и ръководството на БФС. Ето и неговото изявление:

"Сегашното ръководство на БФС дължи отговори на футболните клубове и цялата футболна общественост.

 Ето съществените въпроси, на които трябва да се отговори:

 1. С какви средства бяха финансирани банкетите за клубовете, на които Михайлов представяше позицията си преди конгреса?

2. Какво правеха на тези банкети кметове на малки и някои от най-големите общини в България и какво изискваха от клубовете тези кметове?

3. На кои клубове и какво оборудване им беше подарено от Михайлов непосредствено преди конгреса? На какви цени и от кого бе закупено то? Не бе ли редно, ако се подпомагат клубовете с оборудване, да бъдат подпомогнати всички клубове?

4. Защо ръководството на БФС не допусна голям брой делегати на конкретни клубове да вземат участие в конгреса? С какви правни аргументи направиха това? Има ли въобще такива? Какво стои в основата на това решение да се отнеме правото на участие в конгреса и правото на глас на тези клубове?

 5. Защо водещият на конгреса яростно се бореше, за да не бъде допусната за гласуване в залата промяната в процедурата за гласуване и включването на наблюдатели на броенето на бюлетините, представляващи всеки кандидат-президент? Какво им говори на Михайлов и компания резултатът от това, в крайна сметка допуснато, гласуване – огромно мнозинство "За" това да има наблюдатели на броенето на бюлетините и само няколко делегати "Против" и "Въздържал се"?

6. Защо за пореден път Уставът на БФС и законът бяха потъпкани и не бе допуснат балотажът между Михайлов и Бербатов, при положение че Уставът на БФС е крайно ясен и категоричен по отношение на присъстващите в залата делегати и че техният брой е в основата на изчислението колко е 50% + 1 глас, а не броят на гласувалите делегати?

7. Защо вече почти седмица секретариатът на конгреса не е готов с протокола и всички документи от конгреса не са внесени в Агенцията по вписванията? За какво се използва изминалото от конгреса досега време по отношение на документите от конгреса?

Вместо да се дадат ясни отговори на тези въпроси приближените на Михайлов обикалят студиата и с евтини лъжи се опитват да отклонят вниманието на футболната общественост от същественото.

Когато ние имахме данни за натиск върху клубовете, огласихме конкретни имена на клубове и ръководители на зонални съвети. Сезирахме за това и прокуратурата – не с празни приказки, а с конкретни събития, имена и факти.

Ние изнесохме конкретна информация, идваща от заседанията на Изпълнителния комитет, и би следвало да е включена в протоколите от тези заседания. Показахме документи, съставени или подписани от БФС.

Призоваваме разказвачите на приказки Лечков и Стефанов незабавно да огласят конкретни имена на хора, които засягат с намеците си, както и имена на конкретни свидетели и конкретни факти, а не да спират, преди да огласят конкретика. А и нека обяснят защо, ако са станали свидетели на нещо нередно в НДК на 12.10.2021 г., не са призовали полицията да се намеси. Тогава около НДК имаше хиляди полицаи, за да охраняват Михайлов и приближените му от народната любов.

Също така, призоваваме НДК и хотелите, в които бяха настанени делегатите за конгреса – "Хилтън", "Маринела", "Балкан", "Централ", да запазят записите от охранителните камери за датите 11 и 12 октомври 2021 г., за да може при необходимост да се види дали хора от екипа на Димитър Бербатов са били в хотелите на делегатите преди конгреса.

Ясно е едно – процесът по остраняването на това ръководство на БФС няма как да завърши, ако не е започнал. Този процес започна с гръмък шамар по ръководството, което досега се биеше в гърдите с конгреси, спечелени с по 85-90 процента от гласовете на делегатите. Сега се хванаха за един глас, за да могат да измамят своите членове.

Дали този опит ще мине в съда – предстои да разберем."

 

Още

МОНДИАЛ 2022 - ДЕН 16, СТАТИСТИКА И СХЕМА (видео репортажи)

05.12.2022

778
Хърватски вратар спря героичния поход на Япония

05.12.2022

1082
Урокът не е научен - "Ювентус" е пред нов гигантски крах